7 dolog amivel megváltoztatta a divatot Coco Chanel

2016.január.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hosszú és fordulatos életrajzát nem érdemes taglalnunk - bárki megnézheti a Wikipedián vagy a róla szóló filmekben. Viszont az nagyon izgalmas, hogy miféle dolgokkal változtatta meg a nők öltözködési stílusát.

Bátran mondhatjuk, hosszú távon hatott a Kisasszony (mindenki Mademoiselle-nek szólította) legtöbb kitalációja. Hiszen ma is alapdarab mondjuk, a kis fekete ruha, és jó eséllyel legtöbbünk legalább hallott már ikonikus parfümjéről, a Chanel No 5-ről. Nem véletlen tehát, hogy az általa megteremtett márka most is modern, virul, és a legnagyobbak között tartjuk számon. (Az viszont szerencse, hogy olyan ihletett tervező vitte tovább, mint Karl Lagerfeld.) Lássuk, milyen újításokat köszönhetünk Cocónak, amelyeket ma már természetesnek tekintünk!

A forradalmi dzsörzé. Olyan, általában vékony, kötött anyag, amely lágy tapintású, rugalmas, de nem veszíti el a formáját. Chanel vezette be a divatba 1913-ban, és azóta sem tűnt el. Deauville-i butikjában kezdett dzsörzéből készült, sportos női ruhákat árusítani. Az addigi merev, nehéz ruhaanyagokhoz képest a test formáját követő, kellemes viselet volt, a nők végre kényelmesen mozoghattak benne. Ezt a törekvést a ma is érvényesítik a nők, és ezt Chanelnek köszönhetjük.

Chanel No 5 parfüm. 1921. május 5-én ismerhette meg a Coco szalonjának válogatott közönsége, később persze bővült a kör. Egyes mai felmérések szerint minden idők legnépszerűbb női illata. Ez volt az első szintetikus parfüm, Ernest Beaux, az orosz cári család korábbi parfümkészítője alkotta. Neve azért az ötös szám lett, mert a kísérletezés során ez volt az ötödik illat, amit megmutattak a Kisasszonynak. Egy trend elindítója lett: attól kezdve minden neves divatház utánozta Chanelt, és készíttetett saját parfümöt. Chanel úgy gondolta, a nőiesség alapvető követelménye, hogy a hölgyek parfümöt is viseljenek, ne csak csinos ruhát.

Kis fekete ruha. Ma a legtöbb nő szekrényében kötelezően ott várakozik az alkalmi ruhák örökös jolly jokere, a megunhatatlan kis fekete. És mindig segít, ha nem tudjuk, mit vegyünk fel. Ez Coco Chanel nélkül nem lenne így. 1926-ban az amerikai Vogue-ban jelent meg a Kisasszony által tervezett egyszerű ruha rajza, amely forradalmasította az alkalmi öltözékről való gondolkodást. De miért? Addig a fekete a gyász és az öregasszonyok színe volt, már emiatt is nagy felzúdulást keltett a dolog. Amikor bemutatták, sokan fanyalogtak, mondván, nem művészi és személytelen is. Pedig a kreációval szemben Chanel sok elvárást támasztott, csak éppen másmilyeneket, mint a kritikusok. Az eredmény őt igazolta, mert sokáig hordható, semleges színű, kiegészítőkkel jól variálható ruha jött létre, amely megéri az árát és a lehető legtöbb, különböző társadalmi állású ember hozzáférhet. Hamar rengeteg rajongója lett, akik a kis feketét az eleganciával és jó ízléssel azonosították. Joggal.

Matróz csíkok. Ma pólónak hívjuk, régen pulóvernek számított, de a lényeg a csík. Chanel kitűnő érzékkel alakította a hagyományosan férfiak által viselt holmikat divatos női darabokká. A matrózok jellegzetes, csíkos trikójából még az 1920-as évek végén sportos, de szexi női felsőt varázsolt (dzsörzéből!), ő maga is viselte laza napokon. Nagyon népszerű lett, és úgy tűnik, ez sem megy ki a divatból egyhamar, folyamatosan jelen van a nők ruhatárában. Az évtizedek során felvette például, Brigitte Bardot vagy Audrey Tautou is, valamint még számtalan sztár és ismeretlen. És a mai lányok is sokszor hordják.

Bizsu. A valódi ékszer mindig is a gazdagok kiváltsága volt, a kevésbé tehetős nők csak vágyakoztak utána. A nagy gazdasági világválság (1929-33) idején különösen sokan vesztették el anyagi bázisukat, nem csak ékszerre nem telt, gyakran ruhára is alig. Coco már korábban is úgy gondolta, a nők igenis viseljenek ékszert, és ha nem tudják megfizetni a gyémántokat, igazgyöngyöket, hordjanak olcsó, de látványos, provokatív utánzatot. Ez sokáig nem volt népszerű elgondolás, de a világválság alapjaiban megváltoztatta a hozzáállást, és igen gyorsan népszerűvé váltak a Chanel-féle izgalmas bizsuk. Már nem volt szégyen "műékszert" viselni, egyenesen trendi lett. És az is maradt mindmáig!

Az ikonikus 2.55 táska. A steppelt, láncos táska 1955. februárjában indult hódító útjára, neve is ezt a dátumot örökítette meg. A steppelt bőr és az aranyszínű lánc elegáns kombinációja új stílust teremtett a retikülök világában, lánca pedig tartós és könnyű volt. Nőies, de válltáska lévén, szabadon hagyja a hölgyek kezét. Nem is gondolnánk, mennyire modern megközelítés volt ez akkoriban. Igazi klasszikus lett belőle, sosem megy ki a divatból.

Coco Chanel

Tweed kosztüm: A sikkes, aranygombokkal és szegéllyel díszített, gyapjúszövet kosztüm nemcsak a kényelmes eleganciát biztosította a nőknek, hanem Coco személyes védjegye is lett. A praktikus összeállítás egyszerű, egyenes szabású, nem merevíti az anyagot semmi, és nincs a kabátkában válltömés sem. A nyakvonala sohasem magas, hagyja érvényesülni az alatta viselt blúzt, a kiegészítő nyakláncot, a tulajdonos nyakát, és mindig vannak zsebei. A férfiak világában megszületett a nők "öltönye", ami Az 1960-as évektől lett széles körben népszerű. Ez a típusú kosztüm munkához, társadalmi eseményekhez kényelmes magabiztosságot nyújt mind a mai napig.

´A divat nem létezik, amíg el nem jut az utcákra. Annak a divatnak, amelyik bent marad a szalonokban, nincs nagyobb jelentősége, mint egy álarcos bálnak.´ - Coco Chanel

Fotók: NorthFoto/RexFeatures-PuzzlePix

R. Kovács Anna

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Borbély Alexandra elképesztően aranyos fotót osztott meg ikerlányairól

Borbély Alexandra elképesztően aranyos fotót osztott meg ikerlányairól

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

A nagy kérdés: mit vegyünk fel a különböző ünnepi összejövetelekre? (x)

A nagy kérdés: mit vegyünk fel a különböző ünnepi összejövetelekre? (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)