4 kérdés, amire mindenki kíváncsi III. Károly király trónra lépésével kapcsolatban

2022.szeptember.9.

Mikor viselhet koronát, hogyan kell majd szólítani, hogyan változott a trónutódlás most, Erzsébet királynő halála után, és mi a helyzet feleségével, Kamilla hercegnével? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat Károly herceggel, jobban mondva III. Károly királlyal kapcsolatban.

Károly herceget mostantól III. Károly királynak hívják
Károly herceget mostantól III. Károly királynak hívják
Fotó: Getty Images/Pool

Erzsébet királynő szeptember 8-ai halála után egy sor nagyon fontos változás áll be a monarchia életében. A trónra automatikusan fia, Károly herceg kerül, akinek a megszólítása III. Károlyra változik. „Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legszomorúbb pillanat az én és a családom életében.„ – kezdi III. Károly király hivatalos közleményében, melyben többek között arra is kitér, hogy a következő időszakban mint uralkodót és mint szeretett édesanyját is kénytelen gyászolni. „Tudom, hogy a hiányát az egész országban, a birodalmakban és a Nemzetközösségben, valamint számos ember megérzi majd a világban.” – olvasható III. Károly soraiban. De hogyan lesz valakiből király, akit még meg sem koronáztak? A People összegyűjtötte cikkében az összes felmerülő kérdést Károly uralkodásával kapcsolatban.

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

Mikor lesz pontosan király?

Azzal, hogy Erzsébet királynő meghalt, automatikusan átvette szerepét a monarchiában, hivatalos titulusa pedig a III. Károly király lett „A mai napom a korona, pont úgy, ahogy az elmúlt ezer évben, új uralkodóra, új államfőre száll át: Őfelsége III. Károlyra.” – jelentette be Liz Truss új brit miniszterelnök, majd így folytatta: „Együtt gyászoljuk a királyi családdal a királynő elvesztését. És miközben gyászolunk, össze kell fognunk, támogatnunk kell őt. Hogy segítsünk neki viselni azt a nehéz felelősséget, amelyet most mindannyiunkért visel. (...) Új korszakot nyitunk hazánk csodálatos történelmében, pont úgy, ahogy azt Őfelsége is kívánta volna, a következő szavakkal. Isten óvja a királyt.”

A hosszú gyászidőszak után várhatóan egy év múlva kerül sor III. Károly megkoronázására
Fotó: Getty Images/Pool

Mikor koronázzák meg?

Károly a feladatkör mellett automatikusan megörököl minden kiváltságot, egyet kivéve: a koronázásáig – amire várhatóan egy egy múlva kerül sor – nem viselhet koronát. Erzsébet királynőt például édesapja, VI. György király halála után tizenhat hónappal, egészen pontosan 1952. február 6-án koronázták meg. A hosszú gyászidőszakhoz egyébként azért ragaszkodnak, mert méltatlannak találnák azonnal megkoronázni az új uralkodót – árulta el Kate Williams történészprofesszor a Poeple-nek. Erre egyébként a Westminster apátságban kerül majd sor az elmúlt 900 évhez hasonlóan.

Ritkán látott fotók: Ilyen álomszép volt II. Erzsébet királynő, amikor 25 évesen trónra került

Ki követi őt a trónon?

Károly után automatikusan Vilmos herceg kerül trónra, őt követően pedig György herceg. A brit trónutódlásban a 9 éves herceget jelenleg húga, Sarolta hercegnő, majd Lajos herceg követi, és csak ezután következik Harry herceg, aki ezzel 5. a trónutódlásban. Őt fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor és lánya, Lilibet Diana Mountbatten-Windsor követi.

Kamillából királyné lesz?

Igen, Kamillát ugyanúgy felségnek szólítják majd, mint a királyt, akit a Queen Consort cím illeti meg a jövőben. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor Fülöp herceget miért nem nevezték királynak, a válasz viszont egyszerű: fordítva nem működik a dolog, és a mindenkori királynő férje hercegi rangban marad.

Ez is érdekelhet

 A Wednesday letaszította a trónjáról a Stranger Things 4. évadát

A Wednesday letaszította a trónjáról a Stranger Things 4. évadát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói