Stella McCartney: „A gombák változtatják meg a divatipart”

A műanyag feltalálása, 1862 óta a világ leginkább a mesterségesen előállított alapanyagok bódulatában élt, és emellett fenntartotta a megörökölt, természetes eredetű alapanyagok használatát. Sarah Scaturro a Fashion Theory 12. számában, 2008-ban leírja, hogy a huszadik század közepétől a technika kifejezetten meghatározó a divatban, és az olyan divattervezők mint Paco Rabanne, Pierre Cardin, Diana Dew moduláris, áramvonalas és űrkori ruhákat készítettek, miközben a divatmagazinok a futurisztikusnak kikiáltott műanyagszálakból készült ruhákat ünnepelték.

Stella McCartney 2022 tavasz-nyári bemutatóján a gombák mutatták az új trendet
Stella McCartney 2022 tavasz-nyári bemutatóján a gombák mutatták az új trendet
Fotó: Getty Images

Ma már nyilvánvaló, hogy a divatipar fenntarthatatlanságának egyik legfőbb okozói a termékek készítéséhez felhasznált alapanyagok. A műanyag, a pamuttermelés, a bőr, a selyem előállítása, mind-mind nagyon megterhelik a környezetünket. A designerek és a felhasználók számára is nyilvánvaló, hogy változásra, változtatásra van szükség, a jelenlegi alapanyagokat ki kell váltani olyan alapanyagokkal, melyek organikusak, lebomlók, kisebb ökológiai lábnyomot hagynak maguk után, és megszerzésük nem állatkínzás következménye. A nagy divatmárkák kicsit megkésve, de ma már komolyan pénzt invesztálnak olyan fejlesztésekbe, melyek csökkenthetik a divatipar környezetünkre gyakorolt negatív hatását, és ezáltal változtathatnak a kreatív iparág negatív megítélésén is.

Mesterségesen előállított alapanyagok

Egy olyan jövő rajzolódik ki, amiben a bőrt, a szőrmét, a selymet laboratóriumokban lehet termeszteni ahelyett, hogy elvennénk őket az élőlényektől. Az ember a paleolitikum óta megmunkálja a bőrt, és készít állati eredetű bőrből és szőrből cipőket, ruhákat, a fogyasztók pedig ma is évi több tízmilliárd dollárt költenek bőrből, szőrméből és selyemből készült ruházati termékekre. Fontos tehát megoldást találnunk erre az etikai és ökológiai problémára!

A divataktivisták munkájának mint Katharine Hamnett, Vivienne Westwood, Stella McCartney köszönhetően az állatoktól származó alapanyagok felhasználása egyre kevésbé divatos, és 2021-ben igazi áttörésnek számított a Kering bejelentése. Az egyik legnagyobb divatkonglomerátum, mely többek közt a Gucci, az Yves Saint Laurent, az Alexander McQueen és a Balenciaga tulajdonosa is, 2022 őszétől minden márkájánál betiltotta az állati szőrme használatát. A CNN Style-nak így nyilatkozott François-Henri Pinault, a cég ügyvezetője és elnöke: „Eljött az idő. A világ megváltozott, ahogy az ügyfeleink is, és ehhez a luxusdivatnak alkalmazkodnia kell.”

A Peta (People for Ethical Treatment of Animals) deklarációi szerint nincs szükség állati szőrmére ahhoz, hogy melegen tartsuk magunkat, ezért ők évtizedek óta azon dolgoznak, hogy a divatipar eljusson a mai, vegán forradalomhoz. Ma már igen hosszú az a lista, melyben azokat a divatcégeket sorolja fel az amerikai állatjogi szervezet, amik már egyáltalán nem használnak állati szőrmét. A vegán szőrmék, bőrök jelentik a jövőt, és ezt a reményt már tudományos eredmények is alátámasztják.

Ma már a bőr felhasználása is nagyon vitatott, hiszen a szarvasmarha tenyésztés jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, és hatalmas mennyiségű földet és vizet igényel, és ezek a források évről évre szűkösebbek. Az állati bőr használatát egyre többen elhagyhatónak gondolják a divatban, hiszen az elmúlt években nagyon nagy fejlődés tapasztalható a bőralternatívák kutatása, előállítása terén. A laboratóriumban előállított bőr lehet a lycra után a legnagyobb innováció a divatiparban. A biotechnológia és a divat összefonódása egyre nyilvánvalóbb, és ez az egyik leggyorsabban fejlődő terület az iparágban. A Bolt Threads, a Modern Meadow vezeti a startup vállalkozások listáját, melyek biotechnológiát használnak a fenntartható és kegyetlenségmentes alapanyagok kifejlesztésére.

A Modern Meadow a New York külvárosában, egy vállalati campuson üzemelő startup, a csirkeleves színű és állagú folyadékot luxusbőrré alakítja, több tucat szabadalommal, és több mint ötvenmillió dolláros támogatással rendelkezik, ahogy azt a Business of Fashion cikkéből megtudhatjuk. A Bolt Threads, melynek székhelye a kaliforniai Emeryville-ben található, több mint kétszázmillió dollárt gyűjtött össze arra, hogy az élesztőt rávegyék a pókselyemfehérje előállítására, és idén szeptembertől már rendelhető náluk a gombagyökerekből, a micéliumból fejlesztett gombabőr. 2020-ban bejelentették a Mylo konzorcium megalapítását olyan divatcégek közreműködésével mint az adidas, a Kering, a lululemon, a Stella McCartney, hogy biztosítsák a cégek micélium alapú bőralternatívához való hozzáférését a jövőben.

2021 nagy év volt a gombák számára, ahogy a cég írja Instagram-oldalán. A Stella McCartney bemutatta első, gombabőrből készült darabjait egy Vogue cikkben. Az adidas egy sokkal jobb jővőt vázolt fel az ikonikus Stan Smith Mylo cipő bemutatásával, a Bolt Threads ügyvezetője beszélt a COP26 konferencián Stella McCartney oldalán, aki bemutatta a világ vezetőinek a micéliumból készült bőralternatívát. És ez még csak a kezdet!

A mindent megváltoztató divatcikk: a Frayme táska

A Netflix dokumentumfilmje, a Fantastic Fungi (Fantasztikus gomba) inspirálta Stella McCartney-t a 2022-es tavaszi-nyári kollekciója tervezésekor, és a kollekció mögött ott rejlik a kérdés, lehet hogy a gomba a divat jövője? A filmből kiderültek a gombák transzformatív, transzcendentális képességei, melyek lenyűgözték a környezettudatos alkotót, ezért a divatbemutatója előtti narrációt Paul Stamets mikológus, a Netflix-dokumentumfilm főszereplője mondta el, és az amatőr tudós, zeneszerző és tiktoker MycoLyco és a gombák által közösen kreált szintetizátorzene adta az aláfestést. A zene bioszonifikáció segítségével készült, az elektromos ellenállás változásait az Eurorack moduláris szintetizátor vezérlőjeleivé alakította át a szerző, így egy műalkotás jött létre a gomba, az ember és a gép együttműködéséből.

Stella McCartney Mylo táskája gombabőrből készült és egy új kezdetet jelent a divatiparban
Fotó: Stella McCartney

A vegán Frayme táska az első micéliumból készült táska, melyet kifutón is bemutattak. A Bolt Threads innovációját, a fenntartható, állatbőrmentes gombabőrt, mint egyfajta úttörő megoldást mutatta be Stella McCartney a párizsi divathéten. A tervező 2017 óta dolgozik együtt a Bolt Threads céggel, azaz a kezdetek óta támogatja, hogy ez a sok mindent megváltoztató innováció minél hamarabb használható legyen divattermékek előállítására. A tudomány és a divat együttműködése megmutatja ezen az újgenerációs alapanyagon keresztül, hogy a környezettudatosság nem elérhetetlen. A Frayme egy új Stella McCartney-ikon, melyet a nagyon sikeres Falabella táska ihletett, így az ékszerként csillogó láncot most is megtaláljuk a táska oldalán, és ez természetesen újrahasznosított alumíniumból készült.

“Szemléletváltást kell népszerűsítenünk”- fogalmazta meg a divattervező a sajtónak tartott kerekasztal-beszélgetésen. “Annyira inspiráltak a gombák és a bolygónk megmentésében rejlő hihetetlen potenciáljuk, hogy számomra a Frayme Mylo a jövőbe vetett reményt testesíti meg. A Bolt Threads-szel osztozunk az anyaginnovációk utáni szenvedélyes kutatóvágyban, és a gombabőrből készült táska piacra dobása nem csak nekünk, de a világnak is mérföldkő. Amit ma a kifutón látsz, az a holnap tudatos divatipara.”- fogalmazza meg a tervező a sajtóanyagában. Ahogy Dan Widmaier, a Bolt Threads alapítója és vezérigazgatója fogalmaz: “Teljes joggal követelnek a vásárlók környezettudatos és jól kinéző, jó tapintású termékeket. A Stellával és csapatával való együttműködés lehetővé tette, hogy egy kompromisszumok nélküli, állatbőr alternatívát dolgozzunk ki. A Frayme Mylo táska egy mérföldkő a fenntartható divat történetében és jobb választást tesz lehetővé a vásárlók számára.”

Natalia Vodianova topmodell és vállalkozó a már most legendának számító Stelly McCartney Frayme táskával
Fotó: Getty Images

Stella cége az első pillanattól kezdve nem használt bőrt, szőrmét, tollat. A Bolt Threads-szel együtt dolgozva, a fejlesztő cégnek folyamatosan visszajelezve fejlesztették ki az alternatív alapanyagot, melyből először a már nagyon népszerű Falabella táska készült el és debütált 2018-ban, majd 2021-ben piacra dobták az első gombabőrből készült ruhadarabokat is. A Mylo nagyon hasonlít az állati bőrre, de úgy tervezték, hogy előállítása kevesebb környezeti terheléssel járjon. Egy puha, masszív anyagot kell elképzelni, amely biotanusítvánnyal rendelkezik, vagyis túlnyomórészt a természetben bőségesen megtalálható, megújuló alapanyagokból készül. A micélium regeneratív és bőségesen képződik a vadonban, természetes anyagokkal táplálkozva. A Bolt Thread tudósai kitalálták, hogyan reprodukálják azt, ami az erdők avarrétege alatt történik, és olyan körülményt teremtettek, mint ami a talajtakaróban tapasztalható, ahol a gombák szépen végzik a dolgukat. Ezzel a tudósok egy teljesen új területet teremtettek az anyagtudományok területén.

Ezt a korszerű eljárást úgy tervezték, hogy napokig tart csak a gomba nevelése, nem évekig, mint a szarvasmarháé. Egy kilogramm állati bőr előállításához tizenhétezer liter vízre van szükség, és az állattenyésztés az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtásának tizennyolc százalékáért felelős, ami a létfontosságú ökoszisztámák pusztulásához vezet. Az Amazonas erdőírtott területeinek hetven-nyolcvan százalékát jelenleg is szarvasmarha tenyésztésre használják. A Mylo nem kőolajalapú, ellentétben a szintetikus bőrökkel, ami azt jelenti, hogy több fosszilis anyag maradhat a földben és kevesebb le nem bomló műanyag kerül a szemétlerakókba és az óceánokba. Reméljük, hogy ez a divat a lehető leggyorsabban elterjed majd.

Érdekel a divat? Olvass még többet róla!

Ez is érdekelhet

Szekeres Adrien lánya, Emily megmutatja kedvenc szettjét

Szekeres Adrien lánya, Emily megmutatja kedvenc szettjét

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)