Minden csúfolt fiús és vörös lány hőse: Elly Jackson, a La Roux énekesnője

2015.május.7.

A La Roux bohém sztárja, Elly Jackson 1988-ban született Londonban. Az énekesnő Ben Langmaid oldalán énekel, bár Ben szívesebben tevékenykedik inkább a háttérben. Formációjuk 2006 óta az angol szinti-pop egyik legnagyobb képviselőjének számít. Az együttes neve franciául csak annyit jelent "A vörös", ami az énekesnőt elnézve teljes értelmet nyer.

la roux
Fotó: W

Család

Első ránézésre úgy tűnhet, Ellynek a génjeibe kódolták a szereplést. Szülei Trudie Goodwin és Kit Jackson mindketten híres színészek, de ha ez még nem lenne elég, a lány Anthony Bernard keresztlánya, aki pedig a zenében fontos egyén. Ennek ellenére Elly nagyon másként áll a sikerhez és az ismeretséghez. Saját elmondása szerint mások sokkal inkább szeretnének híresek lenni, mint ő. Az énekesnő többször is hangsúlyozta, hogy úgy érzi, egyáltalán nem passzol a sztárok világába, hiszen másokkal ellentétben ő csak jó zenét szeretne csinálni, amit az emberek szerethetnek, és minden, ami ezen felül áll, már fölösleges. A lényeg azon van, hogy az, amit csinálok eljusson az emberekhez és örömöt okozzon nekik- mondta egy interjúban.

Karrier
Elly mindig is a zenével akart foglalkozni. A La Roux megalapítása előtt is zenélgetett, de az igazi áttörést az hozta meg számára, amikor Bennel megalapították a zenekart. Az egész egy véletlennek köszönhető. Elly elmondása szerint egy szilveszteri partin volt, amikor úgy döntött, hogy elvonul egy kicsit a klub egyik irodájába énekelgetni és gitározni. Ezt meghallotta egy srác a buliból, aki közölte Ellyvel, hogy mindenképp találkoznia kell az egyik haverjával, aki szintén zenész. Hát ő volt Ben. Később bemutatták őket egymásnak és el is indult a közös történetük.

Első stúdióalbumuk, ami 2009-ben jelent meg a La Roux nevet viseli és a legrangosabb szakmai elismeréseket is begyűjtötte, két év múlva elnyerte a legjobb elektronikus albumnak járó Grammy díjat is. A lemez In For The Kill (2008), az I'm Not Your Toy és a Bulletproof dalaival uralták a toplistákkal, az utóbbi pedig meghozta a várva várt világhírt, és még a Tökéletes hang filmben is felcsendült.

A lemez megjelenését követően Elly egyszerűen besokallt, és elege lett a sikert hozó szinti-popból. Nem akarok életem végéig szintetizátoros zenét játszani – nyilatkozta az akkor 22 éves művésznő. Korábban nagyon szerettem, de mostanra már az agyamra megy, szörnyen untat. Ha még egyszer meghallok vagy meglátok bármi nyolcvanas évekbeli dalt, felrobbanok!

A 2010-es sikerek után viszonylag sokat, 5 évet kellett várniuk a rajongóknak, hogy újabb szerzemény lásson napvilágot. A nagy szünet oka az volt, hogy a lány pánikrohamokkal küzdött és voltak olyan napok, amikor még énekelni sem volt képes.

Trouble In Paradise (2014)

A 2014-ben megjelent lemez készítése során Elly egyedül maradsz, mivel Ben kilépett a formációból. Ennek ellenére a Trouble in Paradise nagy siker lett. Elly elmondása szerint nem is számított ilyen mértékű pozitív visszajelzésre és nagyon örült, hogy már nem egy kislánynak látják a rajongók, hanem érett művésznek. Elly szerint az új lemez megértéséhez mélyrehatóbban kell figyelniük a rajongóknak, hogy minden érzést át tudjon jönni.

Érdekesség
Meglepő, de hiába a tömérdek siker, a La Roux zenekar mégsem keresett pénzt ezzel. Nyilván mindenki kérdőn tekint erre a kijelentésre, hiszen elég hihetetlennek tűnik. Elly ennek ellenére a The Guardiannak adott interjújában elmondta, hiába a 8 millió eladott lemez, ebből nem lehet pénzt keresni: "Minden zenei bevételem rádiójátszásokból származik. Azt hiszem, ez teljes mértékben hihetetlen az emberek számára, pedig ez nem hazugság, ez egyszerűen így van. Ezzel csak az a probléma, hogy közben mindenki azt hiszi, hogy milliomos vagyok, pedig nem". Felmerül a kérdés, hogy akkor ez csupán örömzenélés neki? Elég furcsa elképzelés. De ha valóban így van, akkor valószínűleg ők választották a világ legrosszabb lemezcégét.

Stílus
Elly Jacksonra nem csak különleges hangja, de merész frizurája miatt is biztosan sokáig emlékezni fognak az emberek. A lány eredetileg is vörös haját fiatalabb korában hosszúra hagyta, de aztán az évek során mindig vágott belőle egy kicsit, amíg elérte a jelenleg is viselt vagány formáját. Jackson egy interjúban elmesélte, hogy a megvalósításra egy londoni Topshop kirakatban látott bábu inspirálta. Elmondása szerint többször is elsétált arra, hogy megnézze, majd végül annyira megtetszett neki, hogy saját haját is a mintájára vágta. A kirakatbáburól készített fényképet egyébként még máig a telefonjában őrzi.

Fotó: Rexfeatures

Miért szeretjük?
Elly többször is nyilatkozta, hogy az ő élete sem volt mindig habos torta. Elmondása szerint az általános iskolás évei borzasztóak voltak, hiszen nem telt el úgy egy nap sem, hogy ne csúfolták volna vörös haja, magassága és fiús kinézete miatt. Ennek ellenére az énekesnő az évek során sem volt hajlandó átalakítani megjelenését. Igencsak erős jellemre vall, hogy a rengeteg negatív kritika nem arra sarkallta, hogy megtagadja önmagát, hanem csak még erősebbé tette – egy igazi példakép minden hasonló helyzetben járó fiú és lány számára.

Ne feledd, a La Roux-t hamarosan újból elcsípheted, a Sziget után idén ismét élőben fellép Magyarországon a zenekar, ezúttal a Budapest Essentials fesztiválon június 25-28 között.

Ez is érdekelhet

Ennyi szex kell egy boldog párkapcsolathoz

Ennyi szex kell egy boldog párkapcsolathoz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

Megcsalásra gyanakszol? Ezek lehetnek az árulkodó jelek (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)