Beton, ásványok és a Duna parti kavicsok története ékszerekbe zárva - interjú Fülöp Erikával

2021.július.19.

A New Accent márkával egy, a Zoé showroomban tartott eseményen találkoztam. A tervező Fülöp Erika, akinek a mai napig vannak projektjei, mint épitészmérnök és akadálymentesítésre specializálódott szakmérnök, 6 éve kezdett el ékszekereket készíteni betonból. A legjobban az fogott meg Erika történetében, hogy képes órákat sétálni a Duna parton, hogy a legszebb kavicsokat megtalálja, amelyekből visszafogott, de mégis látványos ékszereket tud készíteni.

Beton, ásványok és a Duna parti kavicsok története ékszerekbe zárva - interjú Fülöp Erikával
Fotó: Fotó: Szilágyi Nóra-NORDIX Modell: Szekeres Alexandra

Erika ékszertervezői pályázatokon is indult már, amelyek közül kettőn a zsűri beválogatta a New Accent ékszereket a legjobbak közé. A pályázatokról és a New Accent ékszerek mögött bújó sikertörténetről kérdeztem Erikát.

Mikor indítottad el a márkád és honnan jött az ötlet a beton használatához, na meg persze a márkanévhez?

Nagyjából 6 éve készítek beton ékszereket New Accent márkanév alatt. Előtte üveg ékszereket készítettem fusing technikával amelyet rogyasztott üvegnek is hívnak. Pár év után úgy éreztem, hogy már nem tudok ezzel újat csinálni. Erős hiányérzetem volt, de nem tudtam pontosan mi a bajom. Azután egyik nap a neten böngészve egy külföldi weboldalon megláttam egy beton nyakláncot. Akkoriban a beton építőiparon kívüli használata még elég meglepő volt. Rögtön beindult a fantáziám és tudtam, hogy ez lesz az én világom. Nagyon nagy szerencsém, hogy édesapámnak egy jól felszerelt kis műhelye van és az első fél évben közösen dolgoztunk olyan anyagkombináció megtalálásán ami jól tud együtt működni, tartós, vannak benne formai lehetőségek és esztétikai értéke is van.

Végül a beton mellé az acél lett a befutó. Nem oxidálódik, nem feketedik mint az ezüst, mindig csillogó marad.

Nagyon kemény, tartós így nem is karcolódik, nem kopik. Nincs rajta bevonat. Nem utolsó sorban van egy speciális acél ötvözet, az orvosi acél, amelyet érzékeny bőrűek, fémallergiások is könnyebben hordanak. Ezért választottam az orvosi acélt a beton mellé társnak.

A New Accent márkanév több ötlet közül azért lett befutó, mert számomra több jelentést is hordoz. Egyrészt jelöli, hogy új hangsúlyként került be az életembe az ékszerkészítés, az építész munkák mellé ,másrészt vonatkozik a betonra, mint új, szokatlan alapanyagra az ékszerkészítés terén. Ez a kettős tartalom fogott meg.

Fotó: Fotó: Szilágyi Nóra-NORDIX Modell: Szekeres Alexandra

Mesélnél egy picit arról, hogy milyen ékszereket készítesz és hogyan szerzed be a szükséges alapanyagokat?

Beton ékszereket készítek, amelyek orvosi acéllal vannak megerősítve. A New Accent ékszerek különlegessége, hogy a beton felülete a kötés után vissza van csiszolva, így a beton rejtett és zárt belső világa kerül a felszínre. A beton anyagának egyedi struktúrája adja az ékszerek mintázatát.

Az orvosi acél alapanyagból lézervágással és esztergálással az én terveim alapján készülnek el azok az alap formák amelyekbe a képlékeny betont öntöm. Egészen a csiszolási művelet végéig rejtély, hogy miként fog kinézni a kész ékszer.

Milyenek a New Accent vásárlók? Mi az általános vélemény a betonékszereket illetően?

A beton ékszer alapanyagként való használata azért még mindig elég megosztó. Vagy tetszik valakinek vagy nagyon nem érti, miért betont használok. Ami biztos, hogy szinte senki nem marad közömbös. Az én ékszereim főleg azoknak az embereknek szólnak akik nyitottak az újra, merik vállalni magukat, közel áll hozzájuk a minimalista, letisztult design, az egyszerűség és funkcionalitás.

Fotó: Fotó: Szilágyi Nóra-NORDIX Modell: Szekeres Alexandra

Mit szeretnek a legjobban a vásárlóid az ékszereidben?

Különleges lehetőség a vásárlók számára, hogy hozzám elhozhatják a számukra emlékezetes helyről, nyaralásból, mézeshetek idején vagy éppen a szülőföldi látogatás során gyűjtött maréknyi homokot, apró kavicsot, és azokat bedolgozva tudom elkészíteni számukra a kiválasztott ékszert.

Így maga az emlék válik ékszerré felidézve viselője számára a boldog pillanatokat.

Egészen különleges helyről vagy különleges emlék hatására rendeltek már így beton ékszert tőlem. A Duna parti első találkozás emlékére eljegyzési gyűrű, egy baráti társaság Ázsiai utazása során gyűjtött homokból női nyaklánc és férfi mandzsetta gomb a résztvevők számára, Etna, Ausztrália, Grand Kanyon, Izland, Marokkó és még rengeteg hely ahonnan származó homokból, apró kavicsból készítettem már ékszert.

Mennyire találod meg a helyed a magyar ékszerpiacon? Vannak versenytársaid? Mi emeli ki a márkád a többi közül?

Az utóbbi 2-3 évben nagyon sokan kezdték el a betont ékszerkészítésre használni. Hobbiboltokban már ékszerbeton is kapható és bármilyen szilikon formához is könnyedén hozzá lehet jutni. Minimális munkával bárki el tud készíteni egy egyszerű beton ékszert. Ezeknél általában a forma dominál vagy utólag festett mintákkal díszítik őket. Az én ékszereim különlegességét és egyediségét a saját tervezésű fém alapok és a megmunkált, csiszolt betonfelület adja. Minden egyes ékszer kézzel, gondos munkával, egyenként készül. Az egyedi összetevők, a különleges színű homok, a válogatott színes kavicsok mind a csiszolás révén válnak láthatóvá és teszik egyedivé az ékszert. Ez fogja meg a vásárlókat is, ettől lesz izgalmas és más mint a többi ékszer

Mennyire fontos számodra a fenntarthatóság? Hogyan teszel érte?

Leggyakrabban az Óbudai szigeten a Duna partján gyűjtött kavicsokat használom fel az ékszerekhez, kivéve, ha egyedi megrendelés készül. Sokan hoznak haza nyaralásból innen-onnan homokot, apró kavicsokat amelyekről idővel elfelejtkeznek és előbb-utóbb a szemétbe kerülnek. Én azzal tudok segíteni, hogy ezek ne a kukába landoljanak, hanem ékszerbe bedolgozva méltó helyre kerüljenek és valódi emlékként örökké a viselőjükkel maradhassanak.

Fotó: Fotó: Szilágyi Nóra-NORDIX Modell: Szekeres Alexandra

Mi az, amire a legbüszkébb vagy, mióta elindult a márkád?

Építészként az esélytelenek nyugalmával indultam 2018-ban egy nemzetközi kortárs ékszertervezői pályázaton amelynek Symbiosis volt a címe és az ékszer és viselője közötti együttműködés, kölcsönhatás volt a témája. Legnagyobb meglepetésemre a nemzetközi zsűri beválogatta a legjobb, kiállításra érdemes munkák közé az Időcsipesz nevű acél és beton ékszeremet. Ez hihetetlenül nagy eredménynek éltem meg hiszen teljesen kívül állóként kerültem be egy elit társaságba. A kiállítás 2018 őszén Budapesten volt. Annyira kifejezőre sikerült az ékszer és annak fotója, hogy több magyar és nemzetközi portál is használta a kiállítás népszerűsítésére.

2019-ben indultam a következő nemzetközi ékszertervezői pályázaton amelynek CONTROLS/CTRL+S volt a címe és arra kérdésre kereste a választ, hogy mennyire kötnek minket a hagyományok? Ismét egy acél és beton ékszerrel indultam Tüske címmel és nagyon örültem neki, hogy a rengeteg pályázó közül ismét beválogatta a nemzetközi zsűri az ékszeremet a kiállításra mely az Iparművészeti Múzeum ideiglenes kiállítóterében, a Ráth György villában volt 2019 őszén.

Két olyan eredmény amely megerősítette azt a hitemet, hogy érdemes ezen dolgoznom, érdemes az ékszert önkifejezésre használni mert meg tudom vele mutatni mit gondolok a világról.

A New Accent ékszerek megtalálhatóak Budapesten a Paloma Fashion&Art udvarban, a Zoé showroomban, valamint Pécsen az Ezüstlánc Galériában!

Aki igazán egyedi, kézzel készült és emlékezetes ékszerre vágyik, annak tudom ajánlani, hogy meglátogassa a helyek egyikét.

Szerző: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

10+1 legparább konspirációs elméletes film: ha vágynál egy kis extra gyomoridegre

10+1 legparább konspirációs elméletes film: ha vágynál egy kis extra gyomoridegre

Sztárhírek

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

Sztárhírek

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle