Ez a gyönyörű nő volt Károly király legnagyobb szerelme, mielőtt elvette volna Dianát és Kamillát

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az utóbbi években a közösségi média királyi tartalmat gyártó felületein egy régi-új név kavarta fel a kedélyeket. A kommentelők egy régészeti feltárás igényességével találgatják időről időre, mennyire volt elhúzódó - az akkor még - Károly herceg és Lady Kanga Tyron nyomda-örökösnő kapcsolata. A viták során azonban sok más név is repked a levegőben, mivel házasságkötése előtt Károly király több mint két tucat fiatal nőnek csapta a szelet.

Károly király és Davina Sheffield 1974-től alkottak egy párt, szerelmük pedig elsöprő volt
Károly király és Davina Sheffield 1974-től alkottak egy párt, szerelmük pedig elsöprő volt
Fotó: Tim Graham/Getty Images

Bár a barátnők nagy részével valószínűleg csak könnyed kapcsolata volt, a ‘60-as évek végétől a ‘80-as évek elejéig számos feleségjelölt is felbukkant a herceg oldalán. A nősülés azonban nem bizonyult könnyű vállalkozásnak Károly király számára. Miközben törekvéseit számos különleges elvárás nehezítette, a 20. század utolsó évtizedeiben II. Erzsébet alattvalói már nem dinasztikus frigyet, hanem tündérmesét képzeltek el a következő királynak.

Nem vágyott ám mindenki arra, hogy királyné legyen

Károly szerelmi élete a későbbi fejleményekhez képest lassan indult be: a herceg első találkozása a szerelemmel csak a Cambridge-i Egyetemen, tizenkilenc évesen találta meg. A nála öt évvel idősebb Lucia Santa Cruz minden szempontból Károly első kapcsolata volt. A trónörökös Chile londoni nagykövetének lányával járt akkor is, amikor egy 1969-es interjúban így nyilvánult meg a nősülés kérdését illetően: Az én pozíciómban az embernek emlékeznie kell rá, hogy amikor megházasodik, akkor valaki olyat fog elvenni, aki egy nap talán királyné lesz. Nem Luciára esett viszont a választás, ugyanis a kapcsolat egy év múlva ismeretlen okokból véget ért. Érdekes adalék, hogy a szakítás után nem sokkal ő mutatta be a huszonhárom esztendős Camilla Shandet Károlynak, mondván, „megtalálta a neki való lányt.”

Károly király 15 évesen ismerte meg első szerelmét, az öt évvel idősebb Lucia Santa Cruzt
Fotó: PA Images/Getty Images

Amikor Kamilla (állítólag a herceg hosszas könyörgése ellenére) két évvel később hozzáment Andrew Parker Bowleshoz, Károly komolyabban nekilátott, hogy elérje kitűzött célját és harminc éves korára megnősüljön. A következő jelölthöz, Wellington 8. hercegének lányához, Lady Jane Wellesley-hez hamar komoly reményeket fűzött a sajtó. Az ismerkedés azonban nem volt hosszú életű, a lány ugyanis tisztában volt azzal, hogy Károlynak továbbra is Kamilla jár a fejében. Ennek ellenére a szakítás nyilvános oka a média szüntelen zaklatása volt. Jane annyira megcsömörlött a hercegi barátnő szerepétől, hogy egy alkalommal azt vetette oda egy újságírónak: Komolyan azt gondolja, hogy királyné akarok lenni?

Hogyan lett Anglia leggyűlöltebb nőjéből királyné? - Camilla Parker Bowles portré

Hogyan lett Anglia leggyűlöltebb nőjéből királyné? - Camilla Parker Bowles portré
Lady Jane Wellesley szintén Károly király barátnője volt, aki a szakítás után kijelentette, hogy nem akart királyné lenni
Fotó: Tim Graham/Getty Images

Károly király és az ő lelki társa

A trónörökös hamar túltehette magát az eseten, mivel 1974-ben már Davina Sheffielddel, egy ismert gyártulajdonos lányával látták együtt rendszeresen. Davinát a mai napig úgy emlegetik, mint Károly király lelki társát, aki az anyakirálynét is megnyerte magának. A lány volt barátja azonban elárulta a sajtónak, hogy korábban „bűnben éltek” Davinával, ami megint csak kizáró oknak számított. Csakúgy, mint Kamilla esetében, az angol trón várományosa most sem fűzhette olyan nővel szorosabbra a kapcsolatát, akinek az életében nem ő volt az első férfi - és az is természetesen csak az esküvő után.

Davina Sheffieldet sokan úgy emlegetik a mai napig, mint Károly király lelki társát
Fotó: Tim Graham/Getty Images

Részben szintén gazdag romantikus múltja volt a gond Sarah Spencerrel, akivel 1977-ben rövid ideig randevúzgatott Károly. Sarah vezetékneve nem véletlenül ismerős: Diana hercegné nővére ráadásul azt is megosztotta két újságíróval, hogy nem szerelmes a hercegbe. Emellett pedig hozzátette, hogy mindegy neki, Károly kukás-e vagy Anglia királya, ő nem lesz a felesége. Később viszont büszkén ismerte el, hogy húga és a trónörökös miatta találkozott egymással.

Diana hercegnő nővére is találkozgatott Károly herceggel

A mindössze tizenhat éves Diana Spencer ekkor azonban még nem volt komolyan a képben - már csak azért sem, mert Károly herceg hamarosan Sabrina Guinness-szel, a híres sörfőző család örökösnőjével került közelebbi kapcsolatba. Ő viszont szintén túlságosan tapasztalt volt, valamint megbukott a királyi család skóciai kastélyában tett látogatáson, az úgynevezett „Balmoral-teszten” is.

Az egyre frusztráltabb Károly ekkorra addig a következtetésig jutott el, hogy feleségül menni hozzá olyan áldozat, amely senkitől sem várható el. Pesszimizmusát tovább fokozta, hogy házassági szándékát többször is elutasították. Elsőként fogadott nagyapjának, Lord Mountbattennek az unokája, Lady Amanda Knatchbull kosarazta ki, mivel nem vonzották a királyi életmóddal járó kötelékek, majd pedig a skót örökösnő, Anna Wallace, méghozzá kétszer is.

Károly király érzelmesebb, mint gondoltad, és ezt nyilvánosan is bebizonyította

Károly király érzelmesebb, mint gondoltad, és ezt nyilvánosan is bebizonyította

Károly nősülés előtti utolsó barátnőjének érzelmei nem mélyültek el a trónörökös irányában, amiben igen nagy szerepe volt annak, hogy az anyakirályné nyolcvanadik születésnapján magára hagyta azért, hogy egész éjjel Kamillával táncoljon. A herceg viszont nem tétlenkedett sokat: 1981 februárjában eljegyezte Spencer gróf legkisebb lányát, Dianát, ami teljesen új irányt szabott a sorsának.

Kamilla valójában mindvégig a képben volt

Ezt a történetet azonban már jól ismerjük, s talán ez az oka annak, hogy az utóbbi időben megélénkült az érdeklődés a király korábbi, kevésbé ismert románcai iránt. A Dale Elizabeth Harper néven született Lady Kanga kapcsán például azzal lehet újrakeverni a kártyákat, hogy mostanában azt rebesgetik: a ’70-es évek elejétől évtizedekig Károly szeretője volt Kamillával párhuzamosan.

Egy éve ugyanakkor egy sokszor átbeszélt kapcsolat fantáziadúsan átírt története is felkeltette a királyi család rajongóinak érdeklődését. Az ausztrál Simon Charles Dorante-Day azt bizonygatja, hogy ő III. Károly és Kamilla királyné eltitkolt fia, azt állítva, hogy a pár valójában már kamaszkorában találkozott. Ha ez a történet igaz (lenne), akkor Károly első, ismert-ismeretlen barátnője a mostani királyné volt. Dorante-Day egyelőre semmit sem bizonyított, története viszont szintén visszavisz minket Károly szerelmi életének már kissé elfeledett korai szakaszába. Annak az időszaknak a kezdetére, amikor az ajtónállók olyan tempóban nyitogatták a Buckingham Palota kapuját a hercegi barátnők előtt, hogy a média csak így hivatkozott rájuk: „Charlie angyalai.”

Szöveg: Szabó Orsolya

Ha szívesen olvasol az angol királyi családról:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ezek az esküvői frizurák tarolnak idén Hajas László szerint

Ezek az esküvői frizurák tarolnak idén Hajas László szerint

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)