Tényleg nem Fülöp herceg volt az egyetlen fontos férfi Erzsébet királynő életében? Szakértő válaszol

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Károly király és Diana hercegné szomorú históriájából jól tudjuk, hogy az angol trón örökösét még a 20. század végén is komoly előírások korlátozták házasságkötés szempontjából. Így volt ez II. Erzsébet esetében is, aki azonban rendkívül szerencsésen esett szerelembe. A döntésébe ugyanis nem lehetett belekötni, miközben néhányan igencsak szerették volna, ha Fülöp herceg helyett más udvarlók is szóba jönnek.

Sokan nem értettek egyet a kapcsolatukkal, mégis évtizedekig boldog volt együtt Erzsébet királynő és Fülöp herceg
Sokan nem értettek egyet a kapcsolatukkal, mégis évtizedekig boldog volt együtt Erzsébet királynő és Fülöp herceg
Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Mivel a brit uralkodó mindig az anglikán egyház feje is egyben, az a megkötés a fiatal Erzsébet hercegnőt is érintette, hogy katolikus párt nem választhatott magának. Ha mégis megtette volna, akkor kikerül a trónöröklés rendjéből, és automatikusan a húga, Margit hercegnő lesz a következő angol uralkodó. A Windsor-ház azonban a későbbi II. Erzsébet testvérével sem járt volna sokkal jobban, hiszen az ‘50-es évek legnagyobb királyi botránya volt, amikor a hercegnő beleszeretett az elvált Peter Townsendbe.

HIRDETÉS

Margit végül a trónöröklésben betöltött helye és az életformája helyett a szerelmet adta fel. Ha Erzsébet udvarlói között szintén lett volna elvált férfi, akkor ő is ugyanezzel a dilemmával szembesül. Bár semmilyen törvény nem tiltotta már akkor sem, a jövőbeli királynő akkor is ellenállással nézett volna szembe, ha egy közemberre esik a választása. Mint minden királyi házasságkötés kapcsán, ebben az esetben is az uralkodó engedélyén múlt volna, hogy a hercegnő végül férjhez mehet-e a választottjához.

Fotó: Bettmann/Getty Images

Családi tragédia miatt utasította el Erzsébet Fülöpöt

Erzsébet szerencséjére semmi ilyesmiről nem volt szó: az a férfi, akivel össze akarta kötni az életét, se makacsul katolikus nem volt, se elvált, ami pedig a társadalmi státuszát illeti, megfelelőbb partnert sok szempontból nem is találhatott volna. Mégis sokan voltak, akiket örömmel töltött volna el, ha az akkori király nem bólint rá a házasságra.

Több szakértő is azt állítja, hogy a hercegnő édesanyját például teljesen letaglózta, amikor az idősebb lánya az egyik távoli unokatestvérét, Fülöp herceget választotta hitveséül. VI. György király felesége úgy gondolta, hogy az akkor még trónörökös Erzsébet sokkal jobb partit is találhatna a magas, szőke „idegennél,” aki a zűrös családi helyzete miatt komplex határmezsgyén mozgott az udvar szempontjából.

Fotó: Mirrorpix/Getty Images

Fülöp ugyanis az elüldözött görög király, I. György unokája volt, szülei elváltak, családja szétesett. Az ereiben ráadásul német vér is csörgedezett, ami miatt sokan néztek rá ferde szemmel a palotában. Erzsébet királyné ezen okból is különösen szerette volna, ha Anglia jövendő királynője keresgél még egy kicsit, méghozzá lehetőleg az otthoni közegben.

A két világháború utáni erős németellenes hangulatot a későbbi anyakirályné számára az tette személyessé, hogy a bátyja a francia fronton, a németek ellen harcolva halt meg 1915-ben. Így aztán Erzsébet királyné inkább egy gránátos tisztet látott volna szívesen a lánya mellett, és állítólag többet is felvonultatott előtte. Ez nem volt túlságosan nehéz, hiszen, Erzsébet hercegnő még csak a 16. évét töltötte be, amikor a Gránátos Gárda tiszteletbeli tábornoka lett. A Gárda az egyik legmagasabb beosztású ezred a hadseregben, tagjai pedig minden esetben fess, 6 lábnál (körülbelül 183 cm) magasabb tisztek.

Fia vallott a gróf és a királynő kapcsolatáról

A fess katonák azonban nem dobogtatták meg II. Erzsébet szívét - az édesanyja nagy bánatára. A későbbi anyakirálynéról ugyanis azt rebesgetik, hogy nem pusztán a németekkel szembeni ellenérzés motiválta. Elképzelhető, hogy Erzsébet más királyi leszármazottat sem látott volna szívesen a lánya mellett. Harry herceg és Meghan hercegné egyik legismertebb kritikusa, a róluk mostanában pletykavideókat készítő és könyveket író Lady Colin Campbell szerint legalábbis VI. György hitvese nehezen viselte, hogy ő nem királyi, hanem mindössze nemesi származású.

Épp ezért okozott feszültséget benne, hogy az egyrészt zavaros családból érkező és ráadásul külföldről származó, másrészt viszont rangját tekintve mégiscsak fölötte álló Fülöpnek lehetősége adódik arra, hogy lenézze őt. Mások szerint azonban néhány skandináv herceg igenis szóba jött az udvarban mint potenciális házastárs. Emellett pedig az angol főnemesség legrégebbi családjaiból származó grófok és hercegek neve szintén említésre került.

Fotó: Tim Graham/Getty Images

A korona című sorozat ebből a körből nem véletlenül szentelt különös figyelmet Henry George Reginald Molyneux Herbertnek, azaz Porcheynak, Carnarvon 7. grófjának. A gróf fia egyszer azt nyilatkozta a The Daily Telegraph nevű konzervatív napilapnak, hogy az apja és a királynő között „nagyon egyenrangú barátság” formálódott. A „barátság” rendkívül fontos kifejezés itt, mivel az egyetlen, akivel tényleg hírbe hozták Erzsébetet, az Porchey.

Fotó: Tim Graham/Getty Images

A gróffal, aki az 1970-es évektől a királynő lóversenyzési menedzsereként tevékenykedett, a lovak szeretete is erősen összekötötte az uralkodót. A szoros kapcsolódás előzménye továbbá Porchey apjának és a királynő nagybátyjának a barátsága volt. Carnarvon 6. grófja annyira jó viszonyt ápolt VIII. Eduárddal, hogy őt kérték meg arra: próbálja meg lebeszélni a királyt a trón feladásáról. Ez ugyan nem sikerült, a barátságnak viszont volt egy másik hozadéka. A kis Erzsébet és a felnövekvő Porchey között ugyanis életre szóló kötelék alakult ki.

Egy másik sorozat inspirálhatta A korona alkotóit

A barátja számos lóversenyt nyert II. Erzsébetnek, de nem pusztán ezért álltak közel egymáshoz. Egyazon generációból származtak, hasonló neveltetés alakította ki bennük azt a tartást, amely átsegítette őket a II. világháború nehézségein, és rajongtak a vidéki életért. Sok közös volt tehát bennük. A szerelmi háromszög sejtetésének drámai haszna mellett talán ezért is ábrázolta Porcheyt A korona Fülöp herceg riválisaként.

Hogy valóban szikrázott-e levegő a királynő és a gróf között (de persze csak amolyan tompított, angolos módon) és hogy Erzsébet hitvese valóban érzett-e a féltékenységet az angol arisztokrata férfival szemben, annak a titkát ez a generáció megőrizte. Azt viszont tudjuk, hogy az uralkodó Porchey egyik gyermekének a keresztanyja volt. Ez persze nem jelent garanciát, mivel Károly király szintén vállalta a keresztapa szerepét Kamilla királyné fia mellett.

Mivel azonban Erzsébet 13 évesen szeretett bele a jövendőbelijébe, ezzel együtt is valószínűsíthető, hogy Carnarvon 7. grófja végig csupán a legjobb barát szerepét töltötte be az életében. Lehet, hogy egyszerű a megoldás: A korona készítői talán csak túl sok sorozatot néztek. Porchey családi birtokán található ugyanis az a Highclere-kastély, amelyben a Downton Abbey című széria (hamarosan új filmmel jelentkező) alkotói az izgalmas történet fordulatait leforgatták.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Romantikus filmek, amik olyan jók, hogy vétek lenne kihagyni

Romantikus filmek, amik olyan jók, hogy vétek lenne kihagyni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)