18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?

2019.október.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A 2000-es években Annie Sautivet francia művészetpedagógus végzett egy igencsak tanulságos kísérletet francia serdülő lányokkal és fiúkkal. Pofonegyszerű dolgora kérte őket, le kellett rajzolniuk a férfi, illetve a női nemi szervet.

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?
Fotó: Shutterstock

Ami igazán megdöbbentő, hogy a lányok mindössze 16%-a tudott nagyjából korrekt rajzot készíteni a saját nemi szervéről, még a fiúknak is valamivel nagyobb (28%-a) tudott értelmezhető ábrát készíteni a női nemi szervről. Érdekes módon a kísérletben résztvevő diákok 80%-a korrekt módon le tudta rajzolni a férfiak nemi szervét. Ezek után aligha meglepő, hogy a 14 éves lányok mindössze 18%-a ábrázolta a női nemi szerven a klitoriszt, vagyis a csiklót.

A kísérlet kérdőíves részén ugyan már a lányok 62%-a vallotta, hogy neki igenis van klitorisza, de mindössze a 35%-uk tudta megnevezni, hogy pontosan mi csuda is az. A női nemi öröm szerve tehát még a XXI. századi serdülők számára is fehér folt a saját testükön. Talán felismerik, de nem gondolják, hogy a nemi szervük része, nem igazán értik, hogy mit keres ott a lábuk között. Hogy alakult mindez így? Hogyan tagadták le, próbálták jelentékteleníteni a csikló szerepét? Erről szól Jean-Claude Piquard A klitorisz csodálatos története című nagyon is érdekfeszítő és tanulságos könyve. Igaz, a cím maga egy kissé félrevezető, valószínűleg helyesebb lett volna úgy, hogy a A csodálatos klitorisz története, ugyanis valljuk meg a szexológus könyve éppen arra bizonyíték, hogy a csikló útja nem éppen diadalmenet, hiszen a szerző is elmondja, hogy a szexológiai konferenciákon szinte soha nem esik szó róla manapság sem, miközben a pénisz ügyes-bajos dolgairól unásig képesek konferenciázni a szakemberek. Illetve vegyük hozzá azt is, hogy még mostanság is vannak kultúrák, ahol csonkolják a női nemi örömérzet szervét, ami egészen sokkoló, és abba az irányba mutat, hogy a szexualitással kapcsolatos gondolkodásban a nő orgazmusát még mindig kevésbé tartjuk fontos kérdésnek.

5 tévhit a maszturbálásról

5 tévhit a maszturbálásról

A klitorisz csodálatos története nagyon fontos könyv, mert pontosan bemutatja, hogy miként változik a testrészről alkotott vélemény, hogyan kerül a tudomány érdeklődésének a középpontjába, majd hogyan szorul perifériára, és még az anatómiakönyvek ábrázolásairól is lekerül. A csikló megítélése pontosan jelzi a társadalmak állapotát, és a női egyenlőség helyzetét egy-egy társadalmon belül. Ez a könyv hiánypótló, mindazt, amit a biológia órákon nem tartottak fontosnak elmondani a legmágikusabb testrészedről, azzal tényleg megismertet, és rávilágít arra is, hogy ez a tudás miért is jelent olyan sokat. Érdemes időt szánni rá!

Jean-Claude Piquard: A klitorisz csodálatos története, Jaffa, 3490 Ft

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 életre szóló lecke, amire a Harry Potter-filmek tanítanak minket

5 életre szóló lecke, amire a Harry Potter-filmek tanítanak minket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője