Gyász! Meghalt a hollywoodi ikon: Doris Day

2019.május.13.

Az egyik utolsó élő hollywoodi sztár volt, egy igazi klasszikus álomgyári szőkeség, aki őrületesen nagy sztárja volt a filmvászonnak a szórakoztatóipar egyik aranykorában.

Gyász! Meghalt a hollywoodi ikon: Doris Day
Fotó: Rexfeatures

Német bevándorlók gyermekeként született Doris Mary Ann Kappelhoff néven 1922-ben. Egészen pici korától színpadra vágyott, igaz valójában táncosnő szeretett volna lenni, de egy autóbalestben eltörte a jobb lábát, ami véget vetett az álmainak. Nem tudta, hogy merre tovább, de imádott a rádióval együtt énekelni, és elhatározta, hogy a tánc helyett az éneklést választja. Elkezdett énektanárhoz járni, és aztán a harmincas évek végén az egyik legismertebb New York-i jazz zenekar énekesnője lett, 200 lányból választották ki a szőkeséget, aki aztán már az egyik általa énekelt dala alapján kapta a Day művésznevet.

Az első kislemezét csak 1945-ben rögzítették, de a Sentimental Journey azonnal ismertté tette. Különféle zenekarokkal, szólóban, a következő nagyjából húsz év során 650 dalt vett fel, ami talán valamiféle rekordnak is számít. Doris Day rengeteg klasszikus sláger előadója, több dala vezette a Billboard zenei listát.

Rádiós sztárként már Hollywood is felfigyelt rá, első filmszerepét Michael Curtiztől, a Casablanca magyar származású rendezőjétől kapta. A Romance on the High Seas után sorban kapta a filmszerepeket, Curtiz például imádta, rengeteg filmjében játszott főszerepet. A szőke, közvetlen lányt egyszerűen imádták, ő testesítette meg az okos, tehetséges és vicces amerikai lányt a következő években. Nem szexikon volt, de mindenképpen egy olyan nő, akire az álomgyárnak mindig is szüksége volt. Természetesen a zenés filmek találták meg első sorban, a legnagyobb dobása persze talán Alfred Hitchcock kultikus thrillere, Az ember, aki túl sokat tudott.

Alfred Hitchcock, és James Stewart társaságában Az ember, aki túl sokat tudott premierjén:

Doris Day, James Stewart és Alfred Hitchcock
Doris Day, James Stewart és Alfred Hitchcock
Fotó: Rexfeatures

Mindig megoszlott a vélemény, hogy mennyire jó színésznő, de ahhoz kétség nem fért, hogy a nézők imádják. A hatvanas évek végéig töretlen volt a sikere, aztán amikor a harmadik férje meghalt, kiderült, hogy szinte csődbe jutott. Ekkor újra kellett kezdenie a karrierjét, de Doris Day talpra esett, a televízió első aranykorának egyik legnagyobb sztárja lett a The Doris Day Show-val, amire az elhunyt férje úgy szerződtette le, hogy erről a színésznő nem is tudott. Az öt évados komédiasorozat hatalmas siker lett. Később többször visszatért a képernyőre. Emlékezetes botránya is volt, hiszen az ő talk show-jában láthatott Amerika először AIDS-ben szenvedő hírességet. A színészlegenda Rock Hudsonon már látszottak a betegség jelei, amiből akkora ügy lett, hogy a talk show-t le is vették a műsorról.

A nyolcvanas évektől egyre kevesebbszer bukkant fel, ugyan még a 2010-es években is beszéltek róla, hogy Clint Eastwood írt neki egy filmet, amiben majd visszatért, de ebből végül nem lett semmi. Nagyon lelkes állatvédő volt, rengeteget adakozott állatvédő szervezeteknek, és nagyon sok állatot tartott. Igazi nagybetűs filmsztár volt, 97 évesen tüdőgyulladásban halt meg. Nyugodjék békében!

Két hollywoodi ikon: Cary Grant és Doris Day:

Doris Day és Cary Grant
Doris Day és Cary Grant
Fotó: Rexfeatures

Ez is érdekelhet

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla