Exkluzív interjú - Hosszú Katinka: ˝Ilyen egyszerű sok lájkot szerezni: egyszerűen csak elsőnek kell beúszni a célba az Olimpián˝

2017.május.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hosszú Katinka nem csak a medencében szerzett többszörös bajnoki címet, de közösségi média tabelláin is előkelő helyet foglal el. Az Iron Lady arról beszélt nekünk, hogyan fér bele a napjába, hogy követői ne maradjanak tartalom nélkül, mi a véleménye a szelfi-jelenségről, és elárulja "titkát" is, hogyan lehet több százezer lájkot kapni egyetlen képre.

GLAMOUR: Lássunk először pár bemelegítő kérdést: Facebookon közel félmillió rajongód van, az Instagramon pedig 234 ezer követővel te vagy a legnépszerűbb hölgy sportoló a Magyar Insta Toplistán. Hogy éled meg, hogy ennyien követnek téged?
Hosszú Katinka: Mindenképpen hatalmas megerősítést ad! Nekem az a tapasztalatom, hogy Facebookon sokkal aktívabbak a magyarok - és sokszor kritikusabbak is. Amikor 2014-ben elkezdtem az Instagramra is posztolni, akkor ott először inkább a külföldiek követtek, de az utóbbi időben szépen felzárkóztak a magyarok is.


Hosszú Katinka GLAMOUR
Fotó: zsólyomi Norbert / glamour

GLAMOUR: Hol vagy még jelen ezeken kívül?
HK: Van Snapchatem is, de nem igazán kezdtem el használni. A Twitteren is jelen vagyok, de egy bő éve sajnos feltörték a profilomat, amit törölni kellett. Ott a nulláról kellett visszaépítenem, és most több mint 20 ezer követőm van - ők túlnyomórészt külföldiek.

GLAMOUR: Hogy indult a jelenléted a közösségi médiában?
HK:
2012-ben kezdtem, amikor az Egyesült Államokban ösztöndíjas egyetemistaként profi sportoló lettem. A férjem, Shane javasolta, hogy a profi sportolói karrierhez az is hozzátartozik, hogy fel kell magam építeni a közösségi médiában is. Először nagyon nehezemre esett, mert eléggé szégyenlős voltam. Minden egyes poszt előtt órákat gondolkodtam, hogy ezt most felrakjam vagy ne, mit írjak alá#8230;.? Amikor meg már kint volt, néztem a hozzászólásokat, az elején nagyon érzékenyen érintett minden, amit odaírtak.

Ne hagyd ki!

Hosszú Katinka és férje, ahogy még sosem láttad

GLAMOUR: És ez megváltozott azóta?
HK:
Ma már sok esetben úgy posztolok, hogy nem is gondolok ezekre, ami éppen történik, körülöttem zajlik, azt már teszem is ki. Vannak olyan posztok, ahol nagyon érdekel, hogy mik a hozzászólások és végigolvasom őket, de sokszor már nincs időm mindet megnézni.

GLAMOUR: A Facebookon és az Instagramon inkább az Iron Lady-t vagy Hosszú Katinkát látjuk?
HK: Mind a kettő én vagyok: a "való világban" is van, amikor Katinkát látod, és van amikor az Iron Lady-t. Úgy érzem, hogy a hétköznapi életemből nagyon sok dolgot még mindig nem osztok meg, például képet az otthonunkról. Napközben szoktam lőni néhány szelfit, hogy merre és mit csinálok. Amúgy szeretnék én is többet megmutatni, de őszintén szólva ezen a téren még mindig kicsit szégyenlős vagyok.

GLAMOUR: Apropó, szelfi… mi a véleményed a "szelfi-jelenségről"?
HK: Sok esetben szelfi készül rólam, mert magamnak kell elkészíteni a képet. Ha van lehetőség, akkor inkább odaadom valakinek a telefont (ez általában Shane). Igyekszem nem sokat készíteni: nem akarom a "százhuszadik" szelfivel untatni a követőimet. Viszont azt figyeltem meg, hogy a szelfikre több lájk érkezik. Én viszont, mint néző elég unalmasnak tartom, ha felmegyek valaki profiljára és csupa szelfit látok rajta…

Hosszú Katinka Huawei
Fotó: zsólyomi Norbert / glamour

GLAMOUR: Ezek szerint néha valaki más tartja a telefont, de amúgy mindent te magad csinálsz a közösségi médiában?
HK: Igen, ez jelenleg még teljesen így van. Annyira, hogy én válaszolok az üzenetekre és hozzászólásokra is. Most már gondolkodom rajta, hogy bevonok segítséget, például, hogy gyorsabban válaszolhassuk meg az érkező kérdéseket.

GLAMOUR: Shane hívta fel a figyelmedet anno, hogy a profi sportolói karrier fontos része a jelenlét a social médiában. Most mennyire vonódik bele?
HK: Shane-nel együtt értük el a sikereinket és szinte mindig együtt vagyunk, szóval a legtöbbször ő is ott van a képeken. Amúgy ő szokott emlékeztetni, ha már ideje olyan posztnak kikerülnie, amiben a támogatóim, partnereim is megjelennek - de a megvalósításba nem szól bele.

Láttad? Ilyen romantikus fotóval ünnepelte Hosszú Katinka a házzasági évfordulóját

GLAMOUR: Mennyi idődet veszi igénybe napi szinten a profiljaid kezelése?
HK:
Meglepően kevés időt. Most már sokkal magabiztosabb vagyok, készül két-három kép, abból választok, írok hozzá magyar és angol szöveget és kiteszem. A kommentekre és üzenetekre pedig akkor szoktam válaszolni, mialatt utazom.

GLAMOUR: Vannak, akik fényképezőgéppel készített fotókat is tesznek fel. Te minden képet telefonnal csinálsz?
HK: Igen! Nagyon fontos, hogy amikor elkészült egy kép, azonnal fel is tudjam tölteni, ezért mindent a telefonommal csinálok. Van például a fix kora reggeli motivációs posztom, amit mindig az edzőteremben csinálok. Már sok visszajelzést kaptam, hogy ezt nagyon várják: ez ad erőt nekik, hogy ők is felkeljenek és elmenjenek reggel edzeni. Szóval ezt szokásomat mindenképpen tartani igyekszem - és ehhez a telefon a kézenfekvő.

GLAMOUR: Milyen telefonod van?
HK:
Egy Huawei P10-es telefonom van. Leica kamera van benne, ezért sok képem olyan, mintha fényképezőgéppel lőtték volna.

Ezt nézd! Hosszú Katinka a Huawei P10 okostelefon kampányarca

GLAMOUR: Kiket követsz és miért?
HK: Nagy rajongója vagyok LeBron James-nek, őt Instagramon is követem (@kingjames). Sajnos keveset posztol, szóval social médiaaktivitás szempontból nem példaképem. Ebben Dwayne Johnson (@therock) az, akire felnézek. Neki 83 millió követője van, és minden egyes képe egy inspiratív sztori.

GLAMOUR: Említettél kosarast és színészt. És mi a helyzet az úszókkal? Van "medencén kívüli" verseny is közöttetek, hogy kinek van a legnagyobb követőtábora a social médiában?
HK: Egymás között ilyenről sosem beszélünk, de szerintem biztos, hogy mindenki követi a másikat és nézi, hogy ki mit posztol, ki milyen formában van versenyek előtt. Élsportolók vagyunk, és hatalmas bennünk a versenyszellem - miért pont ez lenne kivétel? Ha körbenézek az úszók között, akkor ebben a versenyben is egészen jól állok (az amerikaiak persze itt is erősek). Aminek örülök, hogy bár az úszás nem olyan látványsport, mint a foci vagy a kosárlabda, de láthatóan növekszik az érdeklődés. Magyarországon legtöbben az úszást csak az Olimpián nézik, de pont a közösségi médiának köszönhetően ez változik: ez a sport is jobban előtérbe került.

Szerezd be a GLAMOUR júniusi számát Hosszú Katinkával a címlapon:

Hosszú Katinka GLAMOUR címlap 2017 június
Fotó: zsólyomi Norbert / glamour

GLAMOUR: Melyik képed kapta a legtöbb lájkot?
HK: Az a kép, amin az első riói olimpiai aranyamat ünnepeljük Shane-nel a Facebookon több, mint 210 ezer, az Instagramon pedig 54 ezer lájkot kapott. Még viccelődtünk is, hogy milyen egyszerű sok lájkot szerezni: egyszerűen csak elsőnek kell beúszni a célba az olimpián.

Tudtad? Hosszú Katinka nyerte Az év sportolója címet a GLAMOUR Women of the Yearen

GLAMOUR: Beszéltünk sokat a lájkokról, de gondolom az Úszószövetséggel történt konfliktusod idején kaptál hideget is, meleget is közösségi médiában. Ezt hogy kezelted?
HK: Ez pont az olimpiai felkészülési időszakban volt, és próbáltam távol tartani magam a (social) médiában felkavarodott hullámoktól - de ez nem volt egyszerű dolog. Tudtam mit szeretnék elérni, és hogy a pozitív irányú változásért küzdök. Igyekeztem a hozzám közeli emberekre és az ő véleményükre koncentrálni.

GLAMOUR: A negatív kommentek akkor is érkeznek, ha az ember próbálja kizárni őket. Mit teszel ilyenkor?
HK: Korábban sem volt szokatlan, hogy jönnek negatív hozzászólások is. Szerencsére olyan a közösség az oldalaimon, hogy az emberek maguk teszik helyre ezeket, ez nekem nagy segítség és persze megerősítés is. Ezért köszönet illeti a követőimet-rajongóimat!

Interjú: Boroznaki Gergő - Magyar Instagram Körkép projektvezető / Crane

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője