9 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről

2022.január.28.

Coco Chanel páratlanul nagy hatással volt a divatra, formatervezési hagyatéka pedig napjainkban ugyanolyan mérvadó, mint életében volt, évtizedekkel ezelőtt. A legendás divattervező az elegancia és a stílus megtestesítője volt, munkásságát pedig hibátlanul folytatta Karl Lagerfeld, akit 2019-ben ragadott el a halál. A Chanel azonban ma is szárnyal, összegyűjtöttünk 9 érdekességet, amit még te sem hallottál Coco Chanelről.

Coco Chanel
Coco Chanel
Fotó: Getty Images

1. Visszautasította Westminster hercegének házassági ajánlatát

Coco Chanel a pletykák szerint tíz éven át viszonyt folytatott Westminster második hercegével, Hugh Grosvenorral, aki még feleségül is akarta venni, azonban a divattervező elutasította, mondván: "Hercegnéből bármennyi lehet a világon, de Coco Chanel csak egy van."

2. Rendszeresen összetűzésbe került más divattervezőkkel

Coco Chanel más divattervezőkre gyakorolt hatása vitathatatlan, ezzel pedig ő maga is teljes mértékig tisztában volt. Az egyik legélesebb ellentéte Cristóbal Balenciagával szemben alakult ki, akiről úgy vélte egy idő után, hogy számára lejárt a tervezés ideje és nem tud újat mutatni. Chanel halála után azonban Balenciaga elmondta, korábban elmérgesedett viszonyukat rendbe hozták, és sajnálja, hogy a földi létből való távozásával egy rendkívül erős és befolyásos személlyel lett kevesebb a világ.

3. Kalapárusként kezdte karrierjét

Coco Chanel divattervezői pályafutását egy francia tengerparti városban, Deauville-ben kezdte egy kalapüzlet megnyitásával, de nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy kiforrjon mint divattervező és elinduljon a világhírnév útján.

4. Soha semmit nem tervezett ingyen

Bár előfordult, hogy jogdíjmentesen igen, de ingyen soha semmiképpen nem tervezett Coco Chanel. Általában már akkor is gazdag emberek hordták a kreációit, ő pedig így nyilatkozott: Ezek a hercegnők igazi hercegnők…soha nem kell kifizetniük a számlájukat…de miért adnék nekik én valamit csak ingyen? Nekem sem adott csak úgy soha senki semmit.

5. Elvárta a sminkhasználatot

Amikor egy adott napon hír érkezett arról, hogy Coco Chanel hány órára érkezik meg egy divatbemutatóra vagy egyszerűen egy helyiségbe, akkor a modellek gyors sminkelésbe kezdtek, mert a legendák szerint egyáltalán nem rajongott a sminkmentes arcokért. Úgy vélte, reggel sem akar senki egy sápadt arc mellett ébredni, így hát miért is nézne ki így bármikor?

7 dolog amivel megváltoztatta a divatot Coco Chanel

7 dolog amivel megváltoztatta a divatot Coco Chanel6. Kommentálta azokat, akik foglalkoztak a munkásságával

Véleményét soha nem szerette megtartani magának, róla pedig természetesen rengeteget írtak különböző újságok. Azonban nemcsak hogy elolvasta a róla megfogalmazott véleményeket és kritikákat, hanem reagált is rájuk, és gyakran alkotott véleményt az adott szerzőkről is. Volt, akit egyszerűen majomarcúnak titulált, másra viszont azt mondta, hogy a legigényesebb nő, akivel valaha találkozott, tehát meglehetősen szélsőségesen foglalt állást egy-egy szerzőről.

7. Nem rajongott a miniszoknyákért

Coco Chanel a miniszoknyákat egyszerűen húskiállításnak nevezte, a viselőit pedig tiszteletlennek. Maximálisan a nadrágviseletet támogatta, és úgy vélte, hogy a nők számára is egyértelműen praktikusabb választás, mint bármilyen szoknya.

8. Kedvenc virága a kamélia volt

A kaméliavirág a Chanel márka egyik legismertebb szimbólumává vált, és több ruházati cikk és kiegészítő megtervezése során is kiemelkedő szerepet kapott, nem mellesleg életterében is gyakran megjelentek kaméliás motívumok.

9. Kedvenc Chanel-kreációjában temették el

Coco Chanelt halála után saját kérésére kedvenc fehér-bézs kosztümében temették el, amelyet aranygombok – és zsinórok díszítettek, így tehát még földi életétől való búcsúzásában is diktálta a divatot.

Ez is érdekelhet

Lesd el a divattervező stílusát!

Lesd el a divattervező stílusát!

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább