Ki az a Valentin, mi köze a kivégzéshez, és mégis miért ünnepeljük úgy, mint a karácsonyt?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Te mit szeretnél Valentin-napra? Van, aki legjobban egy kis együtt töltött, minőségi időnek örülne a szeretteivel, amibe nem zavar bele munka, tennivalók vagy bármi olyan, ami kizökkenthetné a feleket. Vannak, akik ajándékoznak ilyenkor, és olyanok is, akik kifejezetten komoly meglepetéssel készülnek. De honnan jön ez a hagyomány, ki az a Valentin, mi köze a szerelemhez, és mikor lett belőle olyan ünnep, ami sokak szerint csak a pénzköltésről szól?

Több lapot küldenek ilyenkor az emberek, mint karácsonykor
Több lapot küldenek ilyenkor az emberek, mint karácsonykor
Fotó: Jill Wellington / Pexels

Hogy megértsük, hogyan alakult át Valentin-nap az évezredek alatt, ahhoz vissza kell térni a fergeteges római fesztiválokig, meg kell értenünk a keresztény mártírokat, a középkori tavasz-ünnepeket, és ideje azt is megismernünk, mennyire változatos ez a nap a világ különböző pontjain. Még az is lehet, hogy mostantól a dán hagyományt követed, vagy gyorsan készítesz egy szerelemkanalat, mint a walesiek.

Az ókori rómáig nyúlik vissza

Ha valaki azt gondolta, hogy a Valentin-nap az egy újkeletű humbug, amit a kapitalista társadalmi berendezkedés hívott életre, hogy kommercionalizálják a szerelmet és fogyasztásra ösztönözzenek, annak igaza is van - meg nem is. Az ünnep eredete egészen a Római Birodalmig nyúlik vissza.

Ha akkor egy csokor rózsával érkeztél volna, az emberek nem igazán értették volna, mit szeretnél, ennek oka az is lehet, hogy február 14-én a három napos Lupercalia ünnep második napján érkeztél volna, az emberek meztelenül és ittasan néztek volna rád és a virágcsokrodra két kecskeáldozás között.

Lupercus a termékenység istene volt, február 15 pedig az ünnepnapja, amikor az isten félig meztelenül, kecskejelmezben jelent meg az ünneplők előtt. Az igazsághoz az a kicsit sem szórakoztató feljegyzések is hozzátartoznak azonban, hogy később nőket sorsolás útján rendeltek férfiakhoz. Az V. század végére a Lupercaliát beszüntette az egyház. Az ókori görögöknél pedig Zeusz és Héra házasságáról szólt a január közepe és február közepe közti időszak. Vagyis ez az időszak már évezredek óta a párkapcsolatokról szólt.

7 klasszikus romantikus film, ami telitalálat Valentin-napon

7 klasszikus romantikus film, ami telitalálat Valentin-napon

Jó, de ki az a Valentin?

Az ünnepet valóban Valentinről, vagyis inkább Szent Bálintról nevezték el. A történészek szerint két férfi is szóba jöhet, akiket február 14-én végeztek ki. Terni Szent Bálint, az egyik ilyen férfi titokban esküvőket rendezett római katonáknak, hogy azok mentesüljenek a katonai szolgálat alól.

Ez II. Claudius császárnak nem tetszett, de sokak szerint ez azt bizonyítja, hogy Bálint a szerelem pártján állt. A másik anekdota szerint Bálint egy lánynak szerelmes levelet írt a börtönből a halála előtt, innen az angolszász országokban elterjedt fordulat, miszerint “From your Valentine (A valentinodtól). A valóság azonban az, hogy nagyon sok írásos emlék maradt fenn Szent Bálintról, és az sem teljesen egyértelmű, hogy a több rossz sorsú Bálint közül melyikük köthető a Bálint-naphoz.

A Valentin-nap, ami a Lupercaliát váltotta fel, egészen a középkorig nem volt igazán romantikus ünnep. Aztán jött Geoffrey Chaucer költő és a XIV. század. Ő volt a történészek szerint az első, aki összekapcsolta a szerelmet Szent Bálinttal. Nos, ez sem volt igazán nagyon romantikus, Nagy-Britanniában akkor a február 14-ét a tavasz és a madarak párzási időszakának a kezdete.

Chaucer Madarak törvényszéke című műve arról szól, hogy a madarak összegyűlnek, és párt választanak. De kanyarodjunk vissza Bálinthoz, aki nem csak a szerelmesek és a boldog házasság védőszentje, hanem a méhészek, epilepsziások és az utazók védőszentje is.

Csak később jött a romantika

Chaucer madaras műve még nem feltétlenül az igazi romantika előfutára, és a kecskeáldozásos szeánsz sem olyan szerelmes üzenet, amire sokan vágynának. A feljegyzések szerint I. Lajos orléans-i herceg írt szerelmes üzenetet feleségének, a londoni Towerben raboskodó Valentinának. Több mint 500 verset írt, ezeknek egy része szerelmes üzenet volt.

Aztán jött Margery Brews, aki nagyon szerelmes volt egy John Pastor nevű férfiba. Kapcsolatuk alatt rengeteget leveleztek, és többször Valentinnak hívták egymást. Hogy ennek ekkora hatása lett volna az utókorra az persze megkérdőjelezhető, de állítólag Margery édesanyja azt írta a férfinak, hogy Valentin-napon, mikor a madarak is párt választanak, keresse fel őket, és próbálja meggyőzni Brews édesapját.

A legjobb ajándékok Valentin-napra, aminek TÉNYLEG bármelyik férfi örül

Mi a helyzet az ajándékokkal?

Aki azt hinné, hogy ez csak néhány éve nagy divat, az csalódni fog, ugyanis ha leszámítjuk a már többször említett áldozati állatokat, akkor is a középkorig kell visszamenni, hogy az első ajándékozásokról szóló feljegyzéseket megtaláljuk. Hatalmas dolgokra nem kell gondolni, a gazdagabbak kisebb ajándékokat, és kedves üzenetekkel ellátott kártyákat adtak egymásnak.

Ez a hagyomány a későbbiekben is megmaradt, kártya pedig 1797-ből maradt fenn, rajta Ámorral és virágokkal. A kártyák érdekes története egyébként, hogy húszéves Esther Howland kiváló üzleti lehetőséget látott a hagyományban. A lány tudta, hogy Angliában hagyománya van ezeknek az üdvözlőlapoknak, így szülei papír-írószer boltjában készített néhány tetszetősebb darabot, amelyeket mai árfolyamra átszámítva olyan száz dollár körüli összegért árult, aki mer az nyer alapon.

Esther nyert, és nagyon hamar elkapkodták a kártyákat, ő pedig egy új vállalkozást indított. A valentin-lapok tömeggyártása 1913-ban indult be. A sztori egyébként itt is érdekes, ugyanis egy csendes nebraskai gyerek, Joyce Clyde Hall, miután kidobták az iskolából, helyi kereskedőknek árult képeslapokat. Sikerült olyan beszállítót találnia, hogy az üzleti modellje egyre nyereségesebb lett, és 1913-ban eljött a valentin-napi kártyák ideje is.

5 vezető fehérnemű trend, amit Valentin-napon is bevethetsz

A sikerük arra sarkallta őket, hogy inkább saját kártyáikat készítsék, és felépítették a birodalmukat, ami Hallmark névre hallgat. Mára pedig a világon több valentin-napi lapot küldenek, mint karácsonyra.

Az első szív alakú csokisdoboz 1861-ben tűnt fel, a Cadbury gyártotta, az ötlet pedig az volt, hogy a csokik mellett a megajándékozott egy olyan dobozt is kap, amit újra fel tud használni, a szív pedig mindig eszébe juttatja, hogy egy különleges alkalomra kapta egy különleges embertől. Szerencséjükre nagy siker lett a doboz, viszont szerencsétlenségükre nem védették le az ötletet, ezért hamarosan minden csokikészítő ellopta tőlük a szív alakú doboz ötletét.

A szerelem ünnepe a világ körül

Pénzért nem lehet szerelmet vásárolni, ennek ellenére 2021-ben 21,8 milliárd dollárt költöttek az emberek a szerelem ünnepén, és ez visszaesést jelentett a 2020-as adatokhoz képest. A legnépszerűbb ajándék az édesség, utána következik a virág, és ezt követi az ékszer. Az emberek egy százaléka pedig háziállatot ajándékoz ezen a napon, mi azonban erről lebeszélnénk mindenkit.

Jennifer Aniston és Brad Pitt megismerkedésének és szakításának története sokkal keserédesebb, mint hinnéd

Jennifer Aniston és Brad Pitt megismerkedésének és szakításának története sokkal keserédesebb, mint hinnéd

Népszerű szokás ilyenkor megkérni a másik kezét, sőt a Fülöp-szigeteken ilyenkor tömeges esküvőket tartanak, így nagyon gyakori, hogy február 14-e egyben házassági évforduló is. A dánok csavaros kis személyre szóló versikét írnak, aláírás helyett pedig annyi pöttyöt tesznek, ahány betűből áll a küldő fél neve. Ha a címzett kitalálja, csokit ad a vers írójának. Japánban a nők adnak a férfiaknak édességeket.

1905-ben vezették be az ünnepet, de valami félrecsúszhatott a fordításban, ugyanis ott a Valentin-nap egy olyan nap, amikor a nőnek lehetősége van csokit vásárolni a férfinak, sőt mára már elvárás nem csak a partnerek, de a férfi kollégák számára is csokit vásárolni. Március 14-én viszont ők kapnak ajándékot a férfiaktól.

Dél-Afrikában a nők ezen a napon a ruhájuk ujjára tűzik a kedvesük vagy titkos kiszemeltjük nevét. Walesben a szerelmesek napja január 25-re esik, amikor a szerelmesek fából készült kanalat adnak egymásnak, kis szimbólumokkal belefaragva, hogy mit éreznek egymás iránt. Észtországban a Valentin-nap a barátságról szól, mert szerintük azt ugyanannyira megéri ünnepelni, mint a szerelmet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Jennifer Aniston élete egyik legforróbb szettjében lépett a vörös szőnyegre

Jennifer Aniston élete egyik legforróbb szettjében lépett a vörös szőnyegre

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)