Gáspár Kata: „Nincs elég önbizalmam ahhoz, hogy azt mondjam valakinek, hogy nem jó, amit csinál”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gáspár Kata egy olyan háromgyerekes, szabadszellemű egyedülálló anyát alakít az RTL A renitens című magyar bűnügyi vígjátékában, aki százhatvanas IQ-ja ellenére takarítónőként dolgozik. A színésznő életében először forgatott kisgyerekekkel, és nemcsak ezt élvezte nagyon, hanem azt is, hogy a karaktere lehetővé tette, hogy mindig kimondhassa, amit éppen gondol.

Gáspár Kata
Gáspár Kata az RTL új sorozatában, A renitensben is látható volt
Fotó: RTL Sajtóklub

Gáspár Kata sosem biztos abban, hogy mindenkinek bejönnek az alakításai, még ha meg is tesz mindent értük. Egymás után kapja a felkéréseket és forgat magyar filmeket, ennek ellenére még mindig kételkedik önmagában.

Egyszínű, fekete szettben érkeztél a sajtóbemutatóra, a filmben viszont kifejezetten feltűnően öltözködő, vidékről származó anyát alakítasz. Hogy érezted magad ennyi harsány színű ruhában?

A film egyik főszereplője, Reni egy olyan karakter, akit nagyon ki kellett találni külsőleg és belsőleg is: legyen idegesítő, közben szerethető is, és a ruházata is próbálja meg ezt a különcségét visszaadni. Az általa viselt ruhákkal nem tudok azonosulni, én sohasem hordanék ennyire színes, feltűnő öltözetet, ám kifejezetten élveztem, hogy ilyen cuccokat is felvehetek egy szerep erejéig.

A szokatlan öltözködésen túl jó érzés volt belebújni a szélsőséges karakter bőrébe is, hiszen mindenki szeretne egy napra, vagy csak egy órára Renáta lenni. Ami az ember szívén, az a száján, kimondani mindent gondolkodás nélkül, és nem foglalkozni senkinek a véleményével, a következményekkel. Egészen biztosan színesebb lettem általa.

Gáspár Kata az eddigi pályája során először forgatott kisgyerekkel
Fotó: RTL Sajtóklub

Stana Alexandra: „A küzdeni akarás éltet. Ilyen az erdélyi vonal”

Stana Alexandra: „A küzdeni akarás éltet. Ilyen az erdélyi vonal”

Somos Renátának a sorozatban két apától három gyereke született. Ráéreztél a forgatás alatt egy kicsit, milyen a több gyermeket egyedül nevelő anyukák élete?

Van egy barátnőm, akinek négy gyermeke van, igaz nem egyedül neveli őket. Láttam többször a gyermekei közelében, amikor minden apróság szinte egyszerre akarja felhívni magára a figyelmet, és mindegyik csak azt kiabálja, hogy „anyag- anya”. Mindig is úgy éreztem, hogy semmi plusz teher nincs rajta a népes gyereksereg miatt, természetes számára, hogy mindenki egyszerre mondja a magáét.

Látom rajta, hogy az anyaság nem egyszerű, mégis olyan természetesen működik. Nincs benne tapasztalatom, de a forgatáson úgy kellett viselkednem, mint egy rutinos szülőnek: a harmadik gyerekemet, a kisbabát olyan lazán kellett cipelnem, mintha csak egy táskát vennék a vállamra.

Először forgattam kisgyerekkel, és a sorozatban szereplő lurkók nagyon aranyosak voltak, jól dolgoztak, figyeltek mindenre és haveri kapcsolat alakult ki köztünk. Akkor is szívesen velük töltöttem az időmet, amikor szünetem volt.

El tudod képzelni, hogy egyedülálló nőként vállalj gyereket?

Ez egy nagyon komoly téma, amiről órákat tudnék beszélni, a tapasztalatokról, amiket láttam magam körül, hogy az ismerőseim miként viszonyulnak egy ilyen helyzethez.

A sorozatban azért képbe kerül egy apa is, akit Mészáros Béla alakít, és időnként besegít a gyerekek körül. Kipróbálhattam, hogy mennyire nem egyszerű három gyerekkel bármit is csinálni, akár csak átszelni a várost, hazamenni a boltból.

A sorozatból kiderül, hogy segítség nélkül ez szinte lehetetlen, szerencsére a szomszéd bácsira, Mikó Istvánra bármikor lehet számítani. Természetesen nekem is van kire támaszkodnom az életben, ha egyedül nem boldogulok.

Sydney van den Bosch megmutatta a szerelmét, ő kérte meg a szépségkirálynő kezét

Sydney van den Bosch megmutatta a szerelmét, ő kérte meg a szépségkirálynő kezét

A szüleid, Bánsági Ildikó és Gáspár Sándor közismert színészek. Beszéltek a szakmáról, a sikereidről otthon?

Természetesen megnézzük egymás alakításait színházban, filmben és nagyon örülünk a másik sikerének. Szerencsés helyzet, hogy ők is pontosan tudják, mivel jár három hónapig forgatni. Nem kell elmagyarázni milyen érzések kavarognak az emberben, mert tisztában pontosan vannak vele.

Ha azt mondom, hogy pihenni szeretnék az egy szabadnapomon, akkor nem is hívnak fel, hagyják, hogy feltöltődjek. Most izgulnak és drukkolnak, hogy a sorozatnak jó legyen a fogadtatása, szeressék a nézők.

„Elmeséli, hogy már ő sem látja saját magában a nőt, és te csak nyeled a könnyeidet” - Halász Éva divattervező kerekesszékes lányoknak tervezett meseszép ruhákat

Kerestek már meg olyan tévés felkérésekkel, amit nem vállaltál el?

Sokszor hívtak már, ám megpróbálom megtartani a színésznői profilomat. Nagyon sok ember képes arra, hogy másféle műsorokban szerepeljen, akár zsűrizzen, és szeretem is őket nézni.

Én viszont ennél zárkózottabb vagyok, nem hiszem, hogy jól érezném magam bizonyos helyzetekben. Vannak olyan kollégáim és barátaim, akiknek remekül állnak ezek a feladatok, lubickolnak a szerepben, jókor és jól el tudják mondani, amit gondolnak.

Én más típus vagyok, nem tudnék másokat véleményezni, nem erre születtem, nem lennék képes rá. Nincs elég önbizalmam ahhoz, hogy azt mondjam valakinek, hogy nem jó, amit csinál. Sokszor még magamban is kételkedem, valójában az egész szakma erről szól. Nagyon kevés igazán magabiztos színészt ismerek.

Singh Viki: „Nem tudom összeszámolni azt a sok órát, amennyit önmagamat utálva töltöttem”

Singh Viki: „Nem tudom összeszámolni azt a sok órát, amennyit önmagamat utálva töltöttem”

Kinek hiszed el, hogy tényleg jó vagy?

Sosem vagyok száz százalékig biztos abban, hogy mindenkinek bejönnek az alakításaim, még ha meg is teszek mindent értük. A színészet annyira szubjektív műfaj. Olyan, amire nem lehet azt mondani, hogy jó vagy sem. Van, akinek tetszik, amit csinálsz, és van, akinek nem jön be. Elvégezheted a feladatot, aminek a lényege mindig az, hogy szeressék, és hiteles legyél benne. Sosem fog megtörténni, hogy mindenki azt mondja, hogy fantasztikus és szuper voltál.

A szüleid megmondják neked őszintén, ha valamiben nem tetszettél nekik?

Nagyon számít a véleményük, hogy mit gondolnak ők, és a hozzám közeli emberek. Mernek őszinte kritikát megfogalmazni felém. Volt olyan, hogy úgy éreztem, hogy valamiben nem voltam elég jó. De nem az a lényeg, kiről mit gondolnak, hanem egységben kell jónak lennie egy darabnak, egy filmnek. Remélem, ez most olyan lesz.

Van szerepálmod?

Nincs olyan szerep, amit mindenképpen kipróbálnék. Nyilván szívesen eljátszanám a húsz évvel ezelőtti Titanic főszerepét, Kate Winslet helyett. Ám engem mindig a fura karakterek találnak meg, mindenhol különc vagyok. Szeretem ezeket a meglepetéseket, és nem szoktam azon gondolkodni, hogy vágyom-e valamire.

Sütő Enikő: „Pörögtem eleget egész életemben, a prioritások átrendeződtek”

Sütő Enikő: „Pörögtem eleget egész életemben, a prioritások átrendeződtek”

Mindig ennyire hófehér, porcelánhoz hasonló a bőröd?

Nem mindig vagyok ennyire fehér, tudok barnulni. A filmesek szeretik, ha vörös a hajam, az arcom karakteréhez pedig ez a világos tónus illik. Az is fontos, ha forgatok nem barnulhatok le a felvételek közben, ugyanolyan bőrszínnel kell elkezdeni és befejezni a forgatást. Ha előtte nyaralni megyek, és lebarnulok, akkor azt a szint meg kellene tartanom hónapokon keresztül, ami nem egyszerű. Praktikussági okokból inkább megtartom a bőröm fehér színét.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Bruce Willis felesége és lánya szívfacsaró módon tiszteleg a színész előtt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője