Az egészséges szőke haj titka: a fodrász elárulja, hogyan ápold

A szőke a legkényesebb, mégis a legkedveltebb hajszín. Sem a szőkítés, sem pedig az árnyalatok karbantartása nem egyszerű feladat, éppen ezért érdemes megfogadni a szakember tanácsait. Ez a hajszín sosem megy ki a divatból, de különös figyelmet igényel.

Megjelenésed ékköve? Még szép, hogy a hajad. Talán az új szezonnal eljött az alkalom, hogy új színben tündököljenek tincseid. // Kabát: Vladimir Karaleev, Nyaklánc: Tiffany, Gyűrű: Mussels and Muscles
Megjelenésed ékköve? Még szép, hogy a hajad. Talán az új szezonnal eljött az alkalom, hogy új színben tündököljenek tincseid. // Kabát: Vladimir Karaleev, Nyaklánc: Tiffany, Gyűrű: Mussels and Muscles
Fotó: Julia Keltsch

Valljuk be, legalább egyszer az életben mindannyiunknak megfordult a fejében a szőke haj, legyen bármennyire is eltérő az eredeti hajszíne. És bár mindenkinek a természetes hajszíne áll a legjobban, és legalább annyira csodás egy élénk vörös vagy mély barna, mégis van valami elbűvölő a szőkében. Hogy ezt a bálványozott hajszínt jobban megismerjük, Szűcs Krisztián szőke specialista fodrásszal, a Moroccanoil nagykövetével beszélgettünk, aki hiszi, hogy a szőke nem egy hajszín, hanem egy életforma.

Lassan a testtel!

Ha hirtelen felindulásból szeretnél változtatni a hajadon, inkább vágj magadnak egy frufrut, de a szőkítést hagyd meg a szakembereknek! Krisztián álláspontja, hogy senkinek nem szabad szőkíteni a haját előzetes személyes konzultáció nélkül. Ilyenkor fel kell mérni, mit bír el a haj, milyen árnyalatok állnak jól a vendégnek, illetve meg kell beszélni, mi a kívánt színeredmény és ennek mi lesz a folyamata. Hajtól függően ez lehet egy év is, de jó esetben akár két hét alatt is abszolválható.

„Lesz egy időszak, amikor felkészülünk a folyamatra. Megerősítjük a hajat, lecseréljük az otthoni hajápolókat specifikusan a szőkített haj erősítését szolgáló termékekre. Ha pedig megvan a kellő minőségű és erősségű haj, akkor kezdődhet a szőkítés.” - mesélte Krisztián.

A szőke az egyik legsokoldalúbb hajszín, viszont a legmacerásabb és a legköltségesebb is. // Kabát: Jil Sander Hajcsat: Sabrina Dehof
Fotó: Julia Keltsch

Fejtetőre állított szokások

„A szőkítés olyan kémiai folyamat, ami soha nem tesz jót a hajnak. Olyan szinten sérülékennyé válnak a tincsek a klóros vízzel, a napfénnyel, a szmoggal, a hővel, a fésűvel szemben, hogy meg kell változtatnunk szokásainkat annak érdekében, hogy ez a minőségű haj ugyanolyan szép és egészséges kinézetű legyen, mint szőkítés előtt.”

Nem használhatunk ugyanolyan sampont, balzsamot, maszkot, és nagyon fontos, hogy személyre szabottan legyenek kiválasztva ezek a termékek, hatóanyagok, illetve vitaminok. Észre sem vesszük, mennyit ártunk a hajunknak olyan apróságokkal, mint a hajtekergetés, a szoros gumizás vagy konty, valamint a sok fésülés. A technológia nagyon fejlett, minden szőke hajat lehet egészségesen tartani, de tartsuk szem előtt, hogy ez sok törődést és figyelmet igényel!

Türelem rózsát terem...vagy gyönyörű szőke tincseket. // Dzseki: Jet Set Nyaklánc: Sabrina Dehof
Fotó: Julia Keltsch

Hajápolás lépésről lépésre

„Ha valaki nagyon el van veszve, a legjobb, ha fodrászától kér tanácsot. A legfontosabb a hajmaszk és a kondicionáló, ezután pedig a hővédelem. A hővédőt sosem szabad elfelejteni, különösen festett, szőkített haj esetében. Ezek az alapok, ebből kiindulva fel tudunk építeni egy összetettebb hajápolási rutint.” - magyarázta a szakértő.

  1. A samponnál el kell döntenünk, hogy ápolni vagy színezni szeretnénk a hajat, hiszen vannak hamvasító, vagy arany pigmenteket visszatöltő samponok is. Érdemes itt is a szakember javaslatát figyelembe venni.
  2. Fontos lépés egy újjáépítő anyag használata, ami a szőkítés által okozott károkat renoválja.
  3. Jöhet a hajmaszk a szálak hidratálásáért!
  4. Egy savas bázisú balzsam lezárja ezt az egész folyamatot.
  5. Végül jöhetnek azok a hajápolók, amiket már nem öblítünk ki a hajból! Olajok, krémek, spray-k, a listát hosszan sorolhatnánk.
Egyenes vagy hullámos? A szőke tónusok megfelelő keveréke mindenhogy jól fog mutatni. // Felső: Missoni Fülbevaló: Sabrina Dehof
Fotó: Julia Keltsch

Színpaletta

A végtelenségig tudnánk sorolni a szőke különféle árnyalatait, így egészen biztos, hogy van legalább egy, ami neked is jól állna. A hamvas, hűvös szőke mellett azonban az elmúlt időszakban feltűntek melegebb, rezes változatok is a trendek között. Krisztián szerint azonban az, hogy éppen mi a menő, kevésbé lényeges, ha hajszínről van szó. Jobb, ha kreativitásunkat különféle fonásokkal, kiegészítőkkel mutatjuk meg.

A lényeg, hogy legyen természetes és önazonos, ez sokkal fontosabb, mint az, hogy éppen mi a trendi.

10 szőke hajszín-árnyalat, ami idén is hódít

Vállalod a kockázatot?

A szőkítés nem gyerekjáték, így nem is kérdés, hogy szakemberre kell bízni a feladatot. Balesetek azonban még így is történhetnek.

„A legszembetűnőbb, amikor leég a haj, ilyenkor mindenki látja, hogy malőr történt, és másfajta ápolásra lesz szükség. Viszont van egy alattomos eset, amikor a végletekig elgyengítik a szálakat, amit nem szoktak észrevenni a vendégek, sőt sokszor még a fodrászok sem. Nem mondják, hogy most ne használjon hajvasalót, ne szárítsa túl a hajat, mert nem fogja kibírni. Így azt a hibát, amit a fodrász elkövet, a vendég fejezi be otthon, akár egy cinkostárs, egy egyszerű fésüléssel, vasalással.” - mesélte a szakember.

Ismerős az érzés, amikor a fodrásznál próbálod visszatartani a könnyeidet? Csak olyan szakemberre bízd a szőkítést, akiben tényleg megbízol! // Blúz: untifull Archve Fülbevaló: Pilgrim
Fotó: Julia Keltsch

Szemed fénye, hajad fénye

Semmiképpen sem szeretnénk lebeszélni álmaid hajszínéről, de még akkor is van átgondolnivalód, ha az összes létező szőke hajas filtert kipróbáltad, és megbizonyosodtál róla, hogy jól fog állni a szín.

„A tökéletes szőke hajra úgy kell tekinteni, mint egy házi kedvencre. Rengeteg időt, energiát, sőt pénzt igényel, mert különben nem lesz boldog, szép és egészséges. Szerintem a szőke a legsokoldalúbb, legtöbbféle stílust kiszolgáló hajszín, viszont tény, hogy az a legmacerásabb és legköltségesebb is.” - mondta Krisztián.

A megfelelő hajápolótermékek használata elengedhetetlen, de ez nem minden. A tápanyagban gazdag étkezés fontosabb, mint gondolnád, és nem csupán közérzeteden, de hajadon is meglátszik a különbség. // Kabát: LOEWE Nyaklánc: Mussels and Muscles Fülbevalóként használt karkötő: Mussels and Muscles
Fotó: Julia Keltsch
1. SHIMMER.ME BLONDE helyreállító fényspray szőke és ősz hajra KEVIN.MURPHY 8799 Ft/100ml, 2. Tápláló kókuszos hajpakolás BAIOBAY neilacare.hu, 3. Blondage High Bright hajmosás előtti kezelés REDKEN 10 490 Ft/250 ml, 4. Blonde Perfecting kondicionáló MOROCCANOIL 7990 Ft/200 ml, 5. No. 3 hajkötés sokszorozó kezelés OLAPLEX 9200 Ft/100 ml
Fotó: GLAMOUR Hungary

A cikk eredetileg a Glamour magazin 2022. szeptemberi számában jelent meg.

Stylist: Tanja Forgo-Mettler

Smink és haj: Suzana Santalab c/o Bigoudi (Babyliss Pro & Milkmakeup)

Modell: Marlen @Mirrsmodels

Ez is érdekelhet

Szívmelengető videón Bruce Willis, ahogy a családjával hullámvasutazik

Szívmelengető videón Bruce Willis, ahogy a családjával hullámvasutazik

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)