Az üveg mint kristály a Faludi G legújabb ékszerkollekciójában

2017.június.12.

Faludi Gabriella ékszerei eltérnek a hazai tervezők megszokott alkotásaitól: a Faludi G központi témája a nő, és egyedi, újrahasznosított megoldásokkal készít szebbnél szebb kiegészítőket. A tervezővel beszélgettünk karrieréről, és a luxusmárka legújabb kollekciójáról, a Crystallogenesis-ről.

Hogyan kezdődött az ékszertervezői karriered, hogy indult a Faludi G-márka?
A tárgytervezés és a tárgykultúra iránti szenvedély már tinédzserkorom óta kísér. Az üveggel, mint alapanyaggal végzős egyetemista koromtól kezdve dolgozom. Először belsőépítészeti üvegeket terveztem és készítettem, majd mikor várandós lettem, a figyelmem az apróbb tárgyak felé fordult. Korábban is voltak már ékszerekkel kapcsolatos kísérleteim üvegből és egyéb anyagokból, de mindig lekötöttek az aktuális munkáim. Később viszont teljes figyelmemmel az ékszerek felé, az apró dolgokkal való kísérletezés felé fordultam, kezdetben leginkább a saját örömömre. Majd hét évvel ezelőtt eljött az a pillanat, amikor biztos voltam benne, hogy erre akarok tovább menni, ezt szeretném teljes energiámmal csinálni. Ekkor született meg a Faludi G gondolata, és innentől elkezdtem nagyon komolyan átgondolni a lehetőségeimet egy márka felépítésére. Egy évvel később sok előkészület, kutatómunka és háttértervezés után jött létre a márkám.

Milyen anyagokkal dolgozol legszívesebben?

A legfontosabb és legalapvetőbb anyag, amit használok, az üveg, amivel már nagyon régóta dolgozom. A legújabb, Crystallogenesis kollekciónkban egy régi vágyam ölthetett formát: az üveg és az ezüst találkozása. Szeretem továbbá a különleges, trópusi fákat; ezeket az Imperatrix nevű kollekcióban használtam. Illetve nagyon érdekelnek a különböző izgalmas, nem feltétlenül ékszerkészítésre szánt anyagok. Így találkoztam 4 évvel ezelőtt a Losonczi Áron által szabadalmaztatott Litraconnal, a fényáteresztő üvegbetonnal. Ebből az anyagból tervezett és készült ékszerek az Áronnal közös márkánk, a Litracon Jewellery név alatt érhetőek el.

A Crystallogenesis-kollekció leírásában említetted, hogy a fő inspirációforrás a természetből, a kristályokból származott. Hogyan ültetted át ezeket a formákat ékszerekbe?
Azt gondolom, hogy minden, ami körülvesz, inspirál, hat rám valahogy. A struktúrák alapvetően nagyon érdekelnek, és hogy a számomra izgalmas momentumot épp a természetben, az építészetben, a textilművészetben vagy egyéb helyen találom meg, az valószínűleg a véletlen műve.

A kristályok lapokból szerveződő felépítése, rácsszerkezete nagyon érdekes és jól megragadható téma. Az átlátszó üveglapokból építkezve pedig felnagyított formában nagyon szemléletesen mutatkozik meg ez a szerkezet. Az üveglapokból egyesével egymáshoz rögzített formák segítségével beléphetünk ebbe az izgalmas világba.

Kiknek, milyen alkalmakra ajánlod elsősorban ezeket a kiegészítőket?
Az alkalommal kapcsolatban az a legfontosabb irányelv számomra, hogy akkor viseljünk egy adott ékszert, amikor úgy érezzük, hogy abban a helyzetben többek leszünk tőle, hozzánk tesz valamit, ki tudunk valamit fejezni magunkból a kiegészítő segítségével. Tehát én elsősorban nem külső, hanem belső alkalmakhoz kötöm az ékszerek viselését.

A hordhatósággal kapcsolatban még hozzátenném, hogy ékszereinket több generációsra tervezzük, azaz szeretnénk, ha a kreációinkat akár majd az unokák is örömmel viselnék. Ilyen módon nem követjük egy az egyben a trendeket, inkább csak mint árnyalatok kapnak helyet az inspirálódás során. A lényeg egy azonosulásra alkalmas, markáns stílus létrehozása, amelyet egy átgondolt tervezési folyamat, egy többfókuszú szépségeszmény és nőiségélmény motivál. A Faludi G Tízezer Érintés mottója arra utal, hogy kis túlzással ennyi alkalommal kell kézbe venni egy-egy ékszerünket, annak alkatrészeit, mire elkészül végleges formában.

A fentebb említett továbbhagyományozási törekvéssel is a fenntartható világ megteremtéséhez szeretnénk hozzájárulni. Ezen törekvéseinket nem a klasszikus újrahasznosítási metódus szerint képzeljük, számunkra a legfontosabb az anyag körforgása, hogy értékes erőforrásainkkal jól bánjunk. Mindig új technológiákat, megoldásokat keresünk arra, hogy az értékes alapanyagnak minden grammját hasznosítani tudjuk.

Hol szerezhetik be őket az érdeklődők?
A weboldalunkon vagy az Aulich utcai Treasure Budapest multibrand store-ban. Ugyanakkor több külföldi designer shoppal vettük fel a kapcsolatot az elmúlt időszakban, úgyhogy a jövőben valószínűleg több európai shopban és webshopban leszünk jelen.

Ez is érdekelhet

Magic Mike visszatér a képernyőkre

Magic Mike visszatér a képernyőkre

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet