,,Amikor kézzel készítesz valamit, akkor tényleg csak önmagadra koncentrálsz"

Ha valaki véletlenül Pilar Rius Instagram oldalára téved, szinte biztos, hogy hosszú perceken keresztül fogja nézegetni a profilját. Hogy miért? Mivel olyan elképesztően egyedi kollázsokat, képalkotásokat láthatunk az oldalán, amely bőven a kitűnik a már szinte szokványosság vált Instagram profilok közül. Mivel nagyon érdekesnek találtuk a munkásságát, felkértük egy interjúra és természetesen ezúttal sem csalódtunk, igazán érdekesnek tekinthető minden, ami vele kapcsolatos. Ráadásul nagyon hasznos tippeket is megosztott velünk, amennyiben mi is rászánnánk magunkat a kollázskészítésre.

,,Amikor kézzel készítesz valamit, akkor tényleg csak önmagadra koncentrálsz"
Fotó: Intagram/pilarrius

Honnan jött az ihlet, hogy kollázsok készítésével kezdj el foglalkozni?

Nagyon inspirál a divatvilág: már kislányként elkezdett érdekelni a divat, mindig néztem a francia Fashion Weeket anyukámmal. Rengeteg különböző divatmagazinunk volt otthon. Mivel Franciaországban nőttem fel, az öltözködés számomra mindig is valamilyen érdekes és kreatív dolgot jelentett. Olyan színeket kell választanod, amelyek passzolnak egymáshoz, és hozzá kell adnod valamennyit önmagadból is, hogy eredeti legyél. Ez egy mód, hogy kifejezd önmagad és, hogy hogyan viszonyulsz a világhoz. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez nagyon hasonlít ahhoz, amit én csinálok. A divat nagy inspiráció volt számomra, hogy elkezdjek kollázsokat készíteni. Éppen emiatt még mindig nagy hatást gyakorol a munkáimra, és sokszor visszaköszön bennük.

Ezt a technikát lehet valahol tanulni?

Nem gondolnám, de ebben nem vagyok biztos. Én saját magamat fejlesztettem az évek során.

Mikor kezdtél el ezzel a technikával foglalkozni?


9 éves voltam, amikor elkészítettem az első kollázsomat. Épp Franciaországban voltam anyukámmal és az apartmanjában átfésültem néhány divatmagazint. Nagyon inspiráltak a benne lévő képek. A célom az volt, hogy a modelleket egy új dimenzióban mutassam be. Azt akartam, hogy egy igazán szürreális hangulat vegye körbe őket. Ekkor kezdtem el a rajzaimat is belevonni a kollázskészítésbe.

Digitális világunkba miért tartod fontosnak a manuális technikák használatát?

Manapság rendkívül nehéz magunkba fordulni és kicsit függetlenedni a világtól, és amikor kézzel készítesz valamit, akkor tényleg csak önmagadra koncentrálsz. Ilyenkor egy csendes és nyugodt környezet vesz körbe és a pillanat csak a tiéd. Ez a pillanat magányt is jelent, de abszolút a jó értelmében.

Illetve nagyon jól esik, amikor ránézel valamire amit te magad készítettél. Szerintem az lenne a legjobb, ha mindenkinek lenne egy ilyen hobbija, legyen szó főzésről, kötésről, írásról… Hogy ne csak olyan dolgokkal töltsék az idejüket mint a közösségi média-böngészés vagy a TV-nézés.

Ha valaki kedvet kap arra, hogy otthon nekiálljon mix and match kollázsokat készíteni, milyen tanácsod lenne számára?

Sokat segít ha már van egy témád, vagy egy történeted, amely alapján elkészítenéd a kollázsodat. Például nyáron lehet rengeteg "strand" tematikájú kollázst készíteni. Ha kicsit leszűkíted a témát, az segíthet a koncentrálásban.

Kik és milyen művészeti stílusok voltak rád hatással?

Nagyon szeretem a kubizmus időszakát, szerintem tényleg lenyűgöző volt. Imádom, ahogy a korszak művészei - mint Picasso - geometriai alakzatok és minták felhasználásával mutatták be alanyukat. Nagyon szeretem a betonművészetet, és magát az ötletet, hogy nincs annál valódibb mint egy egyszerű vonal egy a szín. Verena Loewensberg munkásságát nagyon inspirálónak találom, csakúgy mint Piet Mondrianét, aki Yves Saint Laurent híres Mondrian ruháit is ihlette. Nagy rajongója vagyok Henry Matisse színes kollázsainak is. Mindig is vonzottak a különböző formák és alakok az absztrakt munkákban.

A kortás művészek közül kiket követsz, vagy kikre nézel fel?

Rengeteg olyan kortárs művész van, aki inspirált. Most éppen Am Debrincat alkotásait kedvelem nagyon. Kifejezetten tetszik, ahogyan kombinálja a digitális médiát a festményekkel. Szintén nagyon szeretem Jaquemus munkáit. Az ő alkotásai főleg a dél-francia tájakra és gyermekkori emlékekre épülnek. Mivel én is onnan származom, különösen közel állnak hozzám a munkái. Szeretem Olivier Rousteing ruháit, mert nagyon sok részlet van rajtuk, és néha egy festményre emlékeztetnek engem, amit nagyon inspirálónak találok.

Ez is érdekelhet

Pszichológia izgalmasan és közérthetően: különleges beszélgetés-sorozat indul a Várkert Bazárban

Pszichológia izgalmasan és közérthetően: különleges beszélgetés-sorozat indul a Várkert Bazárban

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.

Napi horoszkóp: Most megtudhatod, kik az igazi barátaid - szeptember 26.