Erzsébet királynő 12 dédunokával büszkélkedhetett - Gyönyörű jelentése van a nevüknek

2022.szeptember.9.

Erzsébet királynő mindegyik dédunokájának születését nagy médiafigyelem övezte, és mind szóbeszédekben, mind fogadóirodákban sokan találgatták a nemüket és azt is, hogyan fogják őket hívni.

Erzsébet királynő 12 dédunokával büszkélkedhetett - Gyönyörű jelentése van a nevüknek
Fotó: Getty Images

A brit királyi család legifjabb tagjai nevének egytől egyig különleges története van, de míg egyesek neve abszolút kiszámítható volt, másokéval sokakat megleptek az előkelő szülők.

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

1. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi

Született: 2021. szeptember 18.

Fotó: Getty Images

Beatrix hercegnő és Edoardo Mapelli Mozzi egy exklúzív klubhoz csatlakozott a királynő tiszteletére azzal, hogy elsőszülött lányuknak az Elizabeth keresztnevet adták. Bár nem nyilatkoztak róla azonnal, miért ezt a keresztnevet választották a lányuknak, Edoardo a lányuk születésekor azt azért büszkén elmondta, hogy ezek azok a napok az életében, amelyeket soha nem akar elfelejteni.

2. Lilibet Diana Mountbatten Windsor

Született: 2021. június 4.

Fotó: Getty Images

Harry herceg és Meghan Markle második gyermeke Erzsébet királynőről és az 1997-ben autóbalesetben életét vesztő Diana hercegnéről, Harry szeretett édesanyjáról kapta a nevét. A királynő neve egy bibliai név, ami azt jelenti. „Isten az én esküm”, gyermekkorában pedig előszeretettel becézték a családtagjai Lilibetnek, ezért döntöttek Harryék amellett, hogy lányukat így nevezik el.

3. Lucas Philip Tindall

Született: 2021. március 21.

Fotó: Getty Images

Zara Phillips és Mike Tindall harmadik gyermeke, egyben első fia Lucas Philip. A Lucas név egyedülálló a brit királyi családban, jelentése „fényhozó”, a Philip névvel pedig vélhetően Zara néhai nagyapja, Fülöp herceg és Mike apja előtt tisztelegnek.

4. August Philip Hawke Brooksbank

Született: 2021. február 9.

Fotó: Instagram

Eugénia hercegnő és férje, Jack Brooksbank több családtagjuk előtt is tiszteleg elsőszülött gyermekük nevével. Eugénia hercegnő elárulta, hogy fiát egyrészt Albert hercegről nevezték el, az August ugyanis az Albert keresztény változata, a Philip tisztelgés Fülöp herceg előtt, míg a Hawke egy családnév Jack Brooksbank oldalán.

5. Archie Harrison Mountbatten-Windsor

Született: 2019. május 6.

Fotó: Getty Images

Harry herceg és Meghan Markle szakítottak a hagyományokkal, amikor olyan nevet adtak első fiuknak, amely egyik felmenőjük előtt sem tiszteleg. Bár fiuk neve Archie, a név az Archibald rövidítéseként önállósult, jelentése „merész” vagy „bátor”. Harry és Meghan úgy nyilatkoztak, hogy azért ezt a nevet választották, mert utal a görög „arche” szóra, ami azt jelenti, „a cselekvés forrása”. Ez az inspiráció pedig az általuk végzett jótékonysági munkából ered. Középső neve pedig a középkorból származik, jelentése „Harry fia”, édesapjára utalva.

6. Lena Elizabeth Tindall

Született: 2018. június 18.

Fotó: Getty Images

Zara Phillips és Mike Tindall második lánya nevének jelentése hasonló, mint öccséé, Lucasé: görögül „fényt” jelent. Egyúttal Viktória brit királynő ötödik lányára, Helenára is utal. Középső nevével, mint többekével a családban, Erzsébet királynő előtt tisztelegnek a szülők.

7. Louis Arthur Charles

Született: 2018. április 23.

Fotó: Getty Images

Lajos herceg, Vilmos herceg és Katalin hercegné harmadik gyermeke olyan nevet kapott, amelyen a királyi család sok más tagjával is osztozik. Keresztneve édesapja, Vilmos, és bátyja, György herceg teljes nevében is szerepel. A Louis a Ludwig név francia változata, ami „híres harcost” jelent. A második nevén édesapjával és nagyapjával, Károly herceggel osztozik, akinek tiszteletére a harmadik nevét is kapta. Az Arthur név pedig különösen erős jelentéssel bír, ugyanis arra az Artúr királyra utal, akinek a nevéhez a Kerekasztal lovagjai is kötődnek.

8. Charlotte Elizabeth Diana

Született: 2015. május 2.

Fotó: Getty Images

Vilmos herceg és Katalin hercegné második gyermekének, Saroltának a neve is számos jelentéssel bír. Első keresztneve a Charles női változata, amivel egyben nagyapja és nagynénje, Pippa előtt is tiszteleg, akinek a középső neve Charlotte. Franciául „szabadot” jelent. Középső neve II. Erzsébet királynő, míg harmadik neve néhai nagymamája, Diana hercegné előtt tiszteleg.

9. Mia Grace Tindall

Született: 2014. január 17.

Fotó: Getty Images

Zara Phillips és Mike Tindall első gyermekének, Miának a neve is egyedülálló a brit királyi családban. A Mia az egyiptomi „szeretett” szóból ered, olaszul pedig azt jelenti, hogy az „enyém”. Középső nevének, a Grace-nek a latin jelentése pedig „báj”.

10. George Alexander Louis

Született: 2013. július 22.

Fotó: Getty Images

Vilmos herceg és Katalin hercegné első fia, György herceg dédnagyanyja apjáról, VI. György királyról kapta a nevét, mely a görög „gazdálkodó” szóból származik. Második neve, az Alexander Erzsébet királynő középső nevére, az Alexandrára utal. Jelentése „a nép védelmezője”. Harmadik nevét, a Louis-t édesapjától, Vilmostól örökülte, akinek negyedik neve szintén Louis, dédapja nagybátyja, Lord Louis Mountbatten tiszteletére.

11. Isla Elizabeth Phillips

Született: 2012. március 29.

Fotó: Getty Images

Peter Phillips és Autumn Kelly második lányának, Islának a neve szintén egyedülálló a királyi családban, a skót „sziget” szóból ered. A középső neve pedig természetesen dédnagyanyja, Erzsébet királynő előtt tiszteleg.

12. Savannah Anne Phillips

Született: 2010. december 19.

Fotó: Getty Images

Peter Phillips és Autumn Kelly első lánya, Savannah Phillips Erzsébet királynő dédunokái közül a legidősebb. A Savannah név húga nevéhez hasonlóan egyedülálló a királyi családban, míg középső neve nagyanyja, Anna hercegnő előtt tiszteleg, egyben megegyezik nagynénje, Zara második nevével.

És hogy követik egymást a királyi család tagjai a trónöröklési sorrendben? Nos, a CNN utódlási családfájából ez jól látható:

Fotó: cnn

Ez is érdekelhet

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Megérkezett a tél legmesésebb hajszín trendje, a gyertyafény barna

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói