Mészáros Antónia: "A gyerekek nagyon vágynak arra, hogy nekik is hozzon valamit a postás"

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A saját otthonában, a Brit Nagyköveti Rezidencián mutatta be Paul Fox nagykövet az UNICEF legújabb jótékonysági kezdeményezését, amelynek köszönhetően most már a magyar gyerekek is névre szóló levélcsomagokat kaphatnak a britek kedvenc mackójától, Paddingtontól. Mészáros Antóniával, az UNICEF ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Mészáros Antónia
Mészáros Antónia elárulta azt is, hogy a támogatásokból befolyt összeg lehetőséget teremt arra, hogy a nehéz sorsú, akár háborús vagy természeti katasztrófa által sújtott területeken lakó gyerekek túléljenek, illetve játszhassanak és tanulhassanak is

A maci hónapról hónapra újabb levelet küld a gyerekeknek, amikben egzotikus országokat ismerhetnek meg és még segítenek is nehéz sorsú társaiknak. Mészáros Antónia, mesél arról is, hogy mostantól van miért várni a postást, aki minden hónapban névre szóló csomagot hoz a híres mackótól azoknak a gyerekeknek, akiknek a családja csatlakozik az UNICEF rendszeres támogatói közösségéhez.

HIRDETÉS

Kitől származik ez a kedves ötlet, hogy a segítőkész, kíváncsi és érzékeny a világra és mellesleg perui származása dacára gyönyörű brit angolsággal író és beszélő Paddington macit is bevesse az UNICEF az új kampányban?

A brit kollégák kezdték a programot és ők állapodtak meg a jogtulajdonossal. Az elmúlt években mi fejlesztettünk egy hasonló saját terméket a magyar piacra, Berg Judit és a Pagony könyvkiadó segítségével és a Két Kis Dínó főszereplésével. Imádták a családok, sokezren iratkoztak fel az „utazásra”. Ezekből a csomagokból már csak alig pár tucat maradt, de ennek az együttműködésnek az átütő sikere hozta meg most a számunkra az eredeti Paddington csomagok jogait is.

Levélcsomag, a mai online világban kuriózumnak számít, ez volt a cél?

Igen, rájöttünk, hogy a gyerekek nagyon vágynak arra, hogy nekik is hozzon valamit a postás, ami nekik van címezve, kivehetik a postaládából és a kezükbe foghatják. A szülők pedig kifejezetten örülnek annak, hogy végre nem valami „kütyü” jelenti az elfoglaltságot.

Mészáros Antónia szerint a háború kitörése után nagyon sokan adakoztak Magyarországról is, szíven ütötte az embereket, hogy mi történik a szomszédban

Schobert Lara: „Szeretném, ha végre nem csak a szüleimet látnák bennem”

Schobert Lara: „Szeretném, ha végre nem csak a szüleimet látnák bennem”

Az UNICEF legvidámabb kampányának célja – a gyerekek szórakoztatása mellett – az edukáció, az érzékenyítés, más kultúrák bemutatása és természetesen a segítségnyújtás.Mit találnak a lurkók a csomagokban?

A levélsorozat egész éves családi élményt nyújt, amelynek során tizenkét különböző országot (pl. Indonézia, Kambodzsa, Jordánia, Szíria, Venezuela, Burkina Faso) ismerhetnek meg közösen kicsik és nagyok. Az akár a nyelvtanulást is kiválóan segítő csomagokban játékos feladatokat, útinaplót, világtérképet, matricákat, képeslapokat és infókártyákat is kapnak a kis “világutazók”.

Milyenek voltak az első visszajelzések? A magyarok nyitottak erre a segítségnyújtási lehetőségre?

Kifejezetten. Egyébként is egyre több rendszeres támogatónk van, akik a szívük jóságából támogatják havi párezer forinttal a világ legkiszolgáltatottabb, sokszor közvetlen életveszélynek kitett gyerekeit. De ha saját kisgyerekek is vannak a családban, akkor láthatóan nagyon örülnek neki, hogy kaphatnak valamit, ami számukra is érték.

Ráadásul nem „csak” élményt adunk, ezeken a csomagokon keresztül a gyerekek abba is bepillanthatnak - persze a maguk szintjén és könnyen befogadható módon - hogyan élnek kevésbé szerencsés csillagzat alá vagy egzotikus tájakra született társaik, milyen kihívásokkal küzdenek mások is miért jó dolog segíteni nekik.

Mire fordítja az UNICEF a bevételt?

A Paddington kaland havidíja egyszersmind rendszeres adomány, amelynek összege minden hónapban automatikusan beérkezik az UNICEF-hez és amellyel a szervezetünk tevékenységének egészét támogatják. Ezzel a kiszámítható átutalással a feliratkozók lehetővé teszik, hogy folyamatos segítséget nyújtsunk a világ legkiszolgáltatottabb gyermekeinek.

A támogatásokból befolyt összeg lehetőséget teremt arra, hogy a nehéz sorsú, akár háborús vagy természeti katasztrófa által sújtott területeken lakó gyerekek túléljenek, illetve játszhassanak és tanulhassanak is - hiszen a gyermekkor egyszeri és megismételhetetlen és mindenkinek joga van hozzá, hogy ez a meghatározó időszak a lehető legboldogabban, egészségben és biztonságban teljen. De a rendszeres támogatóink teszik lehetővé azt is, hogy a magyar gyerekeket segítsük, akiknek a számára tucatnyi helyi programot is működtetünk.

Mészáros Antónia és az UNICEF csapata azt próbálja megmutatni hogyan alakul ki egy személyiség, milyen korai élmények, körülmények tesznek azzá, akik vagyunk, vagyis milyen hihetetlen fontos és meghatározó a gyerekként töltött idő

Négy emberből három nem megfelelő parfümöt használ a szakértő szerint - te közéjük tartozol?

Négy emberből három nem megfelelő parfümöt használ a szakértő szerint - te közéjük tartozol?

Hálás dolog az UNICEF-nak dolgozni? Van sikerélményed?

Adományt gyűjteni Magyarországon mindenképpen sokkal nehezebb, mint az UNICEF legtöbb „piacán”. Ezzel együtt sok sikerélményünk van, talán épp azért, mert kreatív megoldásokat találunk a kihívásainkra. És mert a támogatóknak köszönhetően egyre többet tehetünk a magyar gyerekekért is.

Személyesen is találkozol adakozókkal a kampányok során? Szereted?

Előfordul ilyen, de nem csak a kampányok során, gyakran teljesen más helyzetben is odajönnek emberek és elmesélik, hogy rendszeres támogatóink és milyen fontosnak tartják a munkánkat. Nagyon meg szoktam ilyenkor hatódni.

A hiteles személyiségednek is köszönhető, hogy szívesen adakoznak az magyarok?

Úgy érzem, hogy engem is elfogad a közönségünk, de az UNICEF rangos szervezete és világhírű „márkája” aligha szorul az én hitelesítésemre.

Ördög Nóra: „Már sokkal kevésbé számít, hogy a többség mit gondol rólam

Ördög Nóra: „Már sokkal kevésbé számít, hogy a többség mit gondol rólam

Szerinted az adakozás folyamata erősebb lett az ukrán háború óta?

A háború kitörése után nagyon sokan adakoztak Magyarországról is, szíven ütötte az embereket, hogy mi történik a szomszédban. Mára azonban ez a hatás nagyjából elmúlt, sajnos az ukrán gyerekek sorsa nem mozgatja már meg igazán az embereket, pedig változatlanul segítségre szorulnak. Sőt, ennyi háborúban eltelt idő után még sokkal nehezebb a helyzetük.

Az ATV Műsorvezetői székéből felállva lettél az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF hazai ügyvezető igazgatója. Nem hiányzik a tévézés?

Nem tudom, hiányozna-e, ha sose állnék kamerák és mikrofonok előtt, de erre a jelenlegi szerepkörömben is sok lehetőségem van, csak kérdések helyett most válaszokat kell megfogalmaznom. Egyébként pedig saját „műsort” is gyártunk az UNICEF égisze alatt: az Így Lettem című vodcast adásaiban ismert emberekkel beszélgetek a saját gyerekkoruk meghatározó mozzanatairól. Azt próbáljuk megmutatni, hogyan alakul ki egy személyiség, milyen korai élmények, körülmények tesznek azzá, akik vagyunk, vagyis milyen hihetetlen fontos és meghatározó a gyerekként töltött idő.

A fiadnak, Marcinak meg szoktad mutatni a kampányokat? Teszteled rajta az ötleteket?

Marcinak mindenről határozott véleménye van, amire természetesen adok és sok helyre el is viszem magammal. De a kampányaink azért nem gyerek közönségnek, hanem felnőtt adományozóknak szólnak.

Micsoda átalakulás! Lissák Laura teljesen új arcát mutatta meg friss fotóin

Micsoda átalakulás! Lissák Laura teljesen új arcát mutatta meg friss fotóin

Melletted ő is érzékeny lett a világra?

Szerintem a gyerekek eleve nagyon érzékenyek a világra és Marci talán különösen az. Kezdetben ennek ellenére nem annyira tetszett neki, hogy más gyerekek sorsával foglalkozom és a maga három éves nyelvén ezt kifejezésre is juttatta. Mára viszont már azt hiszem büszke a munkámra és meglepően sokat is ért belőle.

Még mindig megérint, ha gyermek szenvedést látsz a világban?

Aznap kéne abbahagynom, amikor nem érint már meg.

Sokat utazol?

Elsősorban a magyar programokkal és kampányokkal kell foglalkoznom, így nem az a dolgom, hogy járjam a világot. Természetesen egy nemzetközi szervezetnél az is fontos, hogy tapasztalatot cseréljünk néha egymással, illetve, hogy olykor megéljük miről beszélünk, ezért előfordul, hogy személyesen is megnézhetem a programokat vagy találkozhatom kollégákkal. De alapvetően itthon van dolgom.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

glamour plusz ikon Dr. Zacher Gábor: Napi 24 doboz energiaital valóban halálos

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)

A tengervíztől töredezett lett a hajad? Ez a hajápoló olaj segít, hogy újra egészségtől ragyogóak legyenek fürtjeid! (x)