Busójárás és a divat? Márciusi lapszámunkban megmutatjuk, milyen tökéletesek együtt

2020.február.14.

A márciusi számunk divatanyagát Mohácson fotóztuk. Nézd meg a csodás fotókat a magazinban és olvasd el a télűző hagyományról, a busójárásról szóló interjúnkat, melyet a Fitos-Dombai Laura a GLAMOUR nagykövete Rosta Endrével népi iparművésszel, Busóudvar vezetőjével készített.

Megtiszteltetés, hogy idén is mesélhetek a GLAMOUR olvasóinak kedvenc hagyományomról, a mohácsi busójárásról. Tavalyi évben részletesen beszámoltam az esemény történelméről, valamint a személyes élményeimről, amit nekem a busójárás ad már gyerekkorom óta. Bízom benne, hogy a mostani anyag is felkelti az olvasók érdeklődését az ország legnagyobb farsangi vigassága iránt, ami 2020-ban február 20-25. között kerül megrendezésre. Idén Rosta Endrével (népi iparművész, Busóudvar vezető) beszélgetek télűző hagyományunkról, a busójárásról.

Én, mint tősgyökeres mohácsi, nagyon jól tudom, hogy az egyre közkedveltebb busójárás nem csak a farsangolásról és télűzésről szól, hanem ez a fontos hagyomány számunkra sokkal több. Elcsépelten hangozhat, de tényleg egyfajta életérzés, ami szinte velünk születik és amire egész évben alaposan készül a város. Oké, de ez csak nekünk, helyieknek ennyire természetes, az eseményre látogatók mindössze néhány órát/napot kapnak az egészből, ennyi idő alatt kell, hogy "átmenjen" az üzenet. A busójárás által kapott élmény azonban önmagáért beszél, hiszen minden évben egyre több turistát vonz a több napos rendezvény és az is kimutatott tény, hogy rengeteg a visszajáró vendég. Mit gondolsz, ez minek köszönhető?

Igen, szoktunk is viccelődni azzal, hogy a mohácsiak nem a karácsonyig hátralévő napokat számolják, hanem a busójárásét, hiszen mi ehhez az eseményhez mérjük az év elejét és végét. Valóban igaz, hogy minden évben egyre többen látogatnak városunkba busójáráskor és tényleg sok a visszatérő vendégünk. Nagyon szeretik a turisták a busóinkat és azt az élményt, amit általuk kapnak! A szabad, vidám farsangolás érzését, a felszabadult szórakozást. Igazán látványos minden évben a busók felvonulása is, minden egyes csoport más izgalmakkal készül a vendégek számára...Ilyenkor tényleg együtt táncol és farsangol Mohács utcáin minden helyi, turista, gyerek és felnőtt egyaránt.

Milyen programokkal találkozhatnak idén a busójárásra látogatók?
Idén is rengeteg izgalmas és szórakoztató programmal készülnek a szervezők, de szerencsére rendelkezésre áll erre egy külön aloldal, hogy segítsük a látogatókat: http://mohacs.hu/busojaras Alapvetően minden évben vasárnap érkeznek legtöbben az eseményre, ekkor fő látnivaló a busók dunai csónakos átkelése, a felvonulás, a koporsó vízbe helyezése és a késő délutáni máglyagyújtás.

Beszéljünk egy kicsit az esemény főszereplőiről. Az biztos, hogy két egyforma busóval soha nem fogunk találkozni, de a "jelmez" kötelező darabjai azért minden télűző maszkarásnál ugyanazok. Részletezd kérlek az olvasók számára a busók öltözetét és kellékeit!
A busó ruhák, maszkok és öltözetek mind egyedi kézzel készített darabok. A mi műhelyünk még sertés vérrel festi a maszkokat ahogy régen is tették őseink. Ha már a maszkokról beszélünk: ez a busó legfontosabb kelléke, ami nem csak elrejt, de ez maga az átváltozás szimbóluma. A busó ruhát én inkább öltözetnek szeretem nevezni, hiszen a viseletet hordani tudni kell. Nem egyszerű busónak lenni, bár sokan azt hiszik. A "ruha" lentről kezdődik: lábunkon egy bőr bocskor található, amit egy hímzett vagy úgy nevezett bütykös harisnyával húzunk fel. Továbbá egy vastag anyagú, paraszt nadrágot hordunk, amit régen szalmával, mostanság már csak újságpapírral tömünk ki. A bunda alatt sokac inget viselünk, amire egy szőrével kifelé hordandó busó bunda kerül. (5-6 db birka szőrméjéből készül egy ilyen kabát.) Az arcunkat egy busóálarc fedi amire egy egész tábla bőrt varrunk vagy szögelünk. Ezáltal az egész alak rejtve marad, pont ez a lényege a busónak. Alapszabály: a busó soha ne vegye le az álarcot mert akkor felfedi önmagát. Ezáltal pont elveszti a jelentőségét, hiszen pont az átváltozás a lényeg. Aztán öltözetünk része egy tarisznya és az egyéb kellékek...(Kereplő, buzogány, stb.) Erre már nincsenek kőbe vésett szabályok.

Mi egy vérbeli busó feladata a POKLADE alatt?
A felszabadult farsangolás, átváltozás élményének megélése és ennek átadása az emberek számára. Jó hangulat megteremtése, a tél elűzése valamint nem utolsó sorban a hagyományaink tiszteletben tartása és őrzése. Idén közel 1800 busó felvonulását láthatjuk, akik számára ez egy nagyon fontos ünnep, egyfajta összetartás, hiszen a legtöbb busócsoport baráti társaság vagy éppen egy-egy család.

Tudom, hogy számodra az egyik legfontosabb küldetés a hagyományaink és szokásaink megismertetése a gyerekekkel.

Így igaz, legkedvesebbek számomra a gyerekek. Hitvallásom lett, hogy élő néphagyományunk tovább éljen bennük. Ezt próbálom a most felnövekvő generáció felé is átadni. Nagyon fontos, hogy szeressék hazájukat, városukat, hagyományaikat és gyökereiket. Fiammal létre is hoztunk egy Youtube csatornát (BusoBendeguz), ami 2019 augusztus végén indult kisfiam, Bendegúz hatására. Ő is nagyon szereti nézegetni a netes videókat, mint minden mai fiatal. Természetesen támogattuk az édesanyjával Timivel az ötletben, de egy volt a feltétel: csak olyan tartalom készüljön, ami családbarát és persze hozzánk köthető. Innen indult és most van 1000 feliratkozónk, ami mind organikus, tehát követ minket. A kezdeti fázistól tanítjuk meg videóink segítségével a faragást, a festést, a szarvak felhelyezését és ezalatt természetesen Busóbendegúz végig velem van. Továbbá egész évben egy úgy nevezett busóiskolával is várjuk a gyerekeket. Az iskola kicsiknek és nagyoknak szól egyaránt, mindezt megtalálják nálunk Mohácson a Busóudvarban, ami egész évben látogatható és ahol egy kis ízelítőt adunk a vendégeknek a busójárásból látványmúzeumunknak köszönhetően

Mit mondanál azoknak az olvasóknak, akik még soha sem jártak a busójáráson, de az interjúnak köszönhetően most elgondolkodnak azon, hogy célnak vegyék február 20-25. között kis városunkat, Mohácsot? Miért "kötelező" ez a farsangi program?
Mert egyszer mindenkinek kötelezően át kell élni azt az egyedülálló, fantasztikus élményt, amit csak a busójárás adhat! Az esemény ideje alatt javasolnék egy kis gasztronómiai kalandozást is, hiszen Mohács híres a sokac ételeiről és a halászlevéről. A finom borokat szintén meg kell, hogy említsem! Egy biztos, városunk mindent megtesz azért, hogy a busójárás felejthetetlen élmény legyen mindenki számára! Várjuk a kedves érdeklődőket!

A Glamour márciusi számában is feltűnnek a mohácsi busók, (köztük Endre, a Busóudvar tagja Robi, édesapám Peti és nagybátyám Laci is) hiszen Mohácson készült a nagy divatanyag. Eszméletlenül izgalmas volt az egész napos fotózás, amire még novemberben került sor Mohácson, a busók földjén. Örülök, hogy segíthettem a szervezésben.

Szöveg: Fitos-Dombai Laura
Fotók: Póth Sándor

Ez is érdekelhet

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

Legjobb filmek a hideg őszi estékre

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla