7 ok, amiért a heterók idén is kimennek a Budapest Pride-ra!

2019.június.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Pusztai Olivér, Mr. Gay Hungary 2018 és LMBTQ nagykövet nemrég indult blogjában a meleg szubkultúrát szeretné közelebb hozni a magyar társadalomhoz. "Ez azért nagyon fontos, mert az emberek nem ismernek minket, amit pedig nem ismerünk, attól joggal tartunk és kezeljük fenntartással. 2019-ben minden táradalomnak el kell fogadnia a kisebbséget, faji és nemi hovatartozástól függetlenül. Én ebben igyekszem a lehető legtöbbet kommunikálni, hogy egy jobb, élhetőbb és boldogabb társadalomban éljünk és nőjjön fel egy új generáció."

Pusztai Olivér
Pusztai Olivér

Sokáig gondolkodtam, mit lehetne írni a Pride hónapot bemutató bejegyzésemben, és bevallom, mindent elcsépeltnek vagy túlzónak találtam. Már mindent leírtak a témában, és sokan, sok helyen vitatkoztak a melegfelvonulás létjogosultságáról, valamint arról is, hogy kellenek-e kordonok vagy sem, kell-e ünnepelni a b*zilobbit vagy tényleg eljött az ideje annak, hogy keményebben és határozottabban beleálljon a társadalom az LMBTQ emancipációba a melegekkel együtt.

Most csak annyit szeretnék, hogy aki vacillál azon, kimenjen-e majd a felvonulásra, vigye-e a gyereket, menjen-e tojást dobálni, vagy bekiabálni a köcsögöknek, az inkább gondolkozzon el egy pillanatra: ő vajon szeretne-e egy olyan világban élni, ahol akik nem férnek bele abba a bizonyos dobozba, azokat arra kényszerítik, hogy feladják magukat és megfeleljenek mások elvárásainak?

Mindenkinek kell egy meleg barát!

Mindenkinek kell egy meleg barát!



Most nem az én érveimet írom le a Pride hónappal és a melegfelvonulással kapcsolatban, - nehogy valaki azt higgye én, mint a hivatalos b*zikirály elfogultan a b*zilobbit támogatom - hanem olyan hetero sziciológus, buszvezető, egészségügyi dolgozó, vállalkozó, művész, autószerelő és orvos barátaimnak az érveit sorakoztatom fel, akik már voltak kint a Pride-on, és egész hónapban jelen lesznek a legtöbb Pride eseményen.

1. Az emberek szemléletének megváltoztatása fontos. Talán a tömeg láttán átgondolják, hogy teljesen átlagos emberek a felvonulók. Persze, vannak provokátorok, de az nem a többséget képviseli. Ha 2-3 ember elgondolkodik a melegek helyzetén, vagy a saját véleménye pozitívabb irányba változik a melegekről, akkor már megérte.

2. Azért van rá szükség, mert a legtöbb meleg rejtőzködni kényszerül. Itt önmaga lehet. Jó, hogy vidám hangulatban telik. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a melegek is köztünk élnek. A melegek számára talán azért fontos, mert végre nem ők vannak kisebbségben.

Másik kedvencem, hogy mindegy mit csinálnak, csak a négy fal között tegyék... Igen, a szexualitás megélése, a kapcsolat intim része valóban négy fal közé való. Hetero és meleg pároknál is. De az, hogy valaki egy azonos neművel él monogám kapcsolatban, arról jó lenne beszélni. Hogy a hűség, az elkötelezettség, a kölcsönös felelősségvállalás nem szexuális orientáció kérdése. A melegek köztünk élnek, ha tetszik, ha nem. Talán érdemes lenne összeszámolni, hogy életem során hány meleggel találkoztam, tekintve az iskolát, sportkört, szakköröket és egyéb alkalmakat. Nem tudok bárkiről is, aki meleg lett volna, de nem azért, mert nem volt az, hanem mert nem mondta el.

Félelmetes belegondolni is, hogy valaki évekig – évtizedekig őrzi a titkát... Azért, mert fél... Azon vagyok, hogy ne féljen…

3. Nem vagyunk egyenlőek, nem járnak ugyanazok a jogok/lehetőségek a melegeknek, mint egy heteroszexuális párnak, és ez nonszensz.

4. Úgy gondolom, hogy a melegek ugyanolyan emberek, mint bármelyik hetero, és miért ne mutassák meg a világnak, hogy léteznek? Ne bújjanak el, mert rejtőzködni nem jó! Sőt minden erőmmel azon vagyok, hogy az láthatóságuket én is támogassam! A Pride nagyon jó alkalom erre. Én tavaly voltam első alkalommal a felvonuláson, és nagyon jó véleményem van róla. Mindenki vidám, felszabadult volt. Természetesen idén is megyek, mert ott a helyem…

5. Azért van rá szükség, mert egy nem látható valamiről elvont gondolatok alapján nem fognak fel az emberek semmit. Ezért lehet uszítani a melegek ellen. Nem tudják, lényegében mi mindenről van szó....

A normális az a tömegnek, amit megszokott. Ha eleget látják, előbb-utóbb megszokják. Azért zavarja őket, ha valaki meleg, mert szokatlan nekik, ismeretlen. Mert nem a napi rutinjuk része, hogy valaki meleg vagy cisz, transz vagy bármi más, és nem kellene erről semmit gondolni, egyszerűen csak elfogadni.

15 kérdés, amit nem mersz feltenni egy transzneműnek

15 kérdés, amit nem mersz feltenni egy transzneműnek



6. Azt gondolom, hogy az egyenlő jogokért de elsősorban a társadalmi elfogadásért a legtöbbet mi, a hetero többség tehetünk, mert azzal hogy megmutatjuk magunkat láthatóvá tesszük a nyitott csendes támogatók, elfogadók tömegét. Megmutatjuk, hogy a Pride nem a melegek ügye, hanem mindannyiunk ügye. Minden olyan ember ügye, aki egy olyan világban szeretne élni, ahol a kollégiumi szobatársa nem fél coming outolni, ahol egy középiskolásnak nem kell a barátai előtt szégyenkeznie. Hogy ha majd a mi gyermekeink néznek szembe saját másságukkal, akkor az önelfogadást ne nehezítse társadalmi bélyeg, ítélet, sőt, fel se merüljön, hogy ez ítélkezni való dolog. A szólásszabadság nem az újságíró ügye, a vallásszabadság nem a pap ügye, a faji előítélet nem a kisebbség ügye. Az LMBTQ+ mozgalom és a Pride nem a melegek ügye. Mindenkinké, aki ehhez az országhoz tartozik. Én ezért megyek ki a Pride-ra.

7. Ha pár évtizeddel korábban születtem volna, akkor nem lett volna választásom. Az egyetlen lehetőség, hogy férjhez menjek, ha lehet, akkor jól, és gyerekeket szüljek. Még azt sem dönthettem volna el, hogy mennyit. Akkoriban még munkát sem vállalhattam volna, csak azt, hogy háztartásbeli leszek, és a családomnak élek. Ami csodálatos hivatás, de csak akkor, ha én választhatom. Akkoriban azért mentem volna az utcára, hogy szavazhassak, egyetemre mehessek, hogy mint nőt, ne alacsonyabb rendűként kezeljenek.

Most pedig azért megyek az utcára – bár nem tüntetni, hanem felvonulni –, hogy a gyerekeimnek már ne kelljen attól félniük, nem szerethetnek szabadon. Mert nem számít, kit szeretnek, csak az a lényeg, hogy boldogok legyenek. És az ő boldogságuk nem vesz el senkitől semmit. Így másoknak sincs joguk, hogy korlátozzák más emberek boldogságát.

Aki gyűlölködni akar, annak azt tudom tanácsolni, amit a melegeknek szoktak: CSINÁLJA A NÉGY FAL KÖZÖTT!

Kövesd Olivért ezeken a felületeken:

Instagram: https://www.instagram.com/oliver_pusztai/

Facebook: https://www.facebook.com/stilerfashion/

Youtube: https://www.youtube.com/user/stilerfashion

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője