A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Windsor-ház karácsonyi tradíciói között helyet kapott egy olyan bizarr hagyomány, amelyet a 2021-es Spencer című film nyitójelenetei között is megtalálunk. A filmben a Kirsten Stewart által alakított - és köztudottan étkezési zavarokkal küzdő - Diana hercegnének bele kell mennie abba, hogy lemérjék az uralkodóház szokásos ünnepi mulatságainak elején. A hagyomány furcsa ugyan, de nem kitaláció – sőt, csupán egy a brit királyi család különleges szokásai és szabályai közül.

Károly király és Kamilla királyné életét szigorú szabályok irányítják
Károly király és Kamilla királyné életét szigorú szabályok irányítják
Fotó: Getty Images/Samir Hussein

A méricskélés tradícióját II. Erzsébet királynő ükapjának, VII. Eduárdnak az uralkodása alatt vezették be. A szokás célja az volt, hogy a király megbizonyosodjon arról: a vendégei jól érezték magukat a karácsonyi ünnepségek során. Az elvárt hízás körülbelül másfél kilogramm volt, a szabály betartását pedig úgy ellenőrizték le, hogy a vendégeket indulás előtt is lemérték.

A múlt idő viszont talán jogos lehet: az utóbbi évtizedekben nem sok információ szivárgott ki ezzel a hagyománnyal kapcsolatban a Sandringham House falai közül, ahol az uralkodóház tagjai minden évben a karácsonyt töltik. Az is kérdéses emellett, hogy a menüből idén szintén kihagyják-e a kagylókat és a rákféléket, mivel ezt II. Erzsébet ideje alatt tilos volt fogyasztani a királyi család tagjainak.

A protokoll sokat lazult - korábban a kézfogás is tilos volt, ma pedig egyenesen civileket ölelgetnek a királyi család tagjai
Fotó: WPA Pool/Getty Images

Az efféle ételek esetében a legnagyobb ugyanis az ételmérgezés esélye, ám állítólag éppen Károly király az, aki az elmúlt évtizedekben azért időről időre becsempészett ilyen finomságokat az étrendjébe. A tenger gyümölcsei persze nem tartoznak a klasszikus karácsonyi étkek közé, így könnyen meglehet, hogy ez a probléma most fel sem merül majd.

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

A szakácsnak viszont arra mindenképpen vigyáznia kell ebben az évben is, hogy ne tegyen az asztalra olyasmit, ami nincs jól átsütve, túl fűszeres vagy éppen fokhagymás. Az előbbi kettőtől az esetleges emésztési zavarok, az utóbbitól pedig a rossz lehelet elkerülése céljából tartja magát távol a királyi család. (A fokhagymától való tartózkodásról egyébként nemrég Károly király egyik unokahúga, Eugénia hercegnő is említést tett egy podcastban.)

Hogy ezeket a szabályokat az uralkodóház tagjai betartják-e az ünnepi időszakban, amikor túl sok hivatalos elfoglaltsága senkinek nincs, azt persze nem tudhatjuk biztosan. De ha az ételek kapcsán csalnak is, számos egyéb apró szokás szervezheti még a brit királyi család mindennapjait meghatározó módon.

Csak Károly engedélyével aludhat a királyi család

A brit uralkodó különleges helyzete például több különböző módon megnyilvánul a családi viszonyok között. Hagyományosan minden találkozásnál jár a királynak vagy királynőnek az arcra adott csókot követő főhajtás vagy pukedli. II. Erzsébet királynő a protokollnak ezt az elemét a privát érintkezései alkalmával is megkövetelte. Bár a fiaival ellentétben Károly király már herceg korában híres volt arról, hogy a barátaitól elvárta a formális üdvözlést, nem teljesen biztos, hogy családi körben szintén fenntartja ezt a szokást.

Egyéb családtagokra ez nem feltétlenül igaz, de Vilmos herceg például hivatalos alkalmakkor sem hajtja meg annyira látványosan a fejét az apja előtt, mint azt a Károly-Erzsébet viszonylatban láthattuk. Tény viszont, hogy nem látjuk együtt a királyt és a trónörököst túlságosan gyakran, azt pedig végképp nehéz megállapítani, hogy mi történik akkor, amikor nem figyelik őket a kamerák.

Ha Károly a formalitások megtartása mellett döntött, akkor viszont a tiszteletteljes köszöntés mellett a legközelebbi családtagjainak is fel kell állnia, amint belép egy helyiségbe, valamint nem fordíthatnak neki hátat, amikor távoznak. Mi több: aludni ugyancsak csak akkor mehetnek el, ha a király már álomba szenderült, az evést pedig abba kell hagyniuk, amikor Károly ezt teszi a közös étkezések alkalmával.

Az utóbbi helyzet kapcsán azonban nem pusztán az uralkodóra irányuló helyes viselkedések léteznek. Többek között általános szabály az is, hogy az ebédek és vacsorák alkalmával a királyi család tagjai csak azzal beszélgethetnek, aki mellettük ül. A nőknek pedig még arra is fontos odafigyelniük, hogy a pohárnak mindig ugyanazon részéről igyanak, hiszen így csak egy kis területet kennek össze a rúzsukkal.

Itt a bizonyíték, hogy a királyi család egyszerre kifinomult és ravasz

Itt a bizonyíték, hogy a királyi család egyszerre kifinomult és ravasz

Még évekig nem hordhat hosszú nadrágot Lajos herceg

A megjelenés tekintetében a felsoroltak mellett jó néhány öltözködéssel kapcsolatos szabályt is be kell tartania az uralkodócsaládnak. Általános elvárás például a visszafogottság, amely még a körömlakk színére is vonatkozik. Kérdés viszont, hogy Károly király uralkodása alatt - és főképp majd akkor, amikor Vilmosból király lesz - milyen mértékben és gyorsasággal változnak ezek az előírások.

Ebből a szempontból figyelemre méltó apróság volt, amikor idén húsvétkor Katalin hercegné nemcsak élénk színű ruhát viselt, de a körme is piros volt. Ez a jelentéktelennek tűnő, ám minden szempontból kirívó újítás nem vált rendszeressé az elmúlt hónapokban, azonban így is lehetséges, hogy a protokoll fokozatos átalakulásának a jelét láthatjuk benne. Éppen ezért lesz érdekes megfigyelni, hogy a hercegné öltözékében találunk-e majd valami szokatlant akkor, amikor december 25-én a hagyományok szerint a sandringhami St Mary Magdalene templomba siet. Egy dolog biztos: a ruhája fekete nem lehet, ezt a színt ugyanis csak gyászesemények alkalmával viseli a királyi család.

Változnak az idők: Katalin hercegné piros körmökkel hódít a nyilvánosság előtt - korábban ilyen elképzelhetetlen volt
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

Ezen kívül az is valószínű, hogy kalapot tesz fel majd és - amennyiben nem nadrág lesz rajta - magára ölti a kötelező testszínű harisnyát, amelynek az elhagyása miatt a brit sajtó alaposan megdorgálta Meghan Markle-t néhány évvel ezelőtt. A harisnya viselését persze most az évszak is indokolja, éppen ezért merül fel évről évre a kis Lajos herceg esetében, hogy miért jár télen is rövidszárú nadrágban. A válasz egyszerű: a királyi család (és tradicionálisan az arisztokrácia) fiúgyermekei csak 8 éves korukban kapnak hosszú nadrágot. Ez az esemény eredetileg fontos beavatási szertartás volt a kisfiúk számára évszázadokon keresztül.

Lajos herceg nem véletlenül nincs hosszú nadrágban még télen sem - a királyi család és az arisztokrácia gyermekei csak nyolc éves koruk után hordhatnak ilyet
Fotó: Getty Images/Samir Hussein

Szelfikkel népszerűsíti magát Vilmos herceg és Katalin hercegné

A sandringhami séta abból a szempontból is izgalmas lesz, hogy a mostani középgeneráció hogyan viselkedik majd az út két oldalán őket váró érdeklődőkkel. A brit királyi családnak ugyanis hosszú ideig nem volt szokása megérinteni a közép tagjait a kézfogáson kívül. Ráadásul ez az üdvözlési forma is csak akkor volt lehetséges, ha az uralkodói oldalról nyújtotta valaki a kezét.

Bántalmazó dadák verték a királyi család gyermekeit, és zsarnok apák nyomták el őket

Bántalmazó dadák verték a királyi család gyermekeit, és zsarnok apák nyomták el őket

Diana hercegné érkezésével ez a szabály azonban megváltozott, az új hagyománnyal pedig Vilmos herceg - és persze az öccse, Harry - erősen azonosult az elmúlt 10-15 évben. Az utóbbi hetekben különösen sok olyan fotót lehetett látni Vilmosról, amelyen megölel valakit, sőt: ő és Katalin a szelfizésbe is egyre gyakrabban belemegy. Korábban a fotóknak ez a fajta nehezen kontrollálható - és sokszor előnytelen - típusa tilos volt a királyi család számára.

Ezen a korlátozáson nincs mit csodálkozni, hiszen a Windsor-ház tagjai (közülük is elsősorban a nők) még azt is megtanulták, hogyan tartsák mindig a talajjal párhuzamosan az állukat a kamerák kereszttüzében.

Egy kis toka viszont mit sem számít akkor, amikor az elégedettségről van szó. Persze ebben az esetben nem az a kérdés, hogy a hercegi pár hogyan érzi magát, hanem a szelfiző rajongók érzelmi „jóllakottsága” tét. Ez pedig kétségtelenül fontos a monarchia funkcionálásának szempontjából. Hiszen valójában az alattvalóik azok, akik nemcsak az ünnepekkor, hanem az év minden napján mérlegre teszik a brit királyi család tagjait.Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)