Vessünk véget együtt a nők elleni erőszaknak!

2020.november.25.

A nők elleni erőszak világszerte hatalmas probléma, amin a COVID-19 által kialakult helyzet még tovább rontott. A második hullám következtében bevezetett szigorítások hatására még tovább növekedhet a családon belül elkövetett erőszakos esetek száma a BBC szerint, mivel az első hullám kijárási korlátozásai alatt 20 százalékkal növekedtek ezen bűncselekmények.

A november 25-i Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódóan, az AVON kiemelten fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét erre az itthon is sok nőt érintő problémára. Krízishelyzetek előzhetők meg, ha az otthonukban rekedt áldozatok tudják, hova fordulhatnak segítségért. A nők elleni erőszak sajnos nem egy újkeletű dolog. Világszerte három nőből egy élete során átél valamilyen erőszakot, fizikai vagy lelki bántalmazás, gazdasági vagy egyéb korlátozás formájában. Hazánkban pedig minden ötödik nő érintett a kapcsolati erőszakban. További elborzasztó szám, hogy Magyarországon minden héten egy nő életét veszti a kapcsolati erőszak miatt.

Az erőszaknak azonban semmilyen formában nincs helye egy kapcsolatban!

Általában hosszú idő telik el, amíg az áldozat eljut odáig, hogy segítséget kérjen. Ennek az egyik alapvető oka az lehet, hogy az érintettnek az összes erejét és bátorságát össze kell szednie, hogy beszélni merjen a bántalmazásáról. Sajnos az is gyakran előfordul, hogy olyan személyektől kér segítséget, akik nem kezelik megfelelően a problémáját, vagy az áldozatok nem tudják, hogy hová forduljanak segítségért. "Ezért lényeges, hogy amikor valaki megosztja velünk a bántalmazás tényét, akkor ne az okokat keresgéljük, hanem erősítsük az áldozatot abban, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, mert vannak olyan szervezetek, akik tudnak segíteni!" – nyilatkozta a téma kapcsán Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója. Fontos felhívni a figyelmet továbbá arra, hogy mindenkinek joga van bántalmazás- és erőszakmentes kapcsolatban élni! Joga van az egyenlőségen alapuló partnerkapcsolathoz, de bántalmazás esetén joga és lehetősége van segítséget kérni is! Fontos tudni azt is, hogy a www.aszeretetnemart.hu oldalon létezik online anonim tanácsadás, illetve a szintén az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett krízisambulanciákon személyes találkozó formájában bárki számára elérhető a szakszerű segítség.

Annak érdekben, hogy a kapcsolati erőszakban érintettek, illetve a környezetükben élő emberek hiteles információkat kapjanak a témában, valamint szemléletformálással elérjék azt, hogy ez ne legyen tabu téma többé, az AVON támogatásával, az Ökumenikus Segélyszervezet elindította A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakat. A közösségi felületek célja, hogy elősegítsék a bántalmazás bármilyen formájával szembeni küzdelmet. Az oldalak követői garantáltan első kézből kapják az információkat, mivel a tartalmakért a kapcsolati erőszak érintettjeinek, áldozatainak segítésében évtizedes tapasztalattal rendelkező Ökumenikus Segélyszervezet felkészült szakértői, a krízisambulanciákon dolgozó szociális szakemberek, pszichológusok és jogászok felelnek.

"A bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható, ezért rendkívül fontos, hogy minél több emberhez eljussanak azok az információk, hogy az érintettek nincsenek egyedül és van számukra segítség! Az AVON, mint a nők vállalata, már negyedik éve támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni munkáját és hiszünk abban, hogy az együttműködésünknek köszönhetően csökkenteni tudjuk az áldozatok számát. Annak érdekében, hogy még inkább segíteni tudjuk a segélyszervezet munkáját, a novemberben megjelent Speak Out rúzsunk megvásárlásából származó bevétel 100%-át a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére fordítjuk." - nyilatkozta a téma kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Speak Out rúzs (Sunbaked Red) 1500 Ft
Speak Out rúzs (Sunbaked Red) 1500 Ft

Itt az idő, hogy az emberek ismerjék és nyíltan beszéljenek az erőszak összes formájáról és ne legyen többé tabu ez a téma! Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek minél előbb merjenek tenni az erőszakos kapcsolat ellen.

Ez is érdekelhet

Az anyutest felszabadítása: gondolatok az aputestről

Az anyutest felszabadítása: gondolatok az aputestről

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla