Így zajlott az egyik legizgalmasabb Oscar rövidített listás rövidfilm sajtótájékoztatója

2021.február.25.

Az Apácashow és a ma már kultfilmnek számító Ghost sztárja, Whoopi Goldberg a napokban nemcsak vitathatatlan színészi tehetségéről, hanem erős szociális érzékenyégéről is számot adott.

Whoopi Goldberg útja a világhírig szerencsével volt kikövezve. Felfedezői között olyan Hollywood-i rendezők találhatóak, mint Mike Nichols és Steven Spielberg, akik annak idején jól megtolták a ma már hetvenhez közelítő világsztár szekerét. Az Oscar-díjas színésznő most úgy gondolta, visszaad valamit abból, amit ő kapott. Doug Roland rendező siketvak színésszel forgatott, Oscar rövidített listás rövidfilmjét támogatta azzal, hogy ő maga vezette a filmről szóló, a sajtó számára megtartott élő beszélgetést. Whoopi az újságírók által előre megküldött kérdésekből szemezgetve állította össze a kérdéssorát a YouTube-os eseményre.

A Feeling Through egy huszonéves hajléktalan fekete fiú, Artie (Steven Prescod) és egy siketvak férfi, Tereek (Robert Tarango) sorsfordító találkozásáról szól, amelyben a finomra hangolt érzelmi szál hívja fel a figyelmet arra, hogy milyen könnyű láthatatlannak tartanunk bizonyos társadalmi csoportokat. A film különlegessége, hogy a rendező "autentikus" színésszel dolgozott, tehát a siketvak karaktert valóban egy nem látó - nem halló színész alakítja. A film készítésének körülményei rengeteg új kihívás elé állították a filmeseket és olyan filmforgalmazói kérdéseket is felvetettek, amelyek akár az egész mozikultúrát megváltoztathatják.

Ahogy Whoopi a felvezetőben elmondta, a film máris komoly sikerszériát tudhat maga mögött - tizenhat filmfesztiválon gyűjtött be különböző díjakat, a nézettsége egymillió felett jár és idén Oscar-közelbe került azzal, hogy feljutott a 2021-es Oscar rövidített listájára is. De a film legnagyobb értéke a hiánypótlás. Azzal, hogy a Feeling Through halmozottan sérült színészt tesz meg főszereplőnek társadalmi csoportok közti szakadékok közé próbál egyfajta hidat tolni.

A rendező és a producer (Marlee Matlin) is egyetértettek abban, hogy jó választás volt autentikus színésszel dolgozni a kihívások és a kezdeti produceri kételyek ellenére is. Az író-rendező saját élményéből táplálkozott, amikor elkészítette a forgatókönyv-tervét. Amikor először találkozott a Tereek-et alakító Roberttel, azonnal tudta, hogy vele akarja leforgatni a filmet. "Be tudtunk volna iktatni még két-három casting napot, de teljesen felesleges lett volna, mert tudtam, hogy ez a szerep Robertre van írva" - fogalmazott. Ugyanezt érezte Steven Prescod kapcsán is, így a szereplőválogatás viszonylag gyorsan lezajlott.

Whoopi Goldberg a Tereek-et alakító Robert Tarangót is megkérdezte arról, hogy a kiválasztásakor feltétel volt-e hogy legyenek korábbi színészi tapasztalatai. A színész elmondta, hogy ez az első film, amiben szerepel és nagyon élvezte a közös munkát a rendezővel és a stábbal. Ezzel a gesztussal új kapukat nyitottak meg a siketvakok számára. "Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a siketvak közösségtől. Többen jelezték felém, hogy kipróbálnák magukat színészként" - tette hozzá a rendező.

Nemcsak a siketvak szereplők számára, hanem a mozik számára is nyújthat új lehetőséget a halmozottan sérült színészek alkalmazása a filmekben - vetette fel Whoopi Goldberg - hiszen a mozikba akkor betérnek majd azok a társadalmi csoportok is, akik érintettek a témában. Igaz, ehhez meg kell teremteni a megfelelő feltételeket. A filmkészítők beszéltek arról, hogy már vannak erre alkalmas, nagyobb mozik Amerika-szerte. Jó ötlet lenne, ha kisebb mozikba is biztosítanák a lehetőségeket, hogy a különböző közösségekhez tartozó emberek is élvezhessék a filmeket. Akkor szélesebb körönséget elérnének a filmek és a moziknak is több bevételük is lenne. Ez vonatkozhatna a televíziós produkciókra is. - vélekedett Whoopi Goldberg. A rendező hozzátette, hogy valóban igény lenne rá, mert a film premierjét egy olyan moziban tartották, ahol biztosítva voltak a feltételek és rengeteg ember érkezett a bemutatóra a siketvak közösségből. Ha a filmkészítők és Whoopi Goldberg szavai szavai értő fülekre találnak, akkor ez a fajta mozifejlesztés komoly változásokat hozhat a jövő mozikultúrájában.

A beszélgetés végén Whoopi Goldberg a (jeltolmács segítségével kommunikáló) főszereplőhez fordult és arról kérdezte, hogy milyen tanácsokkal látná el azokat a rendezőket, akik siketvakokkal dolgoznak.

"Legyenek türelmesek. A forgatás tolmács segítségével folyik, így mindig hosszabb a munkafolyamat - magyarázza Robert. - A legfontosabb tanácsom az, hogy jöjjenek el a rendezők a siketvak közösségekbe és ismerjenek meg jól bennünket. Nézzék meg, hogyan élünk, hogyan dolgozunk és hogy milyen függetlenek vagyunk. Ne tartsanak tőlünk. Ugyanolyanok vagyunk, mint a többi ember."

Szöveg: Vida Virág

Ez is érdekelhet

Mikor jár le a szavatossága a kozmetikai termékeknek?

Mikor jár le a szavatossága a kozmetikai termékeknek?

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most