Meghalt a legismertebb, legendás hírű modellügynök

2013.július.21.

A modellügynökök neve ritkán szerepel a sajtóban, de John Casablancas nem akármilyen modellügynök volt, és bizony sokszor került címlapokra.

John Casablancas, 1942-2013
John Casablancas, 1942-2013
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A divatszakma tele van ellentmondásos hírű divattervezőkkel, modellekkel, fotósokkal, de kevesen voltak talán annyira megosztó és egyben irigyelt személyiségek, mint az Elite modellügynökség alapítója, a most 70 évesen elhunyt John Casablancas.

Szülei a spanyol polgárháború miatt New Yorkba menekültek, apja sikeres textilgyárosként előkelő nevelést biztosított fiának. John Casablancas svájci iskolákban, és jó nevű európai egyetemeken pallérozódott. Egy ideig Brazíliában a Coca Cola helyi marketing menedzsereként tevékenykedett, néhány év múlva azonban visszatért Párizsba. Annak ellenére, hogy ekkor már házas volt, hírhedten kicsapongó életet élt. 1967-ben ismerkedett meg a két évvel korábban a Dánia legszebbjének választott Jeanette Christiansen modellel, aki ekkor 19 éves volt. Casablancas az akkoriban felkapott szépség révén ismerkedett meg a divatvilággal, és 1972-ben korábbi iskolatársával megalapította az Elite modellügynökséget.

Újszerűen állt a modellek kereséséhez és menedzseléséhez is, így aztán hamarosan a legnagyobb modellügynökség lett az övék, és elkezdtek terjeszkedni, 1977-ben már irodát nyitottak New Yorkban is. Casablancas ráérzett a 70-es, 80-as évek változásaira: ´a divat már nem a Disney- filmekből ismert bájos szépségekről szól. A divat az izgalmas lányokról szól, akik akarnak mondani, vagy kifejezni valamit´- nyilatkozta egyszer.

´Tízezer dollárnál kevesebbért fel sem kelünk´- híres mondása a sikerei csúcsán, itt modelljei gyűrűjében 1991-ben.
´Tízezer dollárnál kevesebbért fel sem kelünk´- híres mondása a sikerei csúcsán, itt modelljei gyűrűjében 1991-ben.
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Az Elite Casablancas irányítása alatt a 90-as évek közepéig vezető modellügynökség volt a világon. Olyan szupermodelleket épített fel, mint Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Iman, Heidi Klum, vagy éppen Gisele Bündchen. A 80-as, 90-es évek dollármilliókat kereső szépségei szinte kivétel nélkül az Elite lányai voltak.

Casablancas elképesztő érzékkel válogatta ki a lányokat, hihetetlen összegeket keresett, és körülbelül ugyanennyit költött is. Alig valamivel fia, Julian (aki a The Strokes frontembereként ismert) születése után a dán szépségkirálynőtől is elvált, és a gazdag playboyok életét élte. Rengeteg ellenséget szerzett magának, és rengeteg botránnyal szerepelt a magazinokban. Visszatérő vád volt ellene, hogy kiskorú modelljeivel létesített szexuális kapcsolatot, második feleségét például az akkor 16 éves Stephanie Seymourért hagyta el.

A 80-as években azonban semmi nem ártott az üzletnek, pedig már akkor szárnyra kapott, hogy tisztességtelen eszközökkel csábította el más ügynökségektől a lányokat, vagy éppen az, hogy drogot ad a modelljeinek. A sorozatos támadások ellenére az Elite a 90-es évek közepéig fenntartotta vezető pozícióját.

John Casablancas végül harmadszor is megnősült, az egyik Elite Look of the Year 17 éves döntősébe szeretett bele még 1993-ban. 1999-ben vonult nyugdíjba egy BBC dokumentumfilm után, amelyben egykori modelljei, és más a divatipar körül mozgó személy olvasta a fejére a már korábban is emlegetett vádakat a szexuális zaklatástól a tisztességtelen piaci viselkedésig sok mindent felhoztak ellene. Ugyan később kiderült, hogy a dokumentumfilm egyes szereplői biztosan nem mondtak igazat, Casablancas renoméját alaposan megtépázta a kirobbant botrány. Később saját modelliskolát nyitott, és bár számos vállalkozásban bukkant fel, a régi sikerek elkerülték. 2000-ben kiábrándultan nyilatkozta: ´az Elite lányai emelték a modellszakma ázsióját magasba, ők jelentették a csúcsot, de ezt soha nem köszönték meg nekem. Elegem van´ - mondta Casablancas.

Élete végén Miami és Rio de Janeiro között ingázott. Egykori felesége szerint a 70-es évek Párizsában nem volt nála vonzóbb férfi, és még az ellenségei szerint is ördögien értett a nőkhöz. 70 évesen John Casablancas rákban hunyt el Brazíliában.

Ez is érdekelhet

5 NEM orvosi probléma, ami miatt csökkenhet a libidód

5 NEM orvosi probléma, ami miatt csökkenhet a libidód

Divathírek

Mindenki ott lesz a Budapest Central European Fashion Week-en!

Mindenki ott lesz a Budapest Central European Fashion Week-en!

Monitor

Pszichoedukációs tartalomgyártásba fogtak –Százezres követőtáboruk folyamatosan nő az Instán

Pszichoedukációs tartalomgyártásba fogtak –Százezres követőtáboruk folyamatosan nő az Instán