A Dora Abodi bemutatkozása Londonban - Exkluzív beszámoló

2012.február.28.

A GLAMOUR Online olvasóknak már beszámoltunk róla, hogy a Dora Abodi márka a most zajló divatheteken bemutatkozhatott a londoni divathéten. A debütálás körülményeiről, az új kollekcióról és az újabb tervekről Abodi Dóra számolt be nekünk:

2011 decemberében, amikor elkészült a 2012/13 őszt-téli kollekció, felmerült, hogy jó lenne kimenni Londonba tapasztalatokat szerezni, esetleg kiállítani, azonban addigra már minden fashion weekes jelentkezési határidő lezárult, így majdnem el is vetettük az ötletet.

Nagyon megörültünk azonban, amikor a londoni Magyar Kulturális Centrum megkeresett minket, hogy nyitottak lennének egy divat eseményre, így megkerestük a British Fashion Councilt. A késői megkeresés, illetve a megfelelő előkészítés miatt eléggé veszett fejsze nyele volt, de végül is hosszas egyeztetés, valamint számtalan cégadat, a teljes kollekció fotói, pár minta elküldése után megtörtént a csoda, és egy héttel a LFW elindulása előtt a kiállításunkat felvették a London Fashion Week hivatalos programjába.

Abodi Dóra, kollekció, divathét

Pontosan tudtuk, hogy túl rövid az idő ahhoz, hogy az eventet megfelelően előkészítsük, azonban mindenképpen szerettük volna a legelső lépéseket megtenni, minél több tapasztalatot szerezni, megnézni a LFW kiállításait, megérteni a londoni divat mechanizmusát, lehetőség szerint minél több szakmabelivel találkozni és szeptemberben visszatérni és nem utolsó sorban élni azzal a kivételes lehetőséggel, hogy a LFW felvett a programjába.

Abodi Dóra, London, divathét

A kiállításnak a londoni Magyar Kulturális Centrum adott helyet. Mivelhogy épp akkorra készült el a legújabb divatfilmünk, úgy gondoltuk, hogy a kiállítást még izgalmasabbá teszi, ha minél több new media tartalmat mutatunk be és így kivittük a Fashion Video Festival 11 legjobb filmjét is.

Abodi Dóra, divathét, London

A kiállításon az AW2012/13 kollekciót mutattuk be, ami a `Titkos rétegek` címet viseli. A kollekció megalkotása során a kőzetrétegek, barlangok titkos rétegei inspiráltak, így az anyagokkal réteges felületeket alakítottam ki. Főképpen színes bőrt, műszőrmét és tollakat használtam, emellett muszlinokat, és más lágy anyagokat. A hullámzó, és sokszor kiszámíthatatlan rétegződést a geometrikus ornamentika, és a ruhák szabásvonalának letisztultsága ellenpontozza. A díszített, néha túlburjánzó, máskor jelzésszerű díszítés mindig megjelenik a kollekcióimban, amit lehetne "horror vacui"-ként is értelmezni, de jóval inkább az anyagfelületek megmunkáltsága, átalakítása vezérel, valamint a míves ornamentika megteremtése.

Abodi Dóra, divathét, London

A kollekció valamennyire kommunikál az előző téli kollekcióval, hiszen az a borongós, alkonyati, ködös erdélyi erdők, kastélyok ismét felbukkannak, mint hangulati elem és a hegyi emberek barbársága, vadsága is visszaköszön egy-egy nagy subaszerű szőrmekabátban, racka rojtos táskában, az szegecsekben, a bőr, mit nemes matéria iránti vonzalomban.

Abodi Dóra, London, divathét

A kollekcióhoz fashion film is készült, ennek érdekessége, hogy egy álomszerű világot teremt meg, és kizárólag a helyszínen alkalmazott optikai effektekkel dolgoztunk, azaz nem használtunk videótrükökket. A filmet a Fashion Video Festival új felfedezettjeivel készítettük: Zana Krisztiánnal, Vigh Dáviddal, Gáldi-Vinkó Andreával, valamint a film kreatív koncepciójának kialakításában természetesen én is részt vettem.

A kollekcióhoz a március folyamán még készül pár kiegészítő, illetve pár modellt még át fogunk variálni.

Itthon március végén a Gombold újra! Divat a magyar meghívott tervezői divatbemutatón láthatja majd a publikum a kollekció egy részét, illetve a teljesen megújuló és átalakuló honlapunkra is felkerül a tavaszi kollekciónkkal együtt. Valamint egy szalonbemutatót is tervezünk.
A következő utam Párizsba vezet, ahol szintén több fontos meeting lesz a szeptemberi prezentációnk előkészítése miatt, valamint márciusban Tokyoba is elutazunk, hogy a WEAR EUROPE Tokyo Hyattban megrendezendő bemutatóján és háromnapos kiállításán is részt vegyünk, valamint a Fashion Video Festival kapcsán a Tokyo Fashion Fillm szervezőivel is találkozzunk.

Ez is érdekelhet

Harry herceg és Meghan Markle komoly lépésre szánta el magát

Harry herceg és Meghan Markle komoly lépésre szánta el magát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói