9 tipp, hogy fenntarthatóbb diákká válj

2020.augusztus.21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A hallgatói élet sokszor elég hektikussá válhat- munka, társasági élet, ingázás és sok tanulás. Meglehetősen nehéz ezekkel zsonglőrködnie egy fiatal felnőttnek, nemhogy még arra gondoljon, hogyan csökkentse az ökológiai lábnyomát. Viszont most, amikor a klímaváltozás és a műanyag hulladékkibocsátásról szóló vita egyre relevánsabbá válik, sokunk próbál odafigyelni a mindennapi szokásokra. Van pár nagyon egyszerű és könnyen kivitelezhető dolog, amit te, mint diák tehetsz a környezet megóvása érdekében.

Fotó: Rexfeatures

És ne felejtsd el megosztani az alábbi tippeket az osztálytársaiddal, családoddal vagy barátaiddal!

1. Hasznáj többször használatos kulacsot vagy termoszt
Egyedül egy nagy csésze kávéval vagy képes túlélni az előadásokat? Hidd el, mi is így vagyunk ezzel. Viszont az tudtad, hogy csak az Egyesült Királyságban évente körülbelül 2,5 milliárd eldobható csészét és poharat hajítanak a szemétbe? Ahelyett, hogy hozzájárulnál ehhez a mennyiséghez, fektess be egy újrahasznosítható kulacsba vagy termoszba.

Praktikus és vagány táskák az iskolakezdéshez: nem csak hátizsákok

Praktikus és vagány táskák az iskolakezdéshez: nem csak hátizsákok

2. Ügyelj a víz használatára
Nagyon könnyű elfelejteni a vízmegőrzés fontosságát. Felmérések szerint a víz iránti kereslet 2030-ra akár 40%-kal is meghaladhatja a világ jelenlegi vízkészletét. Diákként egyszerű figyelni a vízhasználatra. Például fogmosás közben ne folyasd a csapot, vagy csökkentsd a zuhanyban töltött időt. És igen, mindannyiunknak volt már olyan lakótársa, aki az egész mosogatókagylót megtölti vízzel, csak azért, hogy két kanalat elmosson. Hívd fel az ilyen emberek figyelmét és edukáld őket!

3. Szükséged van egy új szettre a hétvégi bulira? Próbálj turizni!

Budapest tele van megannyi jó turkálóval. Az egyetemi bulik, gólyatáborok, vagy bálok sokszor vásárlásra ösztönözhetnek, hogy lenyűgözd az új osztálytársakat. Ellentétben, ha használt ruhát vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy olcsóbban jössz ki egy shopping tour során. Arról nem is beszélve, hogy amit viselsz, tuti nem jön szembe veled az utcán.

4. Hanyagold a műanyagot
A műanyag zacskók használatának következményeiről évek óta tart a vita, de úgy tűnik, egyre többen figyelnek arra, hogy ne műanyagba csomagolt termékeket vásároljanak. Ha vásárolni mész, vigyél magaddal újrahasznosítható zacskót vagy vászontáskát.

5. Egyél több zöldséget
Igaz, ez egy megosztó téma, de a tudósok azt állítják, hogy a hús és tejtermékek fogyasztása garantáltan csökkenti az ökológiai lábnyomunkat. Érthető, ha vizsgaidőszakban semmi másra nem vágysz, mint egy Big Mac menüre vagy egy sajtos pizzára, azonban ha kicsit többet szeretnél tenni a környezetvédelem érdekében, akkor próbálj meg kevesebb húst és tejterméket fogyasztani. Szerencsére számos alternatívát kínálnak a boltok és éttermek.

6. Vegyél digitális jegyet

Egy igazán apró, de hosszútávon mégis számottevő szokássá válhat, ha papírból készült jegy, vagy bérlet helyett digitálisat veszel. Ma már a BKK mobilos appján is van lehetőséged mobiljegyet venni, amely épp ugyanannyira érvényes, mint a papírból készült verzió.

7. Használj többször használatos sminklemosó pamacsot
Őszintén, mi is élvezzük a vattapamacs és törlőkendő által nyújtott kényelmet. Suli, tanulás és munka után könnyen lemoshatod az aznapi szennyeződéseket és sminket ezekkel a termékekkel. Viszont azt tudtad, hogy az Egyesült Királyságban a lezárt szennyvízcsövek 93%-át vattapamacsok és sminklemosó kendők dugították el? Egy textil korong vagy pamacs használatakor még az újrahasznosításra sem kell gondolnod, hiszen mosható. Arról nem is beszélve, hogy a sminklemosó kendők nem tesznek jót az arcbőrnek sem.

Iskolai bántalmazás-megelőző program indul, mindent tudj meg róla!

Iskolai bántalmazás-megelőző program indul, mindent tudj meg róla!

8. Tisztítsd ki az e-mail fiókodat
Az nyilvánvaló, hogy az elektronikus módon való üzengetés megakadályozza a papírhulladék felhalmozódását és felgyorsítja a kommunikációt. Viszont az e-mailek tárolása elég energiaigényes dolog. Egy tanulmány szerint, ha minden francia ember 50 e-mailt törölne, annyi energia szabadulna fel, mintha kikapcsolnák az Eiffel-tornyot 42 évre. Tehát, rendszeresen töröld az e-mailjeidet.

9. Válassz fenntartható és környezetbarát boltokat
A bioboltokon és csomagolásmentes üzleteken kívül a piac is jó alternatíva lehet. Próbálj figyelmet fordítani arra, hogy honnan jött a termék amit megveszel és, hogy mibe van csomagolva. Ezek a helyek ösztönzik a vásárlót arra, hogy a saját maga által hozott szatyrokba vagy üvegekbe csomagoljon. Apró dolognak tűnhet, pedig hosszú távon sokat jelent a környezetre nézve.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője