A műanyagmentes divat nem is olyan környezetkímélő, mint amilyennek látszik?

2020.június.12.

Szerencsére szerte a világon egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberek arra, hogy kíméljék a környezetet és amilyen téren csak lehet, fenntartható opciókat válasszanak. Ennek következtében a szintetikus szövetek, például a poliészter, az akril és a nylon gyártása csökkent, a természetes összetételű pamuté, gyapjúé és kenderé pedig növekedett. De a természetes alapanyagok választása még egyáltalán nem garantálja azt, hogy környezetkímélőbb végeredmény születik.

A műanyagmentes divat nem is olyan környezetkímélő, mint amilyennek látszik?
Fotó: Rexfeatures

A divatiparban használt természetes szövetek többféle átalakítási folyamaton mennek keresztül, mire kész ruhává válnak, az átalakulás viszont intenzív lépésekkel és kémiai befolyásolással is jár. A műanyag szálak esetében szintén ez a helyzet, de a környezetre gyakorolt hatásai teljesen ismertek. Ez azonban a természetesen lebomló szálakra már csak részben igaz.

A fogyasztói kultúrában jelenleg is folyamatosan végbemenő változások olykor egyoldalúan nyilvánulnak meg, hiszen a köztudatban azt hangsúlyozzák, hogy vásároljunk környezettudatosabban, természetesebb összetevőkből készült termékeket, de arról csak ritkán esik szó, hogy a vásárlás mértékén is csökkenteni kellene. Hiszen attól még, hogy környezettudatos termékekből vásárolunk rengeteget,a felhalmozás jelensége továbbra is fennáll.Az üzenet egyértelmű: vásároljunk másképp, vásároljunk jobban, de semmiképp ne hagyjuk abba a vásárlást.

A legjobb fürdőruha pillanatok ikonikus filmekből

A legjobb fürdőruha pillanatok ikonikus filmekből

A "jobb", alternatív divatipari termékeknek pedig minden kétséget kizáróan szintén van negatív környezetre gyakorolt hatásuk. A gyapotot például széleskörűen termesztik azokban az országokban, ahol kevés a környezet és az emberi egészség védelmét szolgáló jogszabály. A pamutmezők öntözéséhez rengeteg vizet vonnak el a folyóktól, ami folyamatos kiszáradásokhoz vezet, így pedig az érintett régiókon a halászati ágazat is kihalt. A ruhák pedig nagyrészt ugyanúgy különböző kémiai reakciókat követően készülnek el gyárakban, a szennyvíz pedig a legtöbből az édesvizekbe kerül.

Sok más egyéb tényező mellett a divatvilág szerepét is csökkenteni kell a környezeti világválságban, erre pedig több mint valószínű, hogy jelenleg ,a vásárolt ruhák és egyéb kiegészítők mennyiségében és élettartamában rejlik a megoldás. Újra kell értékelnünk a vásárlási szokásainkat, és a felhalmozás helyett olyan ruhákat és egyéb termékeket érdemes választanunk, amelyek jó minőségűek és hosszú élettartamúak, tehát például nem olyan cipőt választunk, amit csak egy nyáron át akarunk hordani, aztán soha többé nem vesszük elő. Minél többen vásárolunk tudatosan, annál szélesebb körben mozdulhatnak el pozitív irányba a fogyasztói szokások, a túltermelés visszaeshet, ezáltal pedig egy valóban élhetőbb, környezet lépést tehetünk a bolygónkért.

Ez is érdekelhet

Irodai sikk a legújabb trendek szerint

Irodai sikk a legújabb trendek szerint

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet