10 trend, amit a fekete kultúra tett divattá

2020.augusztus.12.

A 2000-es években szinte minden, ami trendi és divatos volt, a fekete kultúrának és az afroamerikai történelemnek volt köszönhető. Ezen felbuzdulva nézzük is meg, hogy pontosan milyen slágertermékeket tettek divattá a kedvenc afroamerikai előadóink! Neked melyik a kedvenced?

10 trend, amit a fekete kultúra tett divattá
Fotó: Northfoto

1. Csillogós partiruhák

Fotó: Getty Images

Bár sokak szerint 2002-ben a 21. születésnapját ünneplő Paris Hilton tette divattá a csillogó, falatnyi partiruhákat, igazság szerint ő is az afroamerikai származású LisaRaye McCoytól inspirálódott, aki 2000-es MTV Video Music Awards díjkiosztóra egy kísértetiesen hasonló topot viselt. A ruha azóta igazi ikonikus darab lett: Bella Hadid, Kendall Jenner és Kim Kardashian is viselte már, melyet az utóbbi években a fast fashion üzletek százai kopiztak már le.

2. Karika fülbevalók

Fotó: Getty Images

Időszámításunk előtt a sumér nők ilyen fülékszerrel tették csinosabbá magukat, de a 17. századi kalózok is szívesen viselték "riogatásképp" az arany színű karikafülbevalókat. Azóta persze rengetegszer találkozhattunk velük a történelem során (az afrikaiak és az indiaiak népviseletében például jelentős szerepet is játszott), végül még is úgy alakult, hogy a popkulturális divatba csak az afrikai polgárjogi mozgalom után jött be, méghozzá Angela Davis, Janet Jackson és Tina Turner egyik kedvenc ékszereként.

3. Vastag cipőfűzők

Eredetileg a ‘80-as évek New York-i gettójában terjedt el, méghozzá igen találékony módon: a fiatalok az egyszerű, sima cipőfűzőket feszítéssel, nyújtással vastagabbá tették, utána festékszóró sprayvel lefújták, majd egy vasalóval kimerevítették azokat, hogy sokáig úgy maradjanak. Az igazi lázadók ráadásul a klasszikus cipőkötési technikával ellentétesen használták a fűzőiket, melyet a ‘90-es évek nagy hip-hop legendái és az akkor egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportszermárkák (Adidas, Puma, Nike) aztán saját jogon honosítottak is.

4. Logómánia

Fotó: Getty Images

Bár a trend pontos eredetét homály fedi, tény, hogy elsőként Dapper Dan, egy afroamerikai streetstyle divattervező kezdett el komolyabban foglalkozni a márkajelzéses darabokkal: ő találta ugyanis ki a logómánia mintát, vagyis azt, hogy kisebb-nagyobb felületeket különböző logókkal (pl. Louis Vuitton, Gucci, Fendi) fed be. Az, amit csinált, persze illegális volt és ‘89-ben a rendőrség be is záratta a bizniszét - de Dapper Dan ettől függetlenül történelmet írt, a hip-hop kultúra pedig kitörölhetetlenül a szívébe zárta.

5. Színes lencséjű szemüvegek

A ‘90-es évek apró szemüveglencséi után a 2000-es évek elején mindent vittek a színes, főleg pinkes-sárgás árnyalatokban pompázó, óriáskeretű napszemüvegek, melyeket Beyoncén, Lil Kimen és Aaliyan is gyakran lehetett látni. A trend pedig a mai napig él, sőt, népszerűbb, mint valaha: a Gucci jelenlegi legnépszerűbb, színes lencsés, logós napszemüvege (Gucci GG Supreme square metal sunglasses) például borsós ára (kb. 144 000 Ft) ellenére is minden egyes nap eladási rekordokat döntöget.

6. Plüss-melegítők

Fotó: Rexfeatures

Ugyan ki ne hallott volna már a Juicy Couture és a Baby Phat pihe-puha velúr melegítő együtteseiről? Szinte minden sztár imádta - Alicia Keys és Beyoncé például egyenesen rajongott érte, szinte mindennap más és más színű szettben mentek az utcára. Bár a trend azóta lecsengett, időről időre a sportszermárkák is kijönnek egy-egy velúr anyagú darabbal, melyet pillanatokon belül elkapkodnak a melegítők szerelmesei.

7. Fordított baseball sapkák

Fotó: Rexfeatures

Már az 1800-as években is ilyen fejfedővel óvták a fejüket a földeken dolgozó afroamerikaik, később pedig az erős napfény alatt játszó baseball játékosok kezdték el újra használni (többek között innen ered a neve is). A sors furcsa fintora, hogy a ‘90-es években a baseball sapka a fekete luxus egyik legnagyobb szimbóluma lett, mely nélkül Tupacot, Ice Cubeot vagy Nellyt ritkán lehetett csak látni.

8. Letolt nadrágok

Fotó: Getty Images

A 2000-es évek egyik legnépszerűbb darabjai voltak a félig-meddig lecsúszott derekú farmernadrágok, melyeket öv nélkül, lehetőleg kockás vagy csíkos boxeralsóval hordták a lázadozó fiatal férfiak. Ez az érdekes viselet eredetileg (az öveket biztonsági okokból elkobzó) amerikai gettóbörtönökben terjedt el, a ‘90-es évek művészei pedig amolyan státusszimbólumként viselték. Később, a 2010-es években aztán volt egy kis comebackje ennek az érdekes öltözéknek (finoman célzunk itt Justin Bieberre és Zac Efronra), de mára ez a darab szerencsére teljesen eltűnt a férfiak divatjából.

9. Monogrammos nyakláncok

Fotó: Getty Images

Bár az ékszertrendek gyakran változnak, a névre szóló, monogramos nyakláncok 2000-es évek óta nem mentek ki a divatból: Beyoncé, Iman, Kelly Rowland, Missy Elliott és Faith Evans nyakán szinte mindig tündökölt hasonló darab, de manapság a Kardashian-család tagjait is gyakran el lehet kapni egy-egy monogrammos nyakékkel villogva.

10. Harangsapka

Fotó: Rexfeatures

A harangsapkát eredetileg a 20. századbeli halászok kezdték el hordani, azonban még a ‘80-as évek hip-hop kultúrájában játszott nagy szerepet - szinte kivétel nélkül minden rapper viselte. Bár manapság újra sok üzlet (H&M, Zara) és luxusmárka (Fendi, Prada) polcán lehet látni, 1979-ben Big Bank Hank volt az első, aki egy nyilvános fellépés alkalmával divatba hozta ezt a ma már retrónak számító kiegészítőt.

Szöveg: Kovács Gréta

Ez is érdekelhet

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Ez a női orgazmus kulcsa, mégis megfeledkeznek róla a férfiak

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói