Vigyázz! A túl gyakori bőrtisztítás is veszélyes lehet

2018.november.24.

Az arcod tisztítása a bőrápolás leglényegesebb része. Fontos, hogy hatékony szérumokat és maszkokat válassz a kívánt eredményért, a szép bőr eléréséért. De hogyan válaszd ki a megfelelő arclemosót a választékok hatalmas tengerében?

Vigyázz! A túl gyakori bőrtisztítás is veszélyes lehet
Fotó: Shutterstock

Válassz ideális arctisztító

Nem árt, ha van egy napi rutinod az arctisztításra. Az elhalt bőrsejtek, az olaj, a piszok és más szennyező anyagok eltávolítása a bőrről kulcsfontosságú. Biztosan te sem vágysz pattanásokra, már csak ezért is tartsd megfelelő állapotban az arcodat. A jó arctisztítónak meg kell szüntetnie a szennyeződéseket, de úgy, hogy azt viszonylag kíméletesen tegye. A ragyogó hatás eléréséért azonban néha kellemetlenségeket is el kell viselni. A bőrtisztítás finom egyensúlyt teremt a higiénia és a káros hatások meggátolása között.

Miért fontos a pH-érték?

Talán már neked is feltűnt, hogy a legtöbb szépségterméken fel van tüntetve a pH-érték is. De hogyan hat ez az arctisztításra? Az ideális az, ha az arctisztító illeszkedik a bőr természetes pH-jához, ami 5,5-ös. A bőr védő, enyhén savas rétege természetes olajokból, elhalt sejtekből és verejtékből áll. Ez tartja fent a bőr egészséges állapotát, és csökkenti a bakteriális fertőzések kialakulásának kockázatát.

5+1 tipp a téli testápoláshoz, amit be kell tartanod

5+1 tipp a téli testápoláshoz, amit be kell tartanod

Sajnos számos hagyományos arctisztító, mint például a szappan vagy a szulfátalapú készítmények, túl magas pH-értékkel rendelkeznek, ezek használata pedig a savas réteg károsodását okozhatja.
A probléma az, hogy a bőr tisztítása rendkívül egyénfüggő. Ha az arclemosó használata után a bőröd száraz és gyulladt, akkor az azt jelenti, hogy az arclemosó túl erős volt számodra. Te is láthatod, hogy az egészséges, tiszta érzés, amire mindannyian vágyunk, nem is olyan könnyen elérhető.

Olaj vs. víz

Annak ellenére, hogy hatalmas mennyiségű arctisztító van a piacon, alapvetően két kategóriába sorolhatóak: olaj- és vízalapúakra. Az olajalapú tisztítószerek csodás munkát tudnak végezni, segítik a smink lebomlását.
Ha azonban a bőröd zsíros, vagy hajlamos a pattanásokra, akkor érdemes víztartalmú gélt vagy habtisztítót választanod. A habalapú arctisztítók nem tartalmaznak szulfátokat, így a túlzott pH-értéktől sem kell tartani.
Amennyire lehet, kerüld el a különböző arctisztító kendőket. Bár több mint a semmi, de nem helyettesítik a rendes arcmosást, ráadásul olyan összetevőket hagyhatnak a bőrön, amik később irritálhatják.

Elég naponta egyszer tisztítani az arcbőröd?

Egyes elképzelések szerint az az ideális, ha az arcodat nem reggel és este mosod le, hanem csak közvetlenül a lefekvés előtt, hogy teljesen eltávolítsd a sminked és a szennyeződéseket. Használj szérumokat és hidratáló krémeket, amik alvás közben táplálják a savas réteget. Ezt pedig hiba lenne reggel lemosni.
Sok ember, akinek érzékeny a bőre, néha egyszerűen túlmosogatja az arcát. Ez a szokás azért is alakulhatott ki, mert mindenhonnan az arctisztítás fontosságáról hallunk, csak éppen azt nem mondják sehol, hogy ez nem állandó tisztigatást jelent. A túlzott tisztítás ugyanis eltávolítja a bőr lipidjeit, így lehetővé válik a baktériumok bejutása, ami a bőr vörösségéhez, irritációjához vezet, valamint megszünteti a bőr természetes ellenállását az UVA- és az UVB-sugarakkal szemben.
Ha jót akarsz tenni a bőrödnek, naponta csak egyszer tisztítsd meg, kétszer csak abban az esetben, ha nem érzékeny.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke