6 dolog, amelyet a divatipar tehet a rasszizmus leküzdése érdekében

2020.július.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mi jelenlegi világunknak és a divatvilágnak lehetősége van valódi változást létrehozni, de meg is fogjuk tenni? Ez csak rajtunk múlik. A divatiskolákban a karok és a hallgatói testületek valódi képviseletétől kezdve, a diszkriminációról szóló továbbképzéseken át a nem fehér divatkreatívok jobb reprezentálásáig, ez csak néhány a jelenleg végrehajtandó intézkedések közül.

6 dolog, amelyet a divatipar tehet a rasszizmus leküzdése érdekében
Fotó: Getty Images

Ez egy kényes téma: egy tanulási folyamat, tele olyan pillanatokkal és eseményekkel, amelyeket a divatipar nem kezelt túl jól az elmúlt időszakban. Első lépésként elengedhetetlen, hogy mindannyian aktívan részt vegyünk ezekben a diskurzusokban, még akkor is, ha ez sokszor nehezünkre esik.



Nem kell különleges bánásmódban részesítenünk senkit, de meg kell adnunk a normális tiszteletet mindenki számára. Itt kezdődik az iparba való belépés akadályainak lerombolása.

Sokszínűség a divatiskolákban

Nagyon sok tehetséges fekete hallgatót győztek már meg arról, hogy a divat egy számukra nem megfelelő pálya. Ezáltal, a divatipar mostanra sok tehetséges embert veszített. Sokuk nagyszerű munkát végzett ebben az iparágban, de úgy érezték, hogy nem kaptak elég lehetőséget. Ez a probléma nem csak a hallgatói testület sokszínűségére korlátozódik. A legtöbb egyetemen vagy főiskolán egyáltalán nem tanítanak fekete professzorok vagy oktatók.

Divattervezők, akik rajonganak a fekete bőrű modellekért

Divattervezők, akik rajonganak a fekete bőrű modellekért

A divatmárkáknak kötelezővé kéne tenniük a házon belüli továbbképzést a témával kapcsolatban

Több márkát neveztek már rasszistának. Ezekre a vádakra a cégek azonnal reagálnak és megpróbálják a beszélgetést a lehető leggyorsabban lezárni. Ahelyett, hogy a hírnevük miatt aggódnának, bölcsebb lenne az igazi problémára összpontosítaniuk: a fekete emberek sokat szenvednek és ebben bizony mindannyiunk keze benne van.

Számos vállalat adományozott pénzt állami rasszizmusellenes szervezeteknek, de nem árt közelebbről is megvizsgálnunk, hogy valójában milyen intézkedéseket tesznek az egyenlőségért. Illetve, milyen lehetőségeket kínálnak az alkalmazottak számára és mennyire figyelnek oda arra, hogy mekkora arányban alkalmaznak etnikai kisebbségekből származó munkásokat. Az nem bizonyos, hogy mennyire hozzák nyilvánosságra a divatcégek ezeket az információkat, de ez valami olyan, amin mindenképpen javítanunk kell.

A fekete kultúra 100 éve diktálja a divatot, ezeket a trendeket mind neki köszönhetjük

A fekete kultúra 100 éve diktálja a divatot, ezeket a trendeket mind neki köszönhetjük

Egy lépés, amelyet bármelyik márka megtehet: a diszkrimináció és rasszizmus elleni képzések bevezetése. Így az alkalmazottak is megismerhetik a mikroagresszió különböző formáit és kiküszöbölhetik azokat.

A "feketék kiválósága"

A fekete bőrszínű embereket gyakran csak akkor veszik figyelembe, ha pénzbeli értékük van. Itt gondolj például a sportolókra vagy zenészekre. Emiatt gyakran nyomás alá helyezik őket, és azt éreztetik velük, hogy "tökéletesnek" kell lenniük. Ugyanez igaz a divatiparra is. Ahhoz, hogy bekerülj a legjobbak közé, egyfajta módon kell kinézned, vagy már a kezdetektől a maximumot kell nyújtani (és sajnos, sokszor még ez sem elég). Újrakezdésre van szükség. Senkinek sem kell tökéletesnek lennie, hiszen ez egy lehetetlen állapot. Észre kell vennünk mindenkit bőrszíntől függetlenül.

A kifutókon látható sokszínűség csupán illúzió

A kifutókon tapasztalt törekvés azt jelentette, hogy igaz csak egy rövid időre, de felcsillant a remény szikrája.

Mi a helyzet a kifutókkal? A 2019-es szezonhoz képest 2020-ban visszaesett a sokszínűség a divatheteken

Mi a helyzet a kifutókkal? A 2019-es szezonhoz képest 2020-ban visszaesett a sokszínűség a divatheteken

A legtöbb nem fehér modelltől megkövetelik, hogy a lehető leginkább fehérnek nézzen ki, akár fizikai megjelenésről, vagy nyelvről van szó. Ebből ered, hogy a mai napig az európai vagy eurocentrikus jellemvonások és testtípusok uralkodnak. Annak érdekében, hogy egyre több fekete modell jelenjen meg a kifutón, több tiszteletet és empátiát kell tanúsítanunk a fekete testtípusok és kultúrák iránt. Az sem ártana, ha a divatházak feltennék maguknak ezt a kérdést: vajon mennyire tükrözik a kifutók a munkásaik sokszínűségét?

Jobb ügynökségi képviseletre van szükség a divatkreatívok számára

Nagyszerű látni, hogy egyre több, kisebb kreatív ügynökség vállalja a színes bőrű emberek képviseletét. Jó lenne, ha más ügynökségek is fellépnének a témával kapcsolatban. A fekete embereknek évek óta emberfeletti teljesítményt kell nyújtaniuk, ha azt akarják, hogy észrevegyék őket. Ennek muszáj véget vetnünk.

Minimális fizetés a szabadúszók számára

Ha valamit igazán gyakran lehet hallani ebben az iparágban akkor az ez: "Úgyis találok valakit, aki olcsóbban megcsinálja." A tehetősebb vagy feltörekvő stylistok sokszor képesek a valós ár alá lőni egy freelance munka során, mert megtehetik. Viszont sokaknak nem áll módjában ennyiért elvállalni egy projektet. Pont emiatt, nemzetközi szintű szabványosításra van szükség a szabadúszó munkavállalók számára.

Fekete lányokkal álmodták újra a leghíresebb hercegnőket, az eredmény gyönyörű - és ez annyira fontos most

Fekete lányokkal álmodták újra a leghíresebb hercegnőket, az eredmény gyönyörű - és ez annyira fontos most

A divatiparnak abba kell hagynia, a fekete kreatívok presszionálását

Az elmúlt hetek különösen nagy nyomást gyakoroltak a fekete kreatívokra, akiktől azt várták, hogy tanácsadóként vagy aktivistaként lépjenek fel. Több mint egy hónapja kezdődött el az afroamerikaiak elnyomása ellen való fellépés, de több social media platform hírfolyama visszatért a "normál" állapotba. Az a lényeg, hogy ösztönözzük az embereket az iparágba való belépésre, és gondolkodjunk, miként tudnánk többet tenni az ügy érdekében.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője