Mi igaz A korona 6. évadából és mi az, ami elég kemény ferdítés? Mutatjuk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

„Carol Middletonnak pert kellene indítania!” - kommentálta Kinsey Schofield amerikai újságíró A korona című sorozat befejező epizódjai miatt. Katalin hercegné édesanyját ugyanis Schofield szerint annyira intrikusnak és számítónak ábrázolta a széria, hogy az már a valóság szándékos torzításaként értelmezhető.

Nem véletlenül jelent meg a királynő három különböző korszakában A korona 6. évadában
Nem véletlenül jelent meg a királynő három különböző korszakában A korona 6. évadában
Fotó: Profimedia

Másoknak viszont az a véleménye, hogy A korona túlságosan is jó színben tünteti fel a szereplőit. Így aztán sokan tették fel a kérdést: a valóság és a fikció megmérettetésében vajon melyik oldalra billen a mérleg A korona kapcsán?

A 6. évad első 4 részével ellentétben a befejező 6 epizódban kétségtelenül sokkal izgalmasabb a belső viszonyok, sugalmazott lelki rezdülések elemzése, mint a tényinformációké. A Diana hercegné halálának ábrázolását követő részek sava-borsát ugyanis az uralkodócsalád családi belső feszültségei adják, ezek a jelenetek viszont erősen billegnek a valóság és a képzelet határán. Emiatt talán mégis érdemesebb az ellenőrizhető információkkal kezdeni, különösen, hogy itt is akad számos érdekfeszítő kérdés.

Fülöp herceg és Erzsébet királynő párosa végig kíséri A korona évadait
Fotó: Profimedia

Mai perspektívából nézve teljesen irreálisnak tűnhet például, hogy az akkor még trónörökös II. Erzsébet kisurranhatott a Buckingham-palotából a húgával, Margit hercegnővel a II. világháborús német fegyverletételt ünneplő tömegbe. A korona szerint a két hercegnő titokban a nyakába vette a várost, és kiválóan szórakozott - Erzsébet még amerikai katonákkal is táncolt. Bár ez az utóbbi eseménysor nem valószínű, hogy lejátszódott, valamint a két fiatal lány kalandjáról tudtak a szüleik és nagyobb kísérettel engedték el őket, az alaptörténet igaz.

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

A királyi család tagjai csak Károly király engedelmével mehetnek aludni, és nem ez az egyetlen kőkemény szabályuk

Nemcsak történészek és királyi szakértők írták már meg többször, hogy a különleges éjszakán VI. György lányai együtt ünnepelték a háború végét az utcára csődült tömeggel, de maga a királynő is beszélt erről a BBC-nek. Ma már persze szinte elképzelhetetlen, hogy az Egyesült Királyság trónjának örökösét nem ismeri fel azonnal mindenki. Akkoriban azonban még jóval kevesebb (audio)vizuális élmény érte az átlagembert az angol királyi család tagjairól. Így Erzsébet királynő - bár elmondása szerint aggódott emiatt - elkerülte, hogy leleplezzék.

Fülöp herceggel mulatott a királynő, amikor véget ért a háború

A koronában Erzsébetet és Margitot a későbbi királynő lovainak gondozója, „Porchey,” azaz Henry Herbert, Carnarvon 7. grófja is elkísérte el a formabontó kiruccanásra. A valóságban ő azonban nem volt jelen, hanem - többek között - Fülöp herceg kísérte el a hercegnőket azon az éjszakán. Ez azonban mit sem von le Porchey érdemeiből, aki később II. Erzsébet lovainak gondozója volt, és valóban közeli barátságot ápolt a királynővel a férfi élete végéig.

A sorozatban az akkor már nagybeteg Margit hercegnő szájából hangzik el, hogy a gróf 2001. szeptember 11-én, az ikertornyok elleni terrorakcióról szóló híradások közben kapott szívinfarktust. Hogy Porchey valóban a közvetítést nézte-e, amikor rosszul lett, arról számos nem bizonyított történet kering. Azt viszont tudjuk, hogy a családja tulajdonában lévő Highclere kastély adta a Downton Abbey című sorozat Crawley klánjának otthonát. A királynő lóverseny-menedzsere mellett Margit hercegnő életének vége, valamint a temetésének körülményei is előkerülnek a 6. évadban.

Ennek kapcsán említésre érdemes egyezése A korona és a realitás dimenziójának, hogy a királynő húgának búcsúztatásán a meghívottakat valóban a Hattyúk tava fogadta, amikor beléptek a windsori Szent György-kápolnába. A sorozat szintén igazat mond akkor, amikor elmeséli, hogy II. Erzsébet a Sleep, Dearie, Sleep című skót altatódalt választotta a saját temetésére. A dallam felcsendülése a királynő tavaly szeptemberi búcsúztatásának súlyponti pillanata volt a Westminsteri apátságban tartott ceremónia során.

Katalin hercegné szeretett volna találkozni Diana hercegnével

A korona lezárása azonban az emberi élet egyéb nagy eseményeivel is foglalkozik, elsősorban szerelembe eséssel és eljegyzéssel, és ez az a pont, ahol már rengeteg spekulációval találkozunk. Ezzel együtt kétségtelenül vannak olyan tények, amelyek egy rövid időre képesek lehorgonyozni a sodródó, széttartó elbeszéléseket a brit királyi család belső viszonyairól és a családtagok érzelmi állapotairól. Katalin hercegné és Vilmos herceg megismerkedése például a sorozatban megjelenített eseményekhez hasonlóan történt.

Katalin hercegné és Vilmos herceg kapcsolatát tekintve is elszabadult A korona alkotóinak fantáziája
Fotó: Profimedia

Ez az oka, hogy bár Kamilla fejére került a korona, mégis Katalin hercegné a nagy kedvenc

Ez az oka, hogy bár Kamilla fejére került a korona, mégis Katalin hercegné a nagy kedvenc

A fiatalok valóban barátok voltak először, Vilmost pedig többek elmondása szerint csakugyan azon a jótékonysági divatbemutatón nyűgözte le igazán a fiúk körében népszerű lány, amikor Katalin átlátszó fekete ruhát, alatta pedig jól kivehető fehérneműt viselt. Több forrás állítja, hogy ezt követően hívta meg az egyetemista Katalint negyediknek az albérletébe, ami jelentős lépés volt a későbbi kapcsolatuk szempontjából.

Igaz az is, hogy Vilmos többek között Katalin segítségére szorult a döntésben, amikor ott akarta hagyni a St. Andrews-i Egyetemet. A későbbi hercegné kapcsolata egy másik fiúval azonban valószínűleg nem szerepelt a lehetséges távozás okai között. A „valószínűleg” fontos szó ebben az esetben, hiszen innentől már a találgatások talaján vagyunk: azt, hogy ki mit érzett a másik iránt és pontosan mikor, csak ők tudhatják.

Ahogy azzal is kizárólag a Middleton család lehet teljesen tisztában, hogy Katalin édesanyja valóban hosszú éveken át szőtte-e a terveket idősebbik lánya és Vilmos herceg összeboronálására. Az viszont szintén kimondható, hogy Katalin nem találkozott a The Big Issue nevű, hajléktalanokat segítő lapot árusító Diana hercegnével, és az őt kísérő Vilmossal 1996-ban. A hercegi pár mindkét tagja többször elmondta az utóbbi évtizedben, hogy mennyire sajnálja a két walesi hercegné megismerkedésének elmaradását - többek között az eljegyzésük alkalmával is említést tettek erről.

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Vilmos hercegnek állítólag évek óta szeretője van - de ki ő, és mikor indultak el ezek a pletykák?

Károly tagadta az esküvő lehetőségét

És ha már eljegyzés: az akkor még Károly herceg és Camilla Parker-Bowles házasságkötését kétségtelenül sok megbeszélés és pletyka előzte meg.

2000-ben, azaz az esküvő előtt 5 évvel Károly még olyan vehemensen tagadta az újranősülés lehetőségét, hogy a Sunday Times-nak nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie tőle, amiért azt híresztelte, hogy a pár skóciai menyegzőre készül.

A korona összetömöríti ezt az időszakot, így kevéssé érezhető, mekkora átrendeződés zajlott le 2005-re ezen a téren. Egy dolog viszont egyértelmű: semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy II. Erzsébetnek akárcsak megfordult a fejében a lemondás gondolata a fia javára. A 2000-res években folyamatosak voltak ezek a találgatások, amelyeket a királynő életét középpontba állító sorozat is beépített a drámai hatás kedvéért.

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

A munkásosztályból érkezett Katalin hercegné ilyen undorító gúnynevet kapott az egyetemen

Az ehhez hasonló döntések leginkább Harry herceg Tartalék című könyvének fénytörésében mutatnak rendkívül érdekes képet. Egyes esetekben ugyanis A korona megőrzött olyan népszerű bulvárelbeszéléseket, amelyeket Harry cáfol (vagy legalább máshogy mesél el) a könyvében. Ilyen volt az a történet is, amely szerint ő és Vilmos a „Friss házasok” feliratot festették fel Károly és Kamilla autójának hátsó ablakára az esküvő napján.

Károly király és Kamilla A korona című Netflix sorozatban
Fotó: Profimedia

Arról pedig a sorozat említést sem tesz, hogy - szintén Harry visszaemlékezései szerint - a két fivér határozottan arra kérte az apját: ne nősüljön meg. Különösen a sorozatbeli Vilmos sztoikus belenyugvása tér el attól, amit a valódi herceg öccse állít. Ennek talán az az oka, hogy A korona ezen a ponton is sűrít. A walesi hercegről ugyanis sok forrás állítja, hogy egy ponton jóval elfogadóbb lett az apjával kapcsolatban, mint Harry, bár ez 2005-ben - feltételezhetően - még nem így volt.

Bántalmazó dadák verték a királyi család gyermekeit, és zsarnok apák nyomták el őket

Bántalmazó dadák verték a királyi család gyermekeit, és zsarnok apák nyomták el őket

Harry herceg perével folytatódik a királyi sorozat

A fentebb említett ok mellett szintén szerepet játszhat az ilyesfajta ellentmondások felvállalásában, hogy az utolsó évadban a sorozat több ízben is felhívja a figyelmet a saját fikciós mivoltára. Diana és Dodi szellemének, valamint a királynő 3 énjének megjelenésével az írók valójában visszamutatnak ránk, nézőkre, valamint arra, hogy mi mit fogadunk el realitásként.

A korona kapcsán sokan panaszkodtak arra az utóbbi években, hogy mintha a szereplőváltásokkal a karakterek folytonossága is megtört volna. Pedig a sorozat ezzel az elrendezéssel egész biztosan igazat mond a valóságról, vagyis arról, hogy tulajdonképpen nem sokat tudunk a brit királyi családról, hiszen nagyrészt akár egymást kizáró, jól megkonstruált elbeszéléseink vannak róluk. Az ambivalens ábrázolás pedig érdekes módon ahhoz az igazsághoz is elvezet minket. Ráébredhetünk általa, hogy a sorozat szereplői komplex emberi lények, akiket nem tudunk biztonságosan leegyszerűsített szerepkörökbe castingolni.

Az ezzel való szembesülésre az is ráirányította a reflektorfényt, hogy az utolsó részek felkerülése utáni napon nyert pert Harry herceg az egyik legismertebb brit médiacsoporttal, a Mirror Grouppal szemben. Ez az esemény a kedélyeket ugyan felkavarta, A korona rajongóinak viszont mégiscsak jelenthet egy kis vigaszt. A sorozat ugyan véget ért, a Windsor ház története viszont újabb és újabb epizódokkal jelentkezik minden nap.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jason Momoa szerelmesebb, mint valaha, ez az álomszép nő az új párja

Jason Momoa szerelmesebb, mint valaha, ez az álomszép nő az új párja

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Nem is gondolnád, milyen sok embernek segíthetsz ezzel az aprósággal (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)