Bikinis istennők 50 éve

2014.február.18.

A Sports Illustrated magazin fürdőruhás melléklete már 1964 óta vitatott az olvasók körében. Nagyon sokan azt kifogásolják a mai napig, hogy a mellékletben sokkal inkább a divatra kerül a hangsúly, és nem magára a sportra.

Tülekedés a 2006-os címlapon
Tülekedés a 2006-os címlapon
Fotó: Sports Illustrated

A feministák is tiltakoztak ellene, hogy a nők, mint férfiak által megvehető termékek szerepeljenek a mellékletben. Az olvasóközönség a Sports Illustrated magazin előfizetésének lemondásával tiltakozott, majd 2007-től lehetőségük nyílt csak és kizárólag a fürdőruhás mellékletről lemondani.

Annak ellenére, hogy az elmúlt ötven év alatt rengetegen fejezték ki nemtetszésüket, a fürdőruhás melléklet legalább annyira legendás, mint maga a magazin. Egy modellnek szerepelni a fürdőruhás szépségek között körülbelül akkora érdem, mint egy Victoria´s Secret show.

A Sports Illustrated szerkesztője, Andre Laguerre egyébként azért találta ki a fürdőruhás mellékletet, hogy feldobja az amúgy unalmas téli hónapokat. Felkérte Jule Campbellt fotósnak, és a gyönyörű Babette March modellt címlaplánynak - így 1964-ben megjelenhetett az akkor még csak öt oldalas első szám.

Kate Upton a Swimsuit Issue utóbbi éveinek első számú sztárja
Fotó: Sports Illustrated

A híres fürdőruhás mellékletben nem csak modelleket láthattunk, jó párszor sportolók kerültek a magazinba. A teniszező Serena Williams és Anna Kournikova mellett olimpiai aranyérmesek is a címlapra kerültek, mint például 2005-ben Amanda Beard és Jennie Finch, Lauren Jackson, Venus Williams. De az autóversenyző Danica Patrick is kapott négy oldalt a mellékletben.

Igazi különlegesség volt 2008-ban, hogy NFL pompomlányok szerepeltek a Sports Illustrated Swimsuit Issue-jának címlapján.

Lássunk még 11 érdekességet a szülinapos, és mára legendássá vált melléklet történetéből:

1. A Sports Illustrated Swimsuit Issue egyértelmű "címlapkirálynője" Elle Macpherson, aki öt alkalommal szerepelt a főoldalon. Őt követi Christie Brinkley, Cheryl Tiegs, Kathy Ireland és Daniela Pestova, ők mindannyian háromszor szerepeltek.

2. Az első színesbőrű modell a címlapon Tyra Banks volt 1996-ban.

3. Paulina Porizkova 1984-ben első európai (és az eddigi legfiatalabb) modellként szerepelt a borítón.

Kattints és nézd meg minden idők bikinis istennőit!

4. A legtöbb példányszámban eladott kiadáson Kathy Ireland szerepelt 1989-ben.

Kathy Ireland, ´a legtöbb példányban eladott´ címlaplány
Fotó: Sports Illustrated

5. A címlapon Beyoncé volt az első énekesnő 2007-ben.

6. 1994-ben Kathy Ireland, Elle Macpherson és Rachel Hunter szerepeltek a borítón, és közülük ketten is várandósak voltak akkor (Kathy és Rachel).

7. A Sports Illustrated fürdőruha mellékletének borítóján összesen 24 szőke és 20 barna hajú szépséget láthattunk. Vöröset egyet se.

8. 2008-ban Marisa Miller volt az első online kiadás arca.

9. 2007-ben engedélyezte csak a kínai kormány a magazin árusítását.

10. 1989-ben az HBO dokumentumfilmet forgatott a 25. jubileumi kiadás elkészítéséről. 2004-ben hasonló, különleges videóval kedveskedtek a 40. évforduló alkalmából.

11. Molly Sims címlaplányként 30 millió dollár értékű gyémántot viselt a bikinijén.

Ez is érdekelhet

„Csak azzal tudok szexelni, aki elég okos" - Mindent a szapioszexualitásról

„Csak azzal tudok szexelni, aki elég okos" - Mindent a szapioszexualitásról

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói