Sminkalap-kisokos: Íme minden, amit tudnod kell, mielőtt primert választasz!

Bár a sminkalapok közel se számítanak újdonságnak, arról nem is beszélve, hogy minden márkának van legalább három különböző a repertoárjában, mégis megannyi megválaszolatlan kérdés övezi a témát. Nem is csoda, hiszen a mattító, hidratáló, pórusfeltöltő, feszesítő, ragyogásfogozó - és még sorolhatnánk - kategóriákban olykor igencsak nehéz eligazodni. Épp ezért, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy legközelebb már te is magabiztosan és tudatosan válassz!

Sminkalap-kisokos: Íme minden, amit tudnod kell, mielőtt primert választasz!
Fotó: Shutterstock

Mi pontosan a sminkalap/primer?
Ahogyan azt a neve is elárulja, egyfajta bázis, melyre később az alapozód és az azt követő piperék kerülnek. A primer gondoskodik a tökéletes vászonról. Lehet folyékony szérum, krém, balzsam vagy akár géles állagú, a lényeg mindig az, hogy a bőröd igényeinek megfeleljen.

A legújabb sminkalapok már nem csak egy, de számtalan funkcióval bírnak: feltöltik a pórusokat, optikailag simítják az apró ráncokat, tartalmazhatnak pattanáskezelő összetevőket vagy éppen erőteljesen mattíthatják a kritikus területeket.

Hogyan használd őket?
Míg a púder és a sminkfixáló permet mindig a legutolsó lépés a sminkelési rutinodban, a primer közvetlenül a bőrápoló termékek után kerül az arcra. A legjobb, ha nyomsz egy keveset az ujjbegyeidre, picit felmelegíted, majd gyengéden bemasszírozod, vagy csak azokra a területekre viszed fel, ahol igazán szükségét érzed. Várj néhány percet, hogy minden teljesen beszívódjon, ezután jöhetnek is a dekorkozmetikumok. Nagyon fontos, hogy ne használj belőle túl nagy mennyiséget! Ha száraz a bőröd egy borsónyi, ha olajosodásra hajlamos, akár ennek a negyede is elegendő lehet, ugyanis bőrtípustól függően más a felszívódás mértéke.

Ezért lesz szebb a bőröd, ha sós termékeket használsz

Ezért lesz szebb a bőröd, ha sós termékeket használsz

Valami mégsem az igazi? Íme, a leggyakoribb hibák, amiket talán te is elkövetsz!
1. Túl sok primert viszel fel
Ahogyan azt már említettük, fontos a mértékletesség. A legjobb, ha először csak egy kis adag termékkel indítasz, majd, ha úgy érzed, felviszel belőle még egy kicsit. A túl vastag primer-réteg nem csak elnehezítheti a bőröd, de az alapozó is elcsúszik rajta.
2. Nem a bőrtípusodnak megfelelőt választasz
Ahogyan száraz és érett bőrre nem ajánlott mattító alapot, úgy a kifényesedésre hajlamos bőrre sem érdemes ragyogásfokozó vagy extrán hidratáló terméket választani. Fontos, hogy ismerd a bőröd, vagy konzultálj róla egy hozzáértővel és semmiképp se népszerűség alapján vásárolj!
3. Nem működik az alapozóddal
Ha úgy érzed a sminked vastag filmrétegként megáll a bőrödön, foltosodik vagy csúnyán összegyűlik, nagy a valószínűsége, hogy a primer és az alapozó formulája nem kompatibilis egymással. Ezért is jó, ha vásárlás előtt személyesen is megnézed és kipróbálod az adott termékeket. Vidd magaddal a kedvenc alapozód, vagy keress egy ahhoz hasonló formulát és kend fel a primer tetejére, hogy lásd mi történik.

Zavarnak a sötét karikáid? Ezeket a szemkörnyékápolókat neked találták ki!

Zavarnak a sötét karikáid? Ezeket a szemkörnyékápolókat neked találták ki!

Ha kipróbálnál egy-egy szuper sminkalapot, ezekre mindenképpen érdemes vetned egy pillantást!

1. Time to Prime sminkalap KAP 6990 Ft
2. Rose all day ragyogásfokozó arcszérum rózsavízzel PHYSICIANS FORMULA 4990 Ft
3. Miracle Prep hidratáló sminkalap MAX FACTOR 4699 Ft
4. POREfessional póruskitöltő primer BENEFIT cultbeauty.co.uk
5. Photo Finish pirosságcsökkentő primer SMASHBOX 10 490 Ft
6. HD Active Performance vízálló sminkalap CATRICE 1659 Ft
7. Prep+Prime póruskitöltő stick MAC 9800 Ft

Ez is érdekelhet

Az anyutest felszabadítása: gondolatok az aputestről

Az anyutest felszabadítása: gondolatok az aputestről

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla