Angyalhangú svéd szépség: Lykke Li

2014.március.6.

A csodás svéd énekes világra szóló sikereket az I Follow Rivers című számával és annak is remixjével ért el, pedig ha angyali hangját hozzánk hasonlóan már évek óta ismered, akkor eszedbe sem jut azt a számot szeretni tőle a legjobban, igazunk van?

Lykke Li
Fotó: AndreasÖhlund

Lykke Li zenéje gyakran a pop, az indie rock, az elektronikus zene stílusjegyeit ötvözi, mindezek mellett hegedű, szintetizátor, dob, trombita, szaxofon és cselló dallamokat is felfedezhetünk dalaiban. Első albuma, a Youth Novels 2008-ban jelent meg, és azóta sikert sikerre halmoz, az Alkonyatban is felcsendül egyik száma, Kanye Westtel is dolgozott együtt, emellett rengeteg fiatal tehetséggel kollaborált. A modellkedésben is ért már el sikereket, a Levi`s egyik kollekciójának is az arca volt. Igazi vagány csaj, akit mindenképpen ismerned és szeretned kell.

Született: 1986. március 18.

Család
Lykke Li a svédországi Ystadban született. Édesanyja fotós, édesapja zenész, aki egyébként a Dag Vag zenekar tagja. A család Lykke gyermekkorában országról országra költözött: hat éves koráig Svédországban laktak, majd Portugáliában éltek öt évig, de Lisszabonba, Marokkóba, Nepálba és Indiába is elvezetett útjuk az évek során. Amikor a lány 19 éves volt, New Yorkba költözött három hónapra, majd 21 évesen ismét visszatért az amerikai metropoliszba, hogy karrierjét építse.

Karrier
Amikor a 20 éves lány hazatért Svédországba, Bjorn Yttling a Peter, Björn & Johna banda tagjának segítségével összeállították saját dalait, amit a MySpace oldalára töltött fel és egyre több rajongója lett, így felfigyeltek tehetségére. Legelső száma, amit kiadtak és sikert is aratott vele a Little Bit volt. Nem sokkal később a svéd MTV-ben szerepelhetett, és a Svéd Grammy díjátadón a legjobb videónak járó díjat is hazavihette. Ezek után az Atlantic Recordshoz szerződött és a világ meghódítására készült.

Nézd meg a Little Bit videóját:

2007 októberében, 21 évesen visszatért New Yorkba, hogy végre felvegyék első albumát. Következő évben a debütáló lemeze, a Youth Novels megjelent Svédországban, később pedig Európában, az Egyesült Államokban is. Az albumon megtalálható dalok a szeretetről, a különböző frusztrációkról, a magányról, a megszállottságról szólnak.

A 2008-2009-es évforduló elég mozgalmas volt Lykke számára, nem nagyon maradt ideje pihenni, hiszen amellett, hogy koncertturnén volt, hogy népszerűsítse albumát, számos jelentős sztárral dolgozott együtt. Ilyen például Kanye West, Drake, vagy a norvég Röyskopp duó.

Második albuma, a Wounded Rhymes 2011-ben jelent meg. Számos listán szerepelt legjobb albumként, köztük a The New York Times, a The Huffington Post és a Rolling Stone listáján.

2012-ben számos előadóval kollaborált, fontosnak tartja azt, hogy segítsen másokat karrierjük elindításában. Az előző év közreműködéseit folytatva Lykke 2013-ban vendégművészként szerepelt David Lynch második stúdióalbumán is.

Harmadik stúdió albuma májusban jelenik meg I Never Learn címmel. A lemez előző két albumának befejező része, mellyel egy tematikus trilógiát alkotnak.

Erről hallgasd meg az első számot, melyhez videoklip is készült:

Érdekességek

Filmek és sorozatok kedvéért is írt már zenét, az Alkonyat: Újhold című filmben Possibility című száma szerepel, melyről így nyilatkozott erről: Nem vagyok Alkonyat-rajongó, de szeretem a popzenét. Imádom azokat az embereket, akik meg nem értettnek tartják magukat, és még mindig hisznek abban a tiszta gondolatban, miszerint a szerelem mindent legyőz. Pont ezek a lányok érthetik meg a legjobban azt, amiről a dalaim szólnak. Ezért döntöttem úgy, a sötét szerelmi történeteimet reflektorfénybe helyezem az Alkonyat által – nyilatkozta a sztár.

Divat
Sikeres zenészkarrierje mellett 2010 óta egyre sikeresebbnek számít a modellvilágban is. 2010-ben a Levi`s Curve ID arca volt, majd 2012 januárjában aláírt egy szerződést a Viva Model Management ügynökségnél is.

Fotó: Levi`s

Saját stílusáról így nyilatkozott: "A stílusomat kicsit skizofrénnek mondanám, de van egy csomó fekete cuccom és még több vintázs". Arról is beszámolt, miért a minimalista trend követője: "Nem szeretem a színeket variálni, mert összezavar. Ha van választásom, feketét, szürkét vagy fehéret veszek fel tetőtől talpig. Talán ez a viszolygás amiatt alakulhatott ki, mert kiskoromba anyukám mindenfélét rám aggatott" – mesélte Lykke Li.

Imádja a hazai svéd cuccokat, ha magas sarkút vesz fel, akkor csak és kizárólag a hatalmas "sztriptízes cipőt" hajlandó felvenni. Kedvenc márkái között szerepel az Acne. Nagyon szereti az ékszereket: a világ minden tájáról van egy csecsebecséje. Ha egy új városba látogat az az első, hogy vesz magának valami apróságot.

Fotó: VogueItalia

Miért szeretjük?
Igazi vagány csaj, akit jó adag tehetséggel megáldottak, miközben elképesztően szép is. Ami a zenéjét illeti, minden száma egyedi mondanivalóval rendelkezik, a saját tapasztalatait írja meg. Nem szállt el sikereitől, még a mai napig is támogatja kezdő zenésztársait, mert tudja, mennyire sokat jelent, hogy álmaik beteljesüljenek. Szerinte ezt a világot nem a pénz, a siker, a "rock & roll" határozza meg, hanem a szeretet és azt is tudja, mi az, ami igazán fáj az életben: "Egész életed azzal töltöd, hogy próbálsz elérni valamit, ami szerinted majd mindent megváltoztat. Majd amikor eléred, ugyan úgy érezni fogod magadban az ürességet, mint előtte. Pont a szeretetnek kéne betöltenie ezt az ürességet, és igazán csak az tud fájni, ha mégse tölti be az űrt. Más fajta kudarc nem is valódi kudarc" – ismerősen hangzik?


Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói