Itt a bizonyíték, mennyire nem keresnek jól a királyi család alkalmazottai

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Joggal gondolhatnád azt, hogy a brit királyi családnak dolgozni nem csak megtiszteltetés, de anyagilag is jövedelmező. Ki kell, hogy ábrándítsunk: a világ egyik legbefolyásosabb családja kijózanítóan rossz fizetéseket ad.

II. Erzsébet királynő és testőre
Erzsébet királynő és testőre

Teljesen természetes, hogy az angol királyi család mindennapjait és a Buckingham-palota zökkenőmentes működését különféle pozíciókat betöltő alkalmazottak segítik. Az azonban annál inkább meglepő, hogy bennfentes információk szerint nemhogy nem kimagasló az alkalmazottaik nagy részének fizetése, de sok esetben még arra sem elég, hogy az Egyesült Királyság áraival számolva többet keressenek, mint ami éppen elég a megélhetésükhöz.

Komoly baj van a királyi alkalmazottak fizetésével?

A Buckingham-palota egyik bennfentese már 2015-ben jelezte, hogy Erzsébet királynő olyan bért fizet az alkalmazottainak, amely szinte az Egyesült Királyság lakosainak a valós megélhetési költségeivel egyenlő. A királyi háztartás kiadásaival kapcsolatos állami elszámolások áttekintése és a meghirdetett fizetési ráták elemzése azt sugallja, hogy a palota többnyire annyit fizet a dolgozóinak, ami csak a megélhetési minimumhoz elég.

Az Insider 503 meghirdetett állást azonosított a 2015 és 2021 közötti időszakban fizetési rátákkal, az eredmény pedig egészen döbbenetes. Ezen állások közül tíz esetén a Living Wage Foundation által nyilvánosságra hozott létminimumnak számító fizetés alatti összeget kínáltak, tovább 274 meghirdetett pozícióért járó bér pedig épphogy csak átlépte ezt küszöböt.

Hogyan vélekednek az emberek a bérekről?

A királyi család különböző tagjainak egykori munkatársai, az alkalmazotti szakszervezet és a Közszolgálati és a Kereskedelmi Szakszervezet szóvivője is azt nyilatkozták, hogy a dolgozók eltűrik az alacsony fizetést, mert rendkívül büszkék arra, hogy a monarchiának dolgoznak. Felvetődik viszont a kérdés, hogy nem az lenne-e a normális, ha a köztudatban kulturálisan jelentős intézményként a királyi család által kínált pozíciók élen járnának a jó fizetés és a munkakörülmények terén?

Norman Baker, az ...and What Do You Do? What the Royal Family Don't Want... című, a királyi családról szóló kötet szerzője korábban így nyilatkozott a béreket illetően: „A királynő nagyon szigorúan fizet. Egy ideje nyilvánvaló számomra, hogy amikor állásokat hirdetnek meg, azt nem bőkezű fizetéssel teszik. Egyszerűen megdöbbentő, hogy a világ egyik leggazdagabb embere a legalacsonyabb béreket fizeti.

Richard Fitzwilliams királyi kommentátor és újságíró azt mondta az Insidernek, hogy a királyi család iránti őszinte tisztelet azt jelenti, hogy a munka sokak számára valódi hűségérzettel jár. „A lényeg az, hogy nagyon sok ember van, aki készen áll arra, hogy kevesebbért dolgozzon valamiért, amiben nagyon-nagyon határozottan hisz” - mondta.

Az angol királyi család egykori séfje, Carolyn Robb, és Károly herceg korábbi komornyikja, Grant Harrold pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a királyi családnak dolgozni más előnyökkel is jár, mint azzal, hogy megkapnak egy bizonyos összegű fizetést. Harrold például azt emelte ki, hogy a királyi családnál szerzett tapasztalatai után valószínűleg bárhol a világon szívesen látnák komornyikként.

Mi a helyzet a palotával?

A királyi háztartás kiadásairól minden évben megjelenik egy éves jelentés. 2014 óta ez a jelentés fokozatos gyengülésre enged következtetni a megélhetési bér kifizetésével kapcsolatban. A Sovereign Grant 2013–2014-es és 2014–2015-ös jelentése szerint a palota a minimum londoni és regionális megélhetési bért ajánlotta fel a személyzetnek, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a piaci medián szerint fizet. Ez alól kivételt képeztek azok az alkalmazottak, akiknek lakhatást biztosítanak.

A 2015-2016-os jelentésben már csak annyi szerepelt, hogy a palota minimum a londoni és regionális megélhetési bért kívánja felajánlani a személyzetnek. A 2016-2017-es jelentésből a megélhetési bér említése is eltűnt, a piaci medián elérése pedig már csak törekvésként szerepelt. Mindezeket figyelembe véve a lap a palotát is megkereste: a királyi ház szóvivője azt a választ adta, hogy a megállapításaikban kirívó pontatlanságok és elavult információk szerepelnek, azt azonban, hogy pontosan mit értenek ez alatt, nem kívánták részletezni.

9 etikett-lecke, amit a királyi család tagjaitól tanulhatunk, pedig van, aki nem nemesi családból származik

9 etikett-lecke, amit a királyi család tagjaitól tanulhatunk, pedig van, aki nem nemesi családból származik

Miként alakulhatott így ez a helyzet?

Az Insider által vizsgált 503 királyi családnál betöltött állás közül 171 helyileg a windsori kastélyba lett meghirdetve. Az 1000 szobás kastély, amely 13 hektáron kapott helyet, az ország egyik legdrágább részében található. A London központján kívüli elhelyezkedése azonban lehetővé teszi, hogy a palota csak a regionális megélhetési bért fizesse az alkalmazottainak, ami 2021-ben 1,35 fonttal volt alacsonyabb, mint a londoni létbér.

Annyi biztos, hogy a királyi családnak dolgozni napjainkban is nagy szónak számít, mindent összevetve viszont mindenkinek magának kell mérlegelnie, megéri-e elvállalnia egy adott pozíciót. Ha azonban valaki a királyi családtól kapott bérből szeretne meggazdagodni, arra nem sok esélye van. A legtöbb meghirdetett állás után kapott bér ugyanis úgy tűnik, valóban csak a mindennapi szükségletek fedezésére, és egy kis plusz tartalékra elég, amit az esetleges váratlan költségek legtöbbször el is visznek.

Forrás: insider.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

glamour plusz ikon Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)