Mi az a bipoláris zavar? 8 sztár, aki ezzel a betegséggel küzd

2022.augusztus.5.

Tavaly az egész internet felrobbant a Kanye West-Kim Kardashian válási dráma miatt, sőt, azt is felkapta a közbeszéd, hogy Kanye West bipoláris zavarral küzd. Kardashian tweetelt is erről, ám azoknak, akik rendszeresen követik a párost, nem volt újkeletű a hír. Maga Kanye is nyilatkozott a dologról 2018-ban Jimmy Kimmel műsorában.

Mi az a bipoláris zavar? 8 sztár, aki ezzel a betegséggel küzd
Fotó: Getty Images

Emeljük ki a bipoláris zavart a történetből. Mi is az? Mit mondanak róla a szakorvosok? A bipoláris – más néven mániás-depressziós – betegség a pszichológiai és testi működések olyan központi szabályozási zavara, amely – kóros – hangulati, pszichés és testi hullámzásokhoz vezet. Az egészséges emberekre jellemző, többnyire a külső okok által megmagyarázható kisebb hangulati ingadozásokkal szemben, a bipoláris betegeknél ezek a hullámzások különböző intenzitású mániás és depressziós jelenetek formájában nyilvánulnak meg. Ezek többnyire olyan súlyosak, hogy sok panaszt, szenvedést és nem utolsósorban anyagi terhet jelentenek mind a betegnek, mind a környezetének és a társadalomnak.

Egy korszak vége: Kim Kardashian és Kanye West elválnak

A bipoláris zavar jellemzői

A kifejezetten felfokozott energia, nyugtalanság, kórosan emelkedett, indokolatlanul eufórikus hangulat, ingerlékenység, csökkent alvásigény – napi 2-4 óra vagy még kevesebb alvás –, irreálisan felfokozott önértékelés, felfokozott szexuális késztetés, felelőtlen szexuális magatartás, agresszív megnyilvánulások, gyakori alkohol vagy kábítószer használat, valamint a betegségtudat hiány.

A betegség rendszerint fiatal korban, gyakran 18 éves kor alatt kezdődik. A nőket és a férfiakat egyforma gyakorisággal érinti. A betegség kialakulásában az öröklött hajlamon kívül jelentős szerepük van a környezeti tényezőknek – elsősorban negatív élet-eseményeknek vagy alkohol/droghasználatnak – is. A bipoláris betegség gyakran társul más pszichiátriai (szorongásos zavarok, alkoholizmus, droghasználat) és testi (magas vérnyomás, elhízás, vércukor problémák) betegségekkel. A korai felismerés, és minél hamarabbi kezelésbe vétel a betegség további súlyosbodását, és a betegséghez társuló szövődményeket is képes megakadályozni – írja Dr. Rihmer Zoltán egy betegtájékoztató alkalmával.

Meglepődnél, ha tudnád, hogy a sztárvilágból is mennyien küzdenek a betegséggel. Énekesek, művészek és színeszek egész sora érintett a témában.

Mi nyolc, mindenki által ismert előadót gyűjtöttünk össze, akik szintén ezzel a betegséggel élnek együtt:

1. Kanye West

Fotó: Getty Images

Ha már a cikket vele indítottuk, legyen a listánkon is ő az első. Bár a rapper elfogadja a diagnózisát, kijelentette, hogy nem akar gyógyszert szedni. „Soha nem volt terapeuta a fekete közösségben” – mondta West a fent említett Jimmy Kimmel Live!-ban. Emellett kijelentette, hogy azért nem szeretne gyógyszert szedni, mert tart attól, hogy a kreativitása rovására menne a dolog.

2. Demi Lovato

Fotó: Getty Images

A színész- és énekesnő a Camp Rockban kezdte a pályafutását, jött a Sony, a sztárjelölt majd a Camp Rock folytatása. 2010-ben, rehabilitáció alkalmával diagnosztizálták nála a bipoláris zavart. „Addig nem tudtam, hogy ilyen problémám van, amíg el nem kezdtek kezelni” – mondta a People magazinnak egy 2011-es interjúban. Egy későbbi, 2016-os interjú során újra előjött a kérdés. Ott Lovato kihangsúlyozta, hogy az orvosok és a szerettei folyamatos támogatása nagyon sokat segített a gyógyulásban.

3. Mariah Carey

Fotó: Getty Images

Az énekesnőt 2001-ben diagnosztizálták bipoláris zavarral. A People-nek azt nyilatkozta, hogy „évekig tagadásban és elszigeteltségben élt”. Ezt úgy kell érteni, hogy két évtizeden keresztül titkolta a betegségét, mert attól tartott, hogy egy ilyen egész életen át tartó betegség napvilágra hozása véget vethet a karrierjének. Most már gyógyszereket szed és terápiára jár. „Pozitív emberekkel vettem körül magam, és már csak azt teszem, amit szeretek – dalokat írok és zenélek.”

4. Bebe Rexha

Fotó: Getty Images

Az énekesnő, akit Grammy-re jelöltek a Florida Georgia Line-nal közös 'Meant to Be' című számért, egy tweet formájában jelentette be a betegségét 2019-ben: „Bipoláris vagyok, és nem szégyellem többé. Ez van” – írta Rexha.

5. Halsey

Fotó: Getty Images

Az énekes és dalszerző Halsey nem volt szégyenlős, mikor a bipoláris zavaráról kellett beszélnie egy interjú során 2015-ben, ahol "kellemetlen nőnek" nevezte magát. Megosztotta a tapasztalatait a mentális betegségével kapcsolatban, valamint az emberek téves elképzeléseiről.

„Bipoláris zavarom van. Soha nem beszéltem erről interjúban. Soha nem hoztam fel. Sok ember, akivel dolgozom, vagy dolgoztam valószínűleg nem tudja. Úgy gondolom, hogy ideje beszélnem róla. 16-17 éves koromban diagnosztizáltak, de anyukám is ezzel a betegséggel küzd.”

6. Pete Wentz

Fotó: Getty Images

A Fall Out Boy basszusgitárosa nyitottan kezeli a mentális egészsége kérdését. Wentz elmondta, hogy amikor diagnosztizálták a bipoláris zavarral nehéz volt megtalálni az egyensúlyt a magas és mély érzelmi hullámzások között, de egy terapeuta segítségével fel tudja már ismerni, ha egy nagyobb "hullám" közeledik.

„Ha boldog vagyok, akkor nagyon, de tényleg, nagyon boldog vagyok, ha meg mélyen vagyok, akkor nagyon mélyen, és nem tudom magam szabályozni a kettő között.” – mondta Wentz a Howard Stern-nek 2015-ben. „A gyerekek születésével ez jobb lett, sokkal jobban tudom kontrollálni a dolgot.”

7. Mel Gibson

Fotó: Getty Images

Egy 2008-as dokumentumfilm során vallott Gibson a bipoláris zavaráról. Az Oscar-díjas színész betegsége akkor került előtérbe, mikor lehordott egy rendőrt, amiért ittas vezetésért letartóztatta 2006-ban.

8. Russell Brand

Fotó: Getty Images

A brit stand-up komikus és színész, aki a nyilvános bohóckodásról és a polgárpukkasztó komédiáiról ismert, szintén bipoláris zavarral, illetve ADHD-val küzd. Fiatalkorában depresszióval kezelték, és ugyanekkor drog- és alkoholproblémái is voltak. 2002-ben leszokott a káros szenvedélyeiről, azóta pedig aktív szponzora a brit kábítószer-kezelési programnak. Előadásaiban és írásaiban gyakran utal a betegségére.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját