Álomkarrier: Egy magyar származású sminkes útja a diákmunkától Scarlett Johansson és Emilia Clark sminkeléséig

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ismerd meg Jancsó-Todonarov Nikolát, azaz Kolit, aki egészen fiatalon csöppent a szépségipar forgatagába, azóta pedig karrierútja egészen a Pat McGrath Labs egyik legjelesebb angliai pozíciójáig repítette, amire sminkesként igazán büszke lehet.

Ismerkedj meg Kolival, aki elmeséli, hogyan repítette karrierje a Pat McGrath Labs Elit Artist pozíciójáig
Ismerkedj meg Kolival, aki elmeséli, hogyan jutott el a Pat McGrath Labs Elit Artist pozíciójáig
Fotó: Bognár Bogi/GLAMOUR

Jókor kell lenni jó helyen, vagy keményen meg kell dolgozni a sikerért? Nos, ritkább a mázli faktor, a sikeres emberek többsége alázatos, kitartó munkával éri el céljait. Pontosan ez történt Nikolával is, aki sminkes karrierjét hazánkban, diákmunkásként kezdte, jelenleg pedig a Pat McGrath Labs egyik legnevesebb munkakörét képviseli. Koli rendkívül hálás mostani feladataiért, de mindig áll elébe az új kihívásoknak, amiket az élet neki szán. A szakértő most megmutatta a GLAMOUR-nak, hogyan kell könnyed nappali sminkből pillanatok alatt alkalmi sminket varázsolni, és az aktuális sminktrendek mellett sem mentünk el szó nélkül.

HIRDETÉS

Milyen motiváció vezérelt, hogy sminkes legyél?

Gyerekkorom óta érdekelt a művészet, mindig is szerettem rajzolni, festeni, különböző textúrákkal kísérletezni. Nagyon megfogott, amikor láttam a nővéremet sminkelni, így hát gondoltam, megkérdezem anyukám, kitanulhatnám-e ezt a szakmát - azóta lett örök szerelem a sminkelés. Abból a szempontból szerencsém volt, hogy nagyon korán belecsöppentem: eleinte diákként, ügynökségen keresztül dolgoztam, így amit tanultam, azonnal alkalmazhattam a gyakorlatban is. A többi pedig szépen sorban jött magától, a ranglétra lépcsőfokait megmásztam, de úgy érzem, még nincs itt a vége.

Mi az, ami motivál és boldoggá tesz ebben a szakmában?

Szeretem látni, ahogy a különböző színekből kialakul spontán egy összkép, sosem tervezetten. Persze egy fotózásnál mindig van egy alapkoncepció, de amikor a modellem beül elém, akkor jön meg az az ihlet, ami tovább vezeti a kezem.

Selena Gomez őszintén mesélt botoxkezeléséről, méghozzá úgy, ahogy előtte egy híresség sem

Selena Gomez őszintén mesélt botoxkezeléséről, méghozzá úgy, ahogy előtte egy híresség sem

Miért éppen Angliát, Londont választottad?

Már viszonylag korán megfogalmazódott bennem, hogy szeretném magam kipróbálni külföldön, lehetőség szerint valamelyik divatfővárosban. A gimnáziumi évek alatt megtanultam angolul és spanyolul, az érettségivel együtt két nyelvvizsgát és egy sminkes mesterképzést is megszereztem, így adott volt, hogy ezen a területen szeretném tovább folytatni a karrierem. London teljesen spontán jött, ahol gyakorlatilag az önéletrajzommal jártam az üzleteket, majd alig egy hónap után állást kaptam a Lancome-nál.

Hogy alakult a karriered?

Öt évig a Lancome szárnyai alatt tevékenykedtem, ahol minden évben történt előrelépés a karrieremben. Már a legelejétől fogva tisztába voltam vele, hogy az én utam a sminkelés, ezért adott volt a fejlődés iránya. A végén a márka nemzeti sminkese lett belőlem, különféle eseményekre jártam Dél-Anglia és Írország területén, mesterkuzusokat tartottam.

Akkor váltottam, amikor a Valentino Beauty csapatától megkerestek az Instagram profilom alapján, és állást ajánlottak a márka nemzeti mestersminkeseként. A divatvilág kapuja itt nyílt meg igazán előttem, egyre gyakrabban jártam fotózásokra, lehetőséget kaptam sminkelni a divatheteken Párizsban, sokszor jártam Rómában, ahol a Maison székhelye van. Ezen a munkán keresztül számos hírességet sminkelhettem, online és offline mesterkurzusokat tartottam, tréningeltem az angliai szépségcsapatot.

Hol dolgozol most?

Nemrég kaptam egy megkeresést a Pat McGrath Labs-tól Elit Artist pozícióra, ami nagyon hasonlít ahhoz, mint amit eddig csináltam, azonban most Anglia mellett egész Európa és a Közel-Kelet is az én hatásköröm alá tartozik.

Koli ma már a Pat McGrath Labs Elit Artist-jaként tevékenykedik
Fotó: Bognár Bogi

Jennifer Aniston meglepően rövid hajjal érkezett a Golden Globe-ra, és egyszerűen tarolt

Hogy néz ki egy napod? Milyen feladatokat látsz el?

Mindig nagyon változó, sosincs két ugyanolyan nap, ami számomra testhezálló, mert nem viselem jól a monotonitást. Van, hogy tréningeket tartok, van, hogy helyben segítek a csapataimnak, vagy éppen különféle eseményekre járok. Többféle projektet viszek egyszerre, így a sokszínűség jellemző a munkámra, szinte sosem állok meg. Mindig úgy gondolkodom a karrieremről, hogy a jelenben szeretnék megragadni és kipróbálni minden lehetőséget - hiszen mikor, ha nem most?

Mire vagy a legbüszkébb, amit eddig elértél?

Több történés is van az életemben, amire büszkén tekintek vissza. A Lancome-mal megnyertem egy európai sminkversenyt, a Valentino kampányforgatásán Tommy Dorfmannt sminkelhettem, a Prada Paradoxe bemutató partiján Will Paulter ült a székemben, és még sorolhatnám. Négy éve minden alkalommal ott vagyok a BAFTA díjátadón, ahol megfordult már a kezeim között Scarlett Johansson, Emilia Clark, Olivia Colman és sok más híresség is. Szerencsésnek érzem magam, hogy az élet ilyen lehetőségeket sodor az utamba, amik motiváló hatással vannak rám, ezáltal pedig új célokat tűzök ki.

Olyan rövid haj trendek jönnek 2024-ben, hogy csak ámulunk! Felkészültél?

Olyan rövid haj trendek jönnek 2024-ben, hogy csak ámulunk! Felkészültél?

Mi okozta a legnagyobb nehézséget? Hogyan sikerült tovább lendülni?

A szépségiparban hatalmas a verseny, nem egyszerű a víz tetején maradni. Ez tud nagyon motiváló lenni, ha tisztán előtted vannak a célok, keményen dolgozol és nem hagyod, hogy ebben bárki megrendítsen. Azonban láttam példát arra is, hogy épp az ellenkező hatást váltotta ki. A tehetség önmagában nem elég, a munkabírásod, a személyiséged és az alázat is nagyban közrejátszik abban, milyen szakember válik majd belőled. Bármikor rendelkezésre kell állni, legyen szó hétvégéről vagy ünnepnapokról - szerintem csak az tudja jól csinálni, aki szenvedélyesen szereti a munkáját.

Mondasz egy-két kulisszatitkot, amit az emberek sosem gondolnának erről a szakmáról?

Meglepő, de a legtöbb szépségmárkát, amit vásárolsz, körülbelül tíz anyacég gyártja le az egész világon. Amikor a kedvenc celebedet látod az Instagramon egy teljesen hétköznapi szettben, az az egy kép legalább tíz ember munkája. Tudnék még mondani, de akkor már nem lenne titok!

Így varázsolj nappali sminkből alkalmit, két szempillantás alatt:

Fotó: Bognár Bogi

Stylist: Pintér Judit

Haj: Márkus Eszter

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Ez komoly? 16 milliós játékot kapott a kis Sarolta hercegnő, vissza kellett adnia

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

5 fürdőruha nyárra, amivel biztosan nem nyúlhatsz mellé! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)