Barbie baba kiállítás Prágában

2015.február.15.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a karrierem pár Barbie babával és egy írógéppel kezdődött. Akkor még nem igazán tudtam divatmagazint alapítani, de a Barbie ruhatárának messze ment a híre.

Hitchcock egyik legijesztőbb filmje a Madarak a kedvencem
Hitchcock egyik legijesztőbb filmje a Madarak a kedvencem

Persze ehhez kellett egy nagymama is, akit és akinek a szabószalonját fel tudtam használni kreatív terveim megvalósítására. A Barbie babámnak nagyon sűrű társadalmi élete volt és csak úgy sorakoztak az estélyi ruhák a szekrényében (mert volt neki az is). Ezzel a tevékenységgel, amit barbizásnak hívunk, elütöttem jó pár évet és be kell vallanom, életem nagyon harmonikus időszaka volt.

Éppen ezért jöttem lázba, amikor megtudtam, hogy Prágában a Muzeum Hraček-ben van egy Barbie baba kiállítás. Az egyéb, régi játékok is fantasztikusak és tényleg nem reklám, hogy mindegyik korosztálynak tartogat érdekességeket ez a helyes kis múzeum a prágai várban.

A múzeum bejárata és a kiállítás plakátja
A múzeum bejárata és a kiállítás plakátja

Gondoltam, a Moschino tavaszi-nyári kifutója által elindított trend és a Barbie-őrületben fogant GLAMOUR Trendbiblia miatt olvasgatok egy kicsit erről az ikonikus kisasszonyról. Ehhez a Mattel rengeteg segítséget adott, így ezt ezúttal is nagyon köszönöm!

Ki is Barbie?
Kétségtelenül ő a legnépszerűbb baba a világon. Egy igazi fashionista és mindig is az volt, amióta csak 1959-ben megszületett. Csak 29 centiméter körüli a magassága, de a világon mindenhol ismerik és nincs senkinek az övéhez fogható méretű ruhatára. Már mintegy 70 dizájner tervezett neki az idők folyamán, 100 millió méternyi kelméből szabták a ruháit (ez a szám már azóta is sokat nőtt, hogy ezt leírtam), mintegy egybillió cipője van, ami még a cipőfetisisztáknak is felfoghatatlan szám!

A sztároknak járnak a plakátok!
A sztároknak járnak a plakátok!

Mi lehet e titka? Mitől ilyen sikeres?
Az életrajza szerint mióta 1959-ben Barbie Millicent Roberts (igen, ez a kisasszony teljes neve) felkerült a játékboltok polcaira, glamúrra tanítja a kislányokat, engedi őket álmodozni, saját, kreatív ötleteiket megvalósítani és önálló stílust kialakítani miközben "csak" játszanak. Valahogy teret enged a fantáziának a vele való játék, és ez nagyon jól fejleszti a stílusérzéket és egyéb fontos képességeket.

Már a legesegelső Barbie is legendás. Fekete-fehér fürdőruhában csábított, lófarokban hordta a haját, szuper, nyitott orrú cipőt viselt és menő napszemüveget. Ennek a babának a mai változatából öt darabot kiosztunk majd az Instagramon legjobb képeket posztoló olvasóink között. (A bejegyzés végén részletesen is leírom ezt a rajongók számára kihagyhatatlan lehetőséget.)

A legelső Barbie 1959-ből
A legelső Barbie 1959-ből

Jöttek a 60-as évek, a Beatles-őrület, így Barbie is stílust váltott. A rövid Sassoon frizura, az optikai minták, a "Carnaby-stílus" és Jackie Kennedy eleganciája határozták meg a ruhatárát ebben az időszakban mindaddig, amíg be nem köszöntött a "flower power". 1967-ben megváltozott a baba teste is és a Twist `n` Turn modell már mozgatható derekat, testrészeket jelentett, így kényelmesebbé téve az öltöztetést. Ebben az évben ugyanazt a narancssárga, aszimmetrikus fürdőruhát viselte Barbie, mint Marilyn Tindall a Sport Illustrated magazinban. Nincs nála naprakészebb!

Barbie sportos életmódra vált, ha az a trend.
Barbie sportos életmódra vált, ha az a trend.

A 70-es években maxiruhára váltotta a miniket, a haja szabadon, fürtökben omlott alá és sokkal felszabadultabb volt az imázsa. A Malibu Barbie mindenkiben feltámasztotta a vágyat a kaliforniai álom után. Azok a nők! Napbarnítottak, lazák, szexisek!

Sosem elég a rózsaszínből!
Sosem elég a rózsaszínből!

A Superstar Barbie Kennel (a pasi a Barbie-világban, ha elfelejtetted volna) az oldalán már a diszkókorszakot és a Szombat esti lázt idézi. Csupa glitter, flitter, polieszter-sikk és retinaizgató neonszínek. A nappali szettjei a Dinasztiák tévésorozat szereplőinek ruhatárára hajaznak: széles vállvonalak, luxuskelmék, smukkok, hatalmasra tupírozott frizurákkal viselve. A Totally Hair Barbie a mai napig az egyik legnépszerűbb modell, eszméletlen mennyiséget adtak el belőle, hiszen a 90-es években újult erővel támadt fel ez a stílus. Ez a Barbie tényleg csupa haj!

A gyermekét váró Barbie, aki alkalomadtán szül is, minden várakozást felülmúl!
A gyermekét váró Barbie, aki alkalomadtán szül is, minden várakozást felülmúl!

Az új évezredben egy új korszak következett. A divat sokkal megengedőbb lett, mindenki a saját stílusában, ízlése szerint kevergetheti a ruhadarabokat. Egy alapdarab azonban éppen olyan népszerű, mint bármikor előtte, és ez a farmer.

Az egész világ sokkal tudatosabb lett, jobban odafigyel az egészséges életmódra, így Barbie is sokkal sportosabb lett. A Jewel Girl Barbie fizukuma kidolgozottabb, edzettebb és már a dereka is hajlítható. Haspiercingje is van, amit megvillant a csípőnadrágok és rövid pólók viselése közben. Menő együttműködései is vannak, mint például a trenddiktáló sminkmárkával, a MAC-kel, ez a Barbie Loves MAC. A modern Barbie koptatott farmerben, magas csizmában hódít meg mindenkit, aki rajong a divatért.

Hiphop Barbie
Hiphop Barbie

2009-ben 50 évesen a Mercedes Benz Fashion Weeken tündökölt és sosem nézett még ki jobban!

A kis fekete mindig beválik
A kis fekete mindig beválik

Nézzétek meg a 2015-ös máciusi számunk Trendbiblia mellékletét, ami gyűjtőknek szánt különlegesség, és amelyhez szuper illusztációk is készültek. Ki ne hagyjátok a magazinban található, Ajkai Dávid által fotózott beauty anyagot sem, melynek segítségével modern Barbie sminket készíthettek, no meg a divatanyagunkat is nézzétek meg, amit a rebellis képeiről közismert Szombat Éva készített.

Csiribí csiribá
Csiribí csiribá

A nyereményjátékról

Ha az Instagramon posztoljátok a ti Barbie pillanataitokat és kiteszitek a #glamourhungary és #barbie hashtageket, akkor megnyerhetitek az öt limitált Barbie egyikét, ami a legeslegelső Barbie modern változata, valamint a Black White kollekció tagja. Várjuk az isteni képeket!

data-instgrm-version="4" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"> Tavaly nyaron elmentem ebbe a poloba es pislogtak ram, hogy #34;miiivaaaan#34;?! Kozoltem veluk, hogy jovore mar nektek is ilyen fog kelleni. Nos, parancsoljatok ketelkedoim :D #fashion #barbie #enmegmondtam #glamour #glamourhungary #strasszkovecskekbizam #igers #instadaily A photo posted by Katinka Vigh (@coccov) on Feb 13, 2015 at 1:06pm PST

Ez is érdekelhet

A szerethető öregedésről – A hét könyve: Egyedül

A szerethető öregedésről – A hét könyve: Egyedül

G-Életstílus

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

DIY karácsonyi ajándékötletek, amikkel biztosan örömet szerzel!

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít