10 okos kérdés, amit feltétlenül tegyél fel egy állásinterjún

2018.november.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy állásinterjú sokféleképpen megvalósulhat: néhányan rengeteg kérdést feltesznek, de vannak olyanok is, akik alig kérdeznek valamit, az idő jelentős részében a munkalehetőség kiválóságát ecsetelik. Egyik sem jó megoldás: lényegre törő kérdéseket kell feltenni, hiszen, ha egy heti legalább negyven órás munkavégzésre keres valaki alkalmazottat, egyáltalán nem mindegy, kit választ, utólag pedig már hiába tesz fel kérdéseket.

Arról hajlamosak vagyunk munkakereséskor megfeledkezni, hogy nem csak mi kell lenyűgözzük az interjúztatókat, hanem nekik is olyan információkkal kell szolgálni, amik befolyásolhatják a döntésedet. Fontos, hogy az is kiderüljön, számodra is annyira megfelelő lenne a munka a és a környezet, mint amennyire esetleg te nekik.

3 hiba, amit sose kövess el a munkahelyeden!

3 hiba, amit sose kövess el a munkahelyeden!

De mik azok a kérdések, amik mindenképpen jó, ha felteszel ilyenkor?

1. "Hogyan mérik valakinek a rátermettségét, sikerét ebben a pozícióban?"
A legfontosabb: mit jelent számodra az, hogy jól végzed a munkádat, mit kell elérned annak érdekében, hogy pozitív visszajelzést kapj a teljesítményéről. Felmerülhet, hogy ezt már belefoglalták a munkaköri leírásba, de az lehet, hogy nagyon elavult. A munkaköri leírások gyakran sablonszövegek, a valódi beszélgetéskor derül ki igazán, mennyire felkészült a jelentkező arra, amit vállalni készül.

2. "Melyek azok a kihívások, amelyek felmerülhetnek valaki számára, aki betölti ezt a pozíciót?"
Olyan információkkal szembesülhetsz, amelyekkel a munkaköri leírásban biztosan nem találkoztál. Ilyen például, ha változik a munkapolitika a különböző részlegek között, és erre neked fel kell készülnöd, vagy hogy bizonyos projekteknél drasztikus költségvetési korlátokkal kell esetlegesen számolni. Ilyenkor lehetőség nyílik arra is, hogy a jelentkező elmondja, milyen kihívásokkal szembesült a múltban és hogyan tudta őket orvosolni.

3. "Le tudná írni, milyen egy átlagos munkanap vagy munkahét?"
Ha például adminisztrátori pozícióról van szó, érdemes megtudni, mennyire számíthat a jelentkező monotonitásra, a nap nagyrészét a papírmunka teszi ki, vagy ez eloszlik. Azt is megtudhatod, hogy az, amiért főként jelentkeztél erre az állásra valójában mennyire része a napi munkádnak. Fény derülhet arra is, hogy az adott munka mely részét tekintik a legizgalmasabbnak vagy a legnagyobb kihívást jelentőnek. Ha valaki azt válaszolja: "minden nap különbözik", érdemes rákérdezni, miben látta az elmúlt hónapban a napok másságát.

4. Mennyi ideig dolgozott itt az előző személy, aki betöltötte a pozíciót? Mi volt a feladata?
Ha nem sikerült hosszabb időre itt marasztalni az előző alkalmazottakat, akkor az arra utaló jel lehet, hogy nehéz együtt dolgozni a főnökkel, vagy kevés a tréning, elérhetetlenek az elvárások. Esetleg érdemes rákérdezni, hogyha gyakran cserélődtek az emberek, akkor ennek mi lehetett az oka.

5. "Milyen eredményeket vár az új alkalmazottól fél vagy egy év elteltével?"
Ez a kérdés igazi tanulási görbét adhat, mik az elvárások a cégtől, hogyan érdemes ütemezni a dolgokat. Ha néhány hónap után már nagy előrelépést vár valaki, akkor vagy nagyon keményen kell dolgozni, ami akár még megfelelő is lehet számodra, viszont arra is utalhat, hogy komolyabb munkatapasztalattal rendelkező keresnek inkább. Ilyenkor akár olyan projektekről is szó eshet, amiről amúgy nem beszélnétek.

3 apró technika, hogy több önbizalommal menj állásinterjúra

3 apró technika, hogy több önbizalommal menj állásinterjúra

6. Az ilyen pozícióban dolgozó embereknél mi különböztette meg a jó munkavégzőket a nagyszerűektől?
Ez talán a legerősebb kérdés, ami egy interjú során elhangozhat. Ezzel a kérdéssel igazán a munkaadó szívébe tudja zárni magát a jelentkező, hiszen arról ad biztosítékot, hogy téged is az érdekel, hogy a lehető legjobb legyél ebben a pozícióban, mint azt a legtöbb munkahelyen el is várják a munkáltatók. Ez persze nem garancia arra, hogy tényleg jó is leszel benne, de mindenesetre olyan hatást kelt, mintha ez lenne neked is a célod.

7. "Hogyan jellemezné az itteni légkört? Milyen típusú emberek tudnak itt érvényesülni? És kik nem annyira?"
Fontos megtudni, hogy a munkavállaló nyugodtabb, boldog, kiegyensúlyozott környezetet képzel el, vagy olyat, ahol folyamatos hajtás van és nagy a versenyszellem. Ha te inkább szereted a strukturált, jól rendszerezett munkavégzést, de a munkáltató az állandó kreatív ötleteket várja el tőled, akkor lehet, hogy nem épp ez a megfelelő munkahely számodra. Ha nincs túl sok opciód, és elfogadod a munkát, akkor is jó, ha tudod, hogy mire készülj és ne érjen meglepetés.

8. "Miért szeret ön itt dolgozni?"
Sokat lehet tanulni abból, ahogyan az emberek erre a kérdésre reagálnak. Azok az emberek, akik tényleg képesek élvezni a munkájukat és igazán érdekli őket cég, több okot is meg tudnak nevezni, hogy miért is szeretnének ott dolgozni, és őszintének is fog tűnni, amit mondanak. De ha a válasz üres vagy nagy hallgatás előzi meg, esetleg a fizetést nevezik meg pozitívumként, az nem túl bizalomgerjesztő.

9. Olyan dolgokat kérdezz, amik tényleg érdekelnek
Sokan arra használják ezt a lehetőséget, hogy olyan kérdéseket tegyenek fel, amelyekkel a saját rátermettségüket bizonyíthatják tovább, ez érthető, de ha csak a munkára koncentrálsz és nem arra, hogy a pozíció számodra egyáltalán megfelelő lenne-e, akkor megvan annak az esélye, hogy olyan helyre kerülsz, ahol nem fogod jól érezni magad. Ezért az interjú előtt gondold át komolyan, hogy mit vársz el ettől a munkahelytől, hogyan képzeled el a mindennapjaidat itt, lehet, hogy te nem olyan vagy, aki el tudja viselni, hogy hétvégénként is sms-ekre és emailekre válaszoljon, lehet, hogy hallottál híreszteléseket a finanszírozásával kapcsolatban a cégnek, ez az a pillanat, amikor mindent megtudhatsz.

10. "Mik a következő lépések?"
Ez egy alapvető logisztikai kérdés, de rendkívül hasznos. Ha valaki pár napon belül nem kap visszajelzést, nem ritka, hogy elkezd más lehetőségek után kutatni, így pedig a munkáltató egy remek munkaerőtől is eleshet. Érdemes ezért megtudni, hogy néhány napon belül vagy pedig csak hetek múlva várható a válasz. Ez arra is jó kifogás lehet, hogyha az ígért időn belül nem érkezik visszajelzés, akkor nyugodtan hivatkozhatsz erre és rákérdezhetsz emailen vagy valamilyen formában, hogy mikor számíthatsz válaszra. Itt még arra is adódik alkalmad, hogy ismét sulykold, mennyire érdekel téged az állás.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője