Az AIDS elleni küzdelem világnapja

2009.december.1.

Az első és legfontosabb kérdés. Mi is az AIDS? Hivatalosan az emberi immunhiány vírusa, a HIV által előidézett, gyakorlatilag 100%-os halálozási arányt előidéző tünet együttes, amelyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja, melyeknek fokozatos leromlása elősegíti a fertőzések és a daganatok megjelenését. A vírusfertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. Nem hivatalosan az egyik legszörnyűbb betegség. Tények: A WHO becslése szerint tavaly kb. 33 millió ember szenvedett AIDS-ben és nagyjából a tizede bele is halt. A fertőzöttek több mint háromnegyede Fekete-Afrikában él, Európa legfertőzöttebb országa Románia, Thaiföldön a nemileg aktív korúak 60-70 %-a fertőzött, egyes számítások szerint pedig Dél-Kelet Ázsia bizonyos részei 2020-ra ki fognak pusztulni. Eredmények: Sajnos se végleges gyógyszer, se védőoltás sincs. Megelőzni viszont nemcsak a saját érdekünk. - Az óvszer 90%-os biztonsággal képes megakadályozni a szexuális úton terjedő betegségeket, ezért kerüljétek a veszélyes helyzeteket. Mondanunk sem kell, hogy a legkisebb akkor a veszély, amikor monogám kapcsolatban éltek. Egyéb viszonyok estén jól fontoljátok meg, hogy vállaljátok-e a kockázatot. Védekezzetek! - Kerüljetek drogokat! A kábítószerek az egészséget súlyosan károsítják, minden esetben növelik a vérrel, illetve szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződés kockázatát. A drogok által létrehozott, megváltozott tudatállapotban az ember önkontrollja ugyanis jelentősen lecsökken, és hajlamos túl könnyedén venni az olykor egész életét befolyásoló dolgokat! A történelem során számos sztár küzdött ezzel a betegséggel, és sokan bele is haltak. Néhányan közülük, nem feledve a "névteleneket":

freddie-mercury-d000052ADad1f99683f5f.jpg

Az egyik legismertebb, Freddie Mercury. Legendás volt kicsapongó életéről, a hosszú éjszakázásokról és biszexualitásáról. Ahogy mondani szokás, két végéről égette a gyertyát, sőt még a közepéről is. 1991-ben hagyott minket itt. Isaac Asimov amerikai író és biokémikus.92-ben halt meg, de csak halála után 10 évvel derült fény betegségére. Egyik bypass műtétje során, vérátömlesztéssel kapta a HIV-vírust. Felesége, könyvének utószavában írja le, hogy Asimov nyilvánosságra akarta hozni, de orvosai azt tanácsolták, ne tegye, mert az AIDS-ellenes előítélet kihathat családtagjaira is.

gia-200x-d000052AF3281ae63978c.jpg

Gia Carangi. A híres modell az első nők között volt, akik AIDS-vírusban haltak meg. Hiába volt istenadta tehetség és a világ egyik akkori legszebb nője, viszonzatlan szerelme egy szakmában dolgozó nő iránt, és szomorú gyermekkora végül a kábítószerezés felé hajszolták. 22 éves korára komoly heroin függő lett, elfordult tőle az azelőtt őt istenítő divatvilág, köztük a Dior és az Armani cég is. 26 éves korára pedig egy reggel holtan találták. A jó példa

magicjohnson-200x-d000052AE3546902e282b.jpg

Magic Jonson. 1991 súlyos év volt az AIDS szempontjából. Nem elég, hogy Freddie Mercury, a világ mai napig legjobb énekese meghalt, minden idők egyik legsikeresebb kosárlabda játékosa ugyanebben az évben jelentette be, hogy HIV pozitív. A megrendítő hír után, habár nem jósoltak neki túl sokat, Johsnon még mindig él, aktívan sportol, háromhavonta ellenőrzésre jár és töretlenül hisz az élet szépségben! Pletykák: - Nem is olyan régen szegény Ashely Tisdale-ről reppent fel az, az egyáltalán nem vicces pletyka, hogy orrplasztikai műtétje során HIV fertőzött vért kapott! Nem jó humorra vall! -Robert Pattinson fél a rajongóitól. Nemrégiben azt nyilatkozta, hogy amikor a fanatikusok meglátják, arra kérik, hogy harapja meg őket és folyton a haját akarják simogatni. Robert attól retteg, hogy valamelyikük előkap egy tűt és megszúrja HIV vírust tartalmazó injekcióval. A divat az AIDS ellen:

kp-nagy-d000052B0f01aab9518c5.jpg
mac-aids-nagy-d000052B1e5735775b1d2.jpg

Ez is érdekelhet

Mi az a belső gyermek, és hogyan lehet segítségedre a személyiségfejlődésedben?

Mi az a belső gyermek, és hogyan lehet segítségedre a személyiségfejlődésedben?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói