Furcsa szabályok lépnek életbe Erzsébet királynő temetésének napján

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Erzsébet királynő életét hatalmas figyelem övezte, és utolsó útjára is rengetegen szeretnék elkísérni. Szeptember 19-ei állami temetésének napján éppen ezért különféle szabályok lépnek életbe, de néhány közülük meglehetősen furcsának tűnhet. Ilyen leginkább az, hogy a királynő temetésére Londonba igyekvő külföldi államfőket és házastársaikat megkérték, hogy kereskedelmi járatokkal érkezzenek Nagy-Britanniába, és megtiltották, hogy helikopterrel közlekedjenek.

Erzsébet királynő
Erzsébet királynő
Fotó: Getty Images /Max Mumby/Indigo

A világ vezetőitől pedig azt is megtudhattuk, hogy nem használhatják a saját állami autóikat a szeptember 19-ei Westminsteri apátságban tartott temetésre való eljutáshoz, hanem tömegesen szállítják oda őket egy nyugat-londoni helyszínről. „El tudja képzelni Joe Bident a buszon?” - panaszkodott egy londoni külföldi nagykövet WhatsApp-üzenetben vasárnap hajnalban. Márpedig a meghívottakat tekintve - akik között nagyrészt az egyes országok államfői és házastársuk vagy élettársuk szerepel - ez teljesen elképzelhetőnek tűnik az utóbbi idők egyik legjelentősebb Nagy-Britannia által szervezett eseményén.

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

96 éves korában meghalt Erzsébet királynő

Korlátozott a részvételi lehetőség

„A Westminsteri apátság annyira zsúfolásig meg fog telni az eseményen, hogy országonként egy magas rangú képviselőnél és a társuknál többen nem tudnak részt venni rajta” - panaszolta a Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) az eseménnyel kapcsolatos hivatalos protokoll üzenetében. A tengerentúli nagykövetségeknek szombaton késő este megküldött dokumentum szerint a minisztérium sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az állami temetési szertartáson és a kapcsolódó rendezvényeken korlátozott hely áll rendelkezésre, így a fő vendégek családjának, személyzetének vagy kíséretének más tagjait nem engedhetik be.

Azok az államfők, akik nem tudnak részt venni a temetésen, mást is választhatnak hivatalos képviselőjüknek, például a kormányfőt vagy a vezető minisztert. A már említett dokumentum szerint III. Károly király fogadást ad minden tengerentúli vezetőnek a Buckingham-palotában a temetést megelőző estén. A látogató államfők ott lehetnek a királynő koporsójának kihelyezésekor, és közvetlenül ezt követően aláírhatják a részvétnyilvánító könyvet a Lancaster House-ban. Ugyanott három percig a tiszteletüket is leróhatják a néhai királynő előtt, amelyet rögzítenek a média számára.

Erzsébet királynő temetése miatt már most aggódnak a diplomaták

Erzsébet királynő temetése miatt már most aggódnak a diplomaták

Autóbuszokkal fognak érkezni az államfők és a partnereik

Ahogyan arról már korábban szó esett, a temetés napján az államfők és partnereik egy nyugat-londoni helyszínről kísért autóbuszokkal érkeznek a Westminsteri apátságba, ahová a szigorú biztonsági és útkorlátozások miatt nem is mehetnének a saját autójukkal. Ami megnyugtató, hogy több átfogó biztonsági intézkedés is érvényben lesz London-szerte, valamint az állami temetés és a kapcsolódó események összes hivatalos helyszínén.

A kormány gyászidőszakának előírásaival összhangban „az állami temetéssel kapcsolatos kiterjedt ünnepi program és a logisztikai kihívások miatt az erre az alkalomra vonatkozó kétoldalú kérelmeket nem veszik figyelembe” - figyelmeztet a közleményben az FCDO. A temetési szertartás után a külföldi vezetőket gyalog kísérik a Dean's Yardba, amely szintén az apátság területén található, hogy részt vegyenek a James Cleverly külügyminiszter által szervezett fogadáson, majd busszal térnek vissza Nyugat-Londonba, hogy átvegyék autóikat.

A magánrepülők mellőzését is szorgalmazzák

Az FCDO azt is tanácsolta, hogy ahonnan csak lehetséges, a külföldi vezetők kereskedelmi járatokkal érkezzenek az Egyesült Királyságba, már csak azért is, mert a londoni Hearthrow repülőtér nem lesz elérhető a magánrepülőgépek számára, a parkolást is beleértve. Így azoknak a vezetőknek, akik ragaszkodnak a magánrepülővel való utazáshoz, a London környéki kevésbé forgalmas repülőtereket kell megcélozniuk.

A minisztérium hozzátette, hogy a repülőterek és a helyszínek közötti helikopteres transzferek használatát betiltották a "jelenleg közlekedő járatok száma miatt”. Az Egyesült Királyság repülőtereit idén használó fáradt utasok számára nagyon ismerős üzenetben az FCDO arra is figyelmeztetett, hogy „váratlan események miatt előfordulhat, hogy a kereskedelmi és magánjáratokat el kell terelni a tervezett érkezési repülőtérről”.

Forrás: politico.eu

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

5 étel, amit jobb, ha nem eszel reggelire

5 étel, amit jobb, ha nem eszel reggelire

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)