André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

2022.január.19.

André Leon Talley nemcsak a stílusáról és divatkritikáiról volt híres, hanem a fekete tervezők és modellek népszerűsítéséért tett munkájáért is. Számos divatházzal dolgozott együtt és végzett kutatomunkát, hogy cikkei és könyvei meghatározóak és iránymutatóak legyenek a divat igazi világáról.

André Leon Talley (1948-2022)
André Leon Talley (1948-2022)
Fotó: Getty Images

André Leon Talley 1948-ban született Észak-Karolinában, ahol gyakran látogatta gyerekként is a könyvtárat, hogy Vogue magazinokat olvasson. A Vogue és a divat iránti szeretete és rendkívüli érdeklődése juttata el egy gyakornoki pozícióba a Vogue korábbi főszerkesztőjéhez, Diana Vreelandhez 1974-ben. A főszerkesztőt lenyűgözte Talley tehetsége és tudása, így beajánlotta Andy Warhol stúdiójába, a The Factoryba és Warhol magazinjához, az Interview-hoz, ahol recepciósként kezdett el dolgozni. Nem sok idő kellett, hogy eljusson a Vogue szerkesztőségébe, ahol egészen 1995-ig dolgozott, majd 3 év kihagyás után visszatért és egészen 2013-ig írt a lapnak Anna Wintour vezetése alatt.

Összetéveszthetetlen stílusú divatcikkei mellett számos könyvet írt, köztük Valentino, A.L.T.: A Memoir, A.L.T. 365+, Little Black Dress for Assouline, és közreműködött a Valentino: At the Emperor’s Table és Cartier Panthère könyvek írásában.

André Leon Talley és Yves Saint Laurent Párizsban 1978-ban
Fotó: Getty Images

Az elmúlt 5 évtizedben szoros kapcsolatot ápolt többek között Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Paloma Picasso, Diane von Fürstenberg, Bethann Hardison, Manolo Blahnik divattervezőkkel, valamint számos kezdő tervezővel is, akik Talley-nak köszönhetik sikerüket. Munkái a Vogue magazin mellett megjelentek a Vanity Fair, a House and Garden, az Interview és az Ebony magazinok lapjain, valamint a Numero Russia szerkesztőjeként is dolgozott.

André Leon Talley és Naomi Campbell szupermodell 1991-ben
Fotó: Getty Images

Az elmúlt két évben a divatikont két díjjal ismerték el a divatban tett munkájáért, az egyik a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres a Francia köztársaságtól 2020-ban, valamint a North Carolina Governor's irodalmi díj 2021-ben.

Anna Wintourral az 1999-es Met gálán New Yorkban
Fotó: Getty Images

André Leon Talley 2022 januárjában kórházban hunyt el New Yorkban, egyelőre ismeretlen betegségben, halálhírét hivatalos Instagram-oldalán tették közzé.

Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Hogyan működik a Karma?

Hogyan működik a Karma?

GLAMOUR Horoszkóp

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Ezen a helyen kellene élned a csillagjegyed alapján

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább