Austin Butler egy pillanat alatt lett Oscar-jelölt A-listás színész – de mit csinált korábban?

Austin Butler színész hosszú és rendkívül izgalmas karrierutat járt be a 2000-es évek óta – a Nickelodeonnál töltött napjait követően látványos evolúción ment keresztül, a tiniszínészből mára már egy Oscar-díjra jelölt, A-listás férfiszínész lett belőle.

Austin Butler története a Disney-csatornától egészen az Oscar-díjig
Austin Butler története a Disney-csatornától egészen az Oscar-díjig
Fotó: Profimedia

A kaliforniai színész még 2005-ben tört be a szórakoztatóiparba: első munkái között volt a Ned's Declassified School Survival Guide, továbbá a Zoey 101 című sorozat is. Austin Butler idővel egyre nagyobb hírnévre tett szert, és feltűnt például a híres Varázslók a Waverly helyből sorozatban is, Selena Gomez mellett. Majd hamarosan egy nagyobb volumenű Disney-produkcióban találta magát, Ashley Tisdale oldalán – együtt játszottak a 2011-ben debütált Sharpay csillogó kalandja című filmben.

Ashley Tisdale és Austin Butler a Sharpay csillogó kalandjában
Fotó: Ben Mark Holzberg/Getty Images

Ashley Tisdale és Austin Butler a forgatás alatt jó barátok lettek, még jóval azelőtt, hogy a színész összejött volna Vanessa Hudgens színésznővel. „15 éves korod óta a legjobb barátom vagy, szóval ez 15 évnyi barátság” – írta a Zack és Cody életének sztárja az Instagramon 2021 augusztusában, amikor Butler 30 éves lett. „Túlságosan büszke vagyok rád és mindarra, amit elértél, de ami a legfontosabb, hogy büszke vagyok arra az emberre, aki vagy”.

Carrie szerelmétől a Rock 'n' Roll királyáig

Az igazság az, hogy a világ most kezd csak ébredezni, mert úgy tűnik majdnem mindenki átaludta Austin Butler eddigi sikereit – leszámítva azokat a rajongókat, akik a The CW televízióstársaság sorozata óta imádják a szőke tehetséget. Néhány Disney Channel és Nickelodeon gyerekfilm után 2013-ban csatlakozott a két évados Carrie naplójához, mint a főszereplő karakter rosszfiú szerelme, Sebastian Kydd.

Austin Butler nem Kaia Gerberrel megy az Oscar-gálára – ő lesz a kísérője barátnője helyett

A sorozat a Szex és New York előzményeként interpretálható, amely a középiskolás korú Carrie Bradshaw-ról szól. Szerintünk nem csak az volt hatalmas bűn, amikor a Carrie naplóját elkaszálták, hanem az is, hogy Butler nem lett azonnal keresett sztárszínész. Ezek szerint nyilvánvalóan nem látták a Hollywoodi fejesek, ahogyan Sebastianként Carriere villantotta díjnyertes mosolyát az gimnázium folyosóin.

A Carrie naplója óta imádjuk Austin Butler-t
Fotó: Profimedia

Néhány évvel később csatlakozott egy másik rövid életű tinisorozathoz, az MTV Shannara – A jövő krónikája című műsorhoz, majd ezután évekig nem láthattuk képernyőn, egészen Quentin Tarantino 2019-es Volt egyszer egy... Hollywood című filmjéig. Bár nem sok nagy filmszerepet kapott, tehetsége a színházrajongók és Denzel Washington figyelmét is felkeltette, amit a The Iceman Cometh Broadway-előadásnak köszönhet. A kétszeres Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas Washington maga hívta fel Luhrmannt, hogy nézze meg Butlert Elvis szerepére.

Austin Butler zseniális volt Elvis Presley szerepében
Fotó: Profimedia

És úgy tűnik, hogy az Elvis szupersztár státuszba emelte a legendás popsztárt alakító Austin Butlert – és meg is érdemli, hiszen keményen megdolgozott a sikerért. A színész a forgatást követő napon, 2021 márciusában kórházba került, ahol egy teljes héten át feküdt, miután vakbélgyulladás tüneteire emlékeztető vírus támadta meg a legyengült szervezetét. „Könnyen elveszítheted az önmagaddal való kapcsolatodat, és ez nálam határozottan így történt, amikor befejeztem az Elvis-t. Elviselhetetlen fájdalommal ébredtem hajnali négykor, és azonnal kórházba szállítottak.” – mesélte a színész a GQ-nak adott interjújában. Nem könnyítette meg az életét a film rendezője, Baz Luhrmann sem, akinek a kemény rendezői stílusára már akkor felhívta a fiatal színész figyelmét Leonardo DiCaprio, miután megkapta a szerepet.

Austin Butler megérdemelné az Oscar-díjat

A forgatás első napja után Butler sírva ment haza, mert olyan szinten kimerítette, hogy Luhrmann és egy sor alkalmazott megalázta és kinevette őt a stúdióban. A rendező egyébként később elmondta, szerinte Butler erre a szerepre született, és sokszor ő maga sem tudta eldönteni, mikor él és mozog a karakterben, és mikor tér vissza önmagához.

A 2022-es év egyik legnagyobb közönségkedvence egyébként az Elvis lett, ami 8 Oscar-jelölést zsebelt be, és ez meghozta a főszereplőt alakító Austin Butler első jelölését is. Idén március 12-én rendezik majd meg a filmes világ legrangosabb eseményeként számon tartott Oscar-gálát, és mi már alig várjuk, hogy kiderüljön kik viszik haza 2023-ban a díjakat.

Közeleg az Oscar-gála, kerülj képbe:

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Ilyen következményekkel járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)