Ajkai Dávid, a született divatfotós

2014.május.16.

Ajkai Dávid már egészen fiatalon, 14 éves tudta, hogy divatfotós lesz. Autodidakta módon tanult bele a szakmába. Nem járt fotós tanfolyamra, és fényképészasszisztens sem volt. Az ilyet nevezzük született tehetségnek. Különleges szemléletmódjára a hazai és a külföldi magazinok, tervezők is felfigyeltek. És ez még csak a kezdet. Dáviddal kedvenceiről beszélgettünk, illetve meglátásairól a hazai divatszíntért illetően.

Mi hiányzik szerinted legjobban a sikerhez a magyar divattervezőknek, szakembereknek?
A kellő anyagi- szellemi támogatás, és a mindentől független alázat. Csak a korlátolt információáramlás jellemző a média különböző területein, emellett pedig az emberek egyhangú befogadó készsége is alátámasztja azt az általános tendenciát számomra, hogy elég a tucat, és sajnos nincs igény az egyedire.

Hajdu Niki

A kedvenc dizájnkoncepciód?
Szeretem az igazán formabontó, akár eklektikus, akár minimalista, de közben lendületes, ugyanakkor kellően visszafogott koncepciókat. Legközelebb a Givenchy divatház munkássága áll hozzám.

A kedvenc saját alkotásod?
Azon szerencsések közé tartozhatok, akinek szerelmük egyben a munkájuk. Célom mindig, hogy felülmúljam "régi" önmagam. Az elmúlt egy évben rengeteg pozitív és negatív behatás ért, melyet a legújabb, még nem publikált sorozatomban próbáltam átadni egy tőlem eddig nem megszokott módon. Ezért a szóban forgó témát nem divatfotóra képeztem.

A leginspirálóbb dolog a számodra?
A legnagyobb inspirációs forrásaim az időjárás, például eső/zápor/zivatar és a vele járó "csendes" zaj, illetve a fizikai síktól független felsőbb dimenzió.

Elegant magazin

Kedvenc modelled?

Hazai, ám már nemzetközi sikereket maguk mögött tudó topmodellek, mint például Axente Vanessza, Gaál Franciska és Barabás Heni. Külföldi viszonylatot nézve az általam említett divatház egyik közkedvelt arca Mariaclara Boscono, számomra a klasszikus szépséget megidéző Natalia Vodianova és Daphne Guinness.

Jablonczky Mónika

Kedvenc zenéd?
Zenei téren általában mindenevő vagyok. Szeretem a Woodkid és a Hurts alkotásait, viszont ha őszinte akarok lenni munka közben leggyakrabban Sia Chandelier, illetve Mr Probz Waves című száma szól a háttérben.

Kedvenc úti célod?
Minden nevezetes divat fővárost meg szeretnék látogatni a közeljövőben. Viszont gyermekkori álmom válna valóra, hogyha az Eiffel-torony tetejéről állva csodálhatnám pár percig a világot.

Philosophy magazin

Kedvenc ételed, italod?
Édesapám szakács-cukrász, ezért nehéz a választás, de jó hazai rakott krumplinak és egy száraz cabernet savignon-nak sosem mondanék nemet.

Van új szerinted a nap alatt?
Az egyéni látásmód és annak belefűzése tette/teszi és fogja lehetővé tenni azt, hogy mindig valami újjal találkozhassunk. Ezáltal, ameddig nem születünk egynek és ugyanolyannak, a válaszom a kérdésre az, hogy van.

Ez is érdekelhet

Zsuzsa megmutatja, hogyan lehet az öltözködésed sikkes és komfortos!

Zsuzsa megmutatja, hogyan lehet az öltözködésed sikkes és komfortos!

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Sztárhírek

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!

Timothée Chalamet is kint volt a Szigeten, vannak róla fotók!