8 étkezési titok - ezért élnek a spanyolok a legtovább

2018.november.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szeretnél egy kicsit tovább élni? Akkor cselekedj úgy, ahogyan a spanyolok! Az Institute for Health Metrics and Evaluation felmérése szerint Spanyolországban a leghosszabb a várható élettartam és ez egészen 2040-ig így is marad. Egy átlagos spanyol állampolgár 85,8 évig él, nyomukban pedig ott loholnak a Japánok 85,7 év átlagos élethosszal, majd Szingapúr, Svájc és Portugália következik. De mit tudnak a spanyolok, amit a többi ország nem?

8 étkezési titok - ezért élnek a spanyolok a legtovább
Fotó: Shutterstock

Az elkövetkezendő néhány évtizedben a legnagyobb egészségügyi fenyegetések az elhízás, a magas vérnyomás - és vércukorszint, az alkoholfogyasztás és a dohányzás lesznek. Egyértelmű tehát, hogy a várható élettartam szempontjából kulcsfontosságú lesz az, mit eszel.

Nemcsak a fizikai egészségre van jó hatással, hanem kutatások által bizonyított, hogy csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Nos, bár egy étrend sem garantálhatja biztosan a hosszú élettartamot, de ez az évszázadok óta sikert arató étrend semmiképpen nem lehet rossz választás, ha tenni akarsz azért, hogy megőrizd az egészséged.

Mit kell tenned?

Használj olívaolajat

Sokan próbálják helyettesíteni a magyar konyhában kötelező disznózsírt más zsírokkal, olajokkal. Az extraszűz olívaolajnál nincs jobb választás. Sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami javítja a jó koleszterined (HDL) szintén. Salátára, sült krumplira, főzéshez, használd bátran - vigyázz, hogy főzésnél ne extraszűz olajat használj, hanem válaszd az olíva főzőolajat!

Egyél sokkal több halat

Fotó: Shutterstock

Magyarországon ugyan van hagyománya a halfogyasztásnak, de mégis nagyon kevés halat eszünk. A mediterrán országokban azonban a fő fehérjeforrások között van. Az olyan zsíros halfajták, mint a lazac, a makréla, a szardínia sok-sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami kifejezetten jó a szív- és érrendszernek. Ha nem vagy nagy halas, akkor jó belépő, ha elhatározod, hogy legalább hetente egyszer eszel halat.

Több zöldséget az asztalra

A mediterrán országok szerencsés helyzetben vannak, mert az éghajlat lehetővé teszi, hogy nagyjából egész évben friss gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszanak. A főétkezések legalább egyharmadát zöldségeknek kellene kitennie. Nem kell túl nagy faksznit csinálni belőle, a legegyszerűbb saláta is remek választás, reggelire, ebédre és vacsorára is fogyassz zöldséget, leginkább nyersen.

Teljes gabonát

A mediterrán térségben élők sokkal gyakrabban esznek nem annyira finomított gabonákat például köretnek, mint mi. A quinoa, az árpa, a zab gyorsan elkészül és remek egészségesebb alternatívája a fehér lisztből készült tésztáknak.

Nasi helyett magvak

Fotó: Shutterstock

A nassolás nálunk első sorban vagy agyoncukrozott ételeket jelent, vagy túlsózott rágcsálnivalókat. A spanyolok előszeretettel esznek mandulát, kesudiót, pisztáciát. Ezek sok rostot, és ásványianyagot tartalmaznak. Ez minden szempontból egészségesebb, mint a csoki.

8 sztár, aki leszokott a cigiről

8 sztár, aki leszokott a cigiről

Gyümölcsdesszert

Már említettük, hogy a mediterrán országokban szinte egész évben van friss gyümölcs. Amit bizony ki is használnak, és a leggyakrabban különféle gyümölcsök jelentik az étkezések utáni desszertet. Rengeteg C-vitamint fogyasztanak így, és a gyümölcscukor sokkal egészségesebb, mint a finomított változat.

Egy pohárka az egészségedért

Az alkohol az egészségedre nagy veszélyt jelenthet, de a moderált fogyasztás kifejezetten pozitív élettani hatással bír. Egy pohárka jó fajta vörös bor elfogyasztása naponta még kifejezetten jót tehet, a borban sok az antioxidáns.

Add meg a módját

A mediterrán diéta helyett talán találóbb lenne azt mondanunk, hogy mediterrán típusú étkezés. A jellemzően fogyasztott ételeik mellett fontos az, hogy az étkezésnek megadják a módját. Nem jellemző, hogy a tévé előtt befalják az ételeket, hanem szeretnek asztalnál, társaságban enni. Ennek az az eredménye például, hogy lassabban esznek, és pontosabban is érzik, hogy mennyi elég nekik, ritkábban eszik túl magukat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője