Nyári Dia: „Rengeteg oldalam van, ami nem lett még kiaknázva”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Májusban harminc éves lett Nyári Dia, az egyik legismertebb színésznő, tartalomkreátor, aki pár éve már edzőként segít másoknak, hogy sikereket érjenek el a futásban. Meríts tőle energiát!

Nyári Dia 30 éves korára szinte minden elért, amiről mindig is álmodott, sikeres karriert tudhat maga mögött, miközben fiatalon lett anyuka és boldog házasságban él férjével és kisfiával
Nyári Dia 30 éves korára szinte minden elért, amiről mindig is álmodott
Fotó: Pejkó Gergő

A koráról, és annak lelki megéléséről, az anyaságról, a karrierről, és az életét egyik legmeghatározóbb döntéséről, az életmódváltásáról mesélt nekünk Nyári Dia.

Egy ilyen kerek születésnap mérföldkő az ember életében.

A kerek évfordulók arra jók, hogy előtte számot vessünk. Amióta anyuka vagyok, azóta érzem a felnőtt lét lényegét, de azt gondolom, az ember életében, mégiscsak harmincéves korára jön el az igazi felnőtté válás. Amikor megszületett a kisfiam, az első két évben még fogalmam sem volt, mire vállalkoztunk, próbáltunk megküzdeni a mindennapi feladatokkal.

Úgy érzem, mostanra kezdtem el harmóniába kerülni ezzel, persze még mindig rengeteg kérdés van bennem a világ működésével és egy csomó egyéb dologgal kapcsolatban, viszont egyre több mindenre tudom a saját válaszomat, ami mellett képes vagyok kiállni.

Pár évvel ezelőtt még nem tudtam eldönteni, mit gondolok mondjuk egy-egy politikai vagy globális kérdésről. Fontos, hogy mindig legyenek kérdések, amire keressük a választ, legalábbis engem aggasztana, ha hatvanévesen már úgy érezném, hogy mindent tudok.

GLAMOUR-napok Summer Week kuponokkal, Tomán Szabinával a címlapon megjelent a GLAMOUR magazin legújabb száma

GLAMOUR-napok Summer Week kuponokkal, Tomán Szabinával a címlapon megjelent a GLAMOUR magazin legújabb száma

Volt ebben némi tudatosság, vagy egyszerűen az élet hozta, hogy elkezdtek érdekelni bizonyos témák?

Felnézek azokra, akik folyamatosan képzik magukat, mindig tájékozottak. A férfiak tekintetében például soha nem érdekeltek a külsőségek, rendkívül unalmasnak tartom azokat az embereket, akik csak ezzel foglalkoznak. Nekem nagyobb izgalmat, inspirációt jelent, mit gondol a másik, mennyire tudok vele együtt gondolkodni az élet nagy kérdéseiről. A világ egyre inkább arra tanít minket, hogy ezt ne tegyük.

Egy csomó olyan mankó van a kezünkben - gondoljunk csak a mesterséges intelligenciára - ami arra sarkall, hogy ne gondolkozzunk, megoldja helyettünk a dolgokat más. Ez a mentalitás egyre jobban beleépül az emberek mindennapjába, rám viszont valamiért úgy hat, hogy még inkább trenírozzam az elmémet. Szeretnék több könyvet olvasni, viszont a felgyorsult világ miatt, mostanában egyszerűen nincs rá időm, rosszul is érzem magam emiatt.

Cserébe megpróbálok minél többet színházba járni, különböző podcasteket hallgatni, és a munkámnak köszönhetően rengeteg olyan emberrel sodor össze az élet, aki arra ösztönöz, hogy még nyitottabb, tájékozottabb legyek.

Hogy érzed, mostanra lett igazán kiegyensúlyozott az életed?

Abszolút, például a nőiességem megélésében rengeteg olyan fontos rész van, ami mostanra teljesedett ki igazán. Hiába veszel fel egy magas sarkút, még ha mások magabiztosnak is látnak kívülről, te belülről nem biztos, hogy ugyanígy éled meg. Egy kislánynak érzed magad, aki nem tud mit kezdeni a bókokkal. Mostanra egész jól megtanultam mindezt kezelni, már nem félek a nőiességemtől, és annak megéléséről.

Rengeteg nőt inspirálsz azzal, hogy az anyaság mellett magadra is szakítasz időt.

Nem ment ez mindig ennyire könnyen, sőt! Az első időszakot kifejezetten nehezen éltem meg. Amióta nagyobb lett a kisfiam, igyekszem úgy alakítani ezeket a tevékenységeket, hogy ő is részt tudjon venni bennük. Zéti ott volt majdnem minden bokszedzésemen, néha viszem magammal a színházba és a különböző programokra is. Legutóbb, amikor elutaztunk Srí Lankára, felmerült a kérdés, vigyük-e magunkkal, vagy legyen ez inkább egy kettesben töltött program?

Végül nem hagytuk itthon, szerettem volna, ha ő is a részese ezeknek az élményeknek. Az anyaság első időszakában sok mindenről le kellett mondanom, de mostanra mindennel kárpótol az élet. A kisfiam apukája, a családom a kezdetek óta rengeteget segít, mindenben támogatnak, hogy legyen időm olyan tevékenységekre is, amik kikapcsolnak, feltöltenek.

5 zseniális trükk, ami fogyni és aludni is segít

5 zseniális trükk, ami fogyni és aludni is segít

Van olyan pillanat egyáltalán az életedben, amikor éppen nem jár az agyad valamin?

Ritkán, néha attól is bűntudatom van, ha csak leülök a kanapéra. Most például, mielőtt leültem veled beszélgetni, megettem az ebédem, közben betettem egy sorozatot. Tíz perc után azt éreztem, hogy feszengek, amiért haszontalanul telik az idő. Tudom, hogy ez nem jó, a férjem mindig figyelmeztet, hogy nem lehet ennyi mindent csinálni. Ilyenkor próbálom neki elmagyarázni, hogy minden plusz program, feladat pont azért van, hogy én jól érezzem magam a bőrömben.

Nyári Dia ma már nem fél megélni a nőiességét és büszke az átalakulására, amivel rengeteg embert motivál
Fotó: Pejkó Gergő

Az egy más kérdés, hogy nem tudok a klasszikus értelemben kikapcsolódni úgy, mint mások, akik hétfőtől péntekig dolgoznak, vasárnap megfőznek, aztán leülnek tévézni, vagy alszanak egyet délután. A mi életünkben ez nincs meg, azt hiszem, erre alkalmatlan lennék.

Mit gondolsz, miben kell még fejlődnöd?

Alapvetően egész jól menedzselem a dolgaimat, amire viszont oda kell figyelnem.

Úgy érzem, folyton késésben vagyok. Szelektálni kellene, priorizálni a feladatokat.

Az anyaság, a színészet, a közösségimédia-tartalmak készítése, a sport, az edzői feladatok mellett a cégemet is én menedzselem.

A szabadúszó lét vonzó, miközben számtalan veszélyt rejt. Te hogy látod?

Amikor a Barátok közt sorozatban szerepeltem, megvolt a havi fizetésem, de nem volt lehetőségem más munkát vállalni. Most viszont szabadúszóként még tudatosabban kell mérlegelnem, hogyan menedzselem a feladatokat, mit vállalok el, mire mondok nemet. Közben pedig ott motoszkál benned a kérdés, mi van, ha valamire nemet mondok, pár hónap múlva pedig esetlegesen nem lesz munkám?

Lékai-Kiss Ramóna: „Mindig is nagy vágyam volt, hogy egyszer legyen egy saját cégem”

Lékai-Kiss Ramóna: „Mindig is nagy vágyam volt, hogy egyszer legyen egy saját cégem”

A szabadúszó lét a maga szépségeivel együtt magában hordozza a bizonytalanság érzését is, ezért is kell előre gondolkodni, mindig egy lépéssel előrébb látni, és eszerint rendszerezni a napi feladatokat.

Amikor viszonylag hosszú időn keresztül szerepelsz egy napi sorozatban, az emberek és a szakma is hajlamos beskatulyázni, amin nem könnyű túllépni.

Ma már egyre kevesebben azonosítanak a Barátok közt sorozatban megformált karakteremmel. Nyilván ez annak is köszönhető, hogy nem kulcsfigurát játszottam. Másrészt szerencsés vagyok, mert azóta több szerepben is láthatnak a nézők. Van egy monodrámám, amiben Marilyn Monroe-t alakítom.

Nyári Dia állandó mozgásban van, így néha attól már bűntudata lesz, ha csak úgy leül a kanapéra
Fotó: Pejkó Gergő

Az egyik legjobb barátom alapított egy független társulatot, ő írta ezt a darabot, és idén szeretnénk újra felfuttatni, minél több nézőhöz eljuttatni. Ezenkívül két darabban is játszom a Játékszínben.

Mely karakterek állnak hozzád közel, egyáltalán, mennyire van lehetősége ma egy színésznőnek válogatni a különböző szerepek között?

Az elmúlt időszakban sokat változott az alakom, azóta egy másik szerepkörbe lettem besorolva. Még nem nagyon volt rá alkalmam, hogy megmutathassam a drámai énemet. Rengeteg oldalam van, ami nem lett még kiaknázva, és azt gondolom, szerencse kérdése is, hogy egy színésznőnek mennyire van lehetősége minden oldalát megmutatni.

glamour plusz ikon „Dühít, hogy a nők negyven felett láthatatlanná válnak.”- interjú Jakupcsek Gabriellával

„Dühít, hogy a nők negyven felett láthatatlanná válnak.”- interjú Jakupcsek Gabriellával

A korábbi életmódváltásodnak köszönhető fogyás is befolyásolta, hogy ma milyen szerepek találnak meg?

Nemcsak a külsőm, hanem a személyiségem is rengeteget változott az életmódváltásomnak köszönhetően. Sokat fejlődtem ezalatt az idő alatt, mára sokkal jobban hiszek magamban. A szerepek tekintetében is jöttek új lehetőségek, amik valószínűleg nem lettek volna, ha akkor nem hozok egy döntést az alakommal kapcsolatban. Bármennyire is fáj kimondani, de egy színésznőnek a külsője is befolyásolja, milyen szerepeket osztanak rá.

A korábbi énem valószínűleg soha nem kapta volna meg Betty karakterét a Hotel Margaret című sorozatban, akinek szinte az összes jelenetben bikiniben kellett megjelennie.

Akadnak olyan szerepek, ahol vetkőzni kell, ha én az az L-es lány maradok, aki korábban voltam, valószínű nem talált volna meg ez a szerep. Nincs azzal semmi baj, ha valaki teltebb idomokkal rendelkezik, csak tudatosítania kell magában, hogy az is egy szerepkategória, és nem jó, ha közben nem arra vágyik, vagy ez átcsap önostorozásba. A húszas éveim elején-közepén sok lehetőségtől elestem azért, mert kerekebb voltam. De nem haragszom magamra ezért.

glamour plusz ikon Csernus Imre: „A magyarok nem mernek beszélni a hiányosságaikról, miközben tagadják a hibáikat”

Csernus Imre: „A magyarok nem mernek beszélni a hiányosságaikról, miközben tagadják a hibáikat”

Felmerült benned ebben a korszakodban, hogy a teltebb idom lehet az oka annak, amiért nem találnak meg bizonyos szerepek?

Mérges voltam, miért elvárás egy színésznőtől, hogy makulátlan legyen az alakja, míg egy férfi színész az esetek többségében megteheti, hogy akár elhízva formáljon meg bizonyos szerepeket.

Nyári Dia szerint nincs azzal semmi baj, ha valaki teltebb idomokkal rendelkezik, csak tudatosítania kell magában, hogy az is egy szerep kategória
Fotó: Pejkó Gergő

Lehetne ezen a kérdésem hosszan anekdotázni, viszont fölösleges, mert valójában csak az idő megy vele. Én nagyon örülök annak, hogy végül úgy döntöttem - és nem a szerepekért - , hogy változtatok az életmódomon.

A nagy fogyásod előtt orvosi segítséget kértél. Egyedül nem ment volna?

Utólag visszagondolva, most mindenkit arra ösztönzök, hogy az életmódváltás előtt mindenképp menjen el egy szakemberhez, főleg ha olyan típus mint én, aki korábban bármit csinált, egyszerűen nem tudott könnyen fogyni.

glamour plusz ikon Tomán Szabina szerint koplalás helyett érdemes emberközeli módon megközelíteni a fogyást

Tomán Szabina szerint koplalás helyett érdemes emberközeli módon megközelíteni a fogyást

Mennyi idő kellett, hogy elérd a kitűzött célt?

Körülbelül egy év telt el, ahogy a rólam készült képeken látom. A fiam születése után kezdődött, nagyjából négy-öt hónapos lehetett, amikor belevágtam az életmódváltásba. Az orvosi segítség döbbentett rá, hogy a meglévő inzulinrezisztenciám miatt még következetesebben kell a kérdéssel foglalkoznom.

Miután elérted az álomsúlyt, hogy tetszett magadnak az új külsőd?

Volt olyan pont, amikor belenéztem a tükörbe, mégsem láttam a változást, holott akkor voltam a legvékonyabb. Az esküvőnk előtti időszak, a folyamatos ruhapróba jó mérce volt, hogy lássam, hogyan változik az alakom. Nem könnyű lefogyni, és utána megtartani, néha jó, ha van melletted egy külső személy, aki pontosan látja a folyamatot, végigkísér az úton, ezért is mentem most újra vissza a dokimhoz.

Örök kísérletezés, és nyitottság jellemez, ha a különböző sportágakról van szó. Ha csak egyet kellene választani, mit mondanál, melyik áll hozzád a legközelebb?

Nehéz lenne egyet kiemelni, hiszen az egyik nagy szerelmem a hosszútávfutás. Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, ez fogja meghatározni a mindennapjaimat, valószínű kinevetem. Korábban utáltam futni, tiniként szinkronúszó voltam, a tüdőkapatcitás növelése miatt kötelező volt futnunk, mégsem szerettem.

glamour plusz ikon Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”

Steiner Kristóf: „Már nem ahhoz mérem magam, hol vagyok ahhoz képest, ahol mások tartanak”
Nyári Dia őszintén mesélt arról, hogy a húszas évei elején-közepén sok lehetőségtől elesett azért, mert kerekebb volt
Fotó: Pejkó Gergő

A mai napig imádom a klór szagát, imádok úszni, búvárkodni, a nyaralások alkalmával nem lehet kirángatni a vízből, mégis úgy alakult, hogy mára a futás lett az a sport az életemben, amiben maximálisan ki tudok teljesedni. Régen nem értettem, másokat mi hajt, amiért képesek kánikulában, hidegben is hódolni ennek a szenvedélynek. Ma már pontosan ismerem ezt az érzést.

Téged mi hajt?

Néha az, hogy ehessek, és közben megtarthassam a formámat, de elsősorban az elmémnek van a legnagyobb szüksége rá. Ha nem futok, nem érzem magam feltöltve mentálisan, ha nem fáradok el kellően fizikálisan, nem lesz megfelelő az emésztésem, és nem alszom jól.

A fentieken túl biztos vagyok benne, hogy a futás rengeteg új emberi kapcsolatot hozott az életedbe.

Az elmúlt években nagyon sok jó emberrel hozott össze a sors, például ennek köszönhető, hogy megismerhettem az edzőmet, Debreczeni Dórit. Amióta csatlakoztam a Garmin futóklub edzőihez, rengeteg inspiráló emberre találtam, és rendkívül felemelő értés ennek a közösségnek a tagja lenni.

Nagymamaként vállalta be a 3510 km-es túrát, és nem ő az egyetlen nő, aki az életét kockáztatva vágott neki az utazásnak

Nagymamaként vállalta be a 3510 km-es túrát, és nem ő az egyetlen nő, aki az életét kockáztatva vágott neki az utazásnak

Sok új kapcsolatot, lehetőséget adott nekem a sport, például a Sztárbox felkérését.

Három hónapom volt a versenyre felkészülni, azt hiszem, ha nincs a sportos előéletem, valószínűleg nem sikerült volna megbirkóznom ezzel a feladattal.

Mi volt a legnagyobb tanulás, felismerés neked a boksszal kapcsolatban?

Annak ellenére, hogy nem én lettem a kategóriám győztese, leírhatatlan érzés volt, amikor az egyik mérkőzést megnyertem, és felemelték a kezemet. Nagy visszaigazolás volt arra vonatkozóan, hogy előbb vagy utóbb megtérül a munkába fektetett energia.

Ezzel a szemléleteddel edzőként sokakat motiválhatsz a futóközösségben.

Sokszor ők motiválnak engem, sokan jóval jobb futók nálam, de mindig jó érzés, amikor az edzés végén konstatálom, mégis képes vagyok őket megizzasztani.

Nyári Dia szeretné színésznőként a drámai énjét is megmutatni egyszer, de annak nagyon örül, hogy már nem a Barátok közte egykori cserfes tinilányát látják benne
Fotó: Pejkó Gergő

Miben támogatja a színészi karriered a sportos éned?

A teherbírásom mindenképp nagy előnyt jelent, másrészt pontosabb, precízebb vagyok, mert tudom, hogy miért érdemes valamibe erőt, energiát fektetni.

glamour plusz ikon „Beszélgetni kell, segítséget kell kérned. Nincs ebben semmi szégyellnivaló”

„Beszélgetni kell, segítséget kell kérned. Nincs ebben semmi szégyellnivaló”

Mindig szabálykövető vagy?

Nem minden esetben. Néha nekem is vannak kilengéseim, de ez így van jól, úgy nem élheted az életed, hogy mindig minden feszes körülötted. A szabályszegések akár étkezés, mozgás vagy bármi más területen pont azért vannak, hogy utána még motiváltabb legyél, és bebizonyítsd magadnak, képes vagy felülkerekedni a korlátaidon.

Gondolkodtál már azon, vajon mit csinálnál most, ha annak idején nem talált volna meg a színészi pálya?

Biztos vagyok benne, hogy főállású edző lennék. Most nagy szerelmem a pilátesz. Valószínűleg nőkkel és gyerekekkel foglalkoznék. Van még egy fontos terület az életemben, ez pedig a zene. Apukám sokat tett azért, hogy a zene gyerekkorom óta meghatározó része legyen az életemnek. Nagy vágyam, hogy egyszer valamilyen musical szerepben is megmutathassam magam.

Talán ez sem véletlen, hogy mindez csak most, harmincévesen fogalmazódott meg bennem. Ki kellett várni, meg kellett érni rá, hogy határozott elképzelésem legyen a jövőmről. A bűvös harminc megadta nekem, hogy legyenek új céljaim, remélem, hamarosan nem csak vágy lesz, hanem sikerül megvalósítani is!

Stylist: Csillag Szilvia

Smink: Pallag Evelin

Haj: Kozma Norbert

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A szoknyák ideje lejárt, ez a kacér ruhadarab veszi át a helyüket ezen a nyáron

A szoknyák ideje lejárt, ez a kacér ruhadarab veszi át a helyüket ezen a nyáron

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Ha ezt a lépést beiktatod a szájápolási rutinodba, garantáltan egészségesebbek lesznek a fogaid (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)