A közel-keleti piac egyértelműen nyitott a magyar divat- és designtervezőkre

2021.december.5.

A Dubaji Világkiállításon az Expo 2020 Magyarország által megvalósított Magyar Pavilon mellett egy kreatív héttel hívta fel a figyelmet a magyar kreatívipari tehetségekre a Magyar Divat & Design Ügynökség. A Budapest Select Fashion Show-n hét magyar divattervező vonultatta fel kollekcióját, akik konkrét ajánlatokat is kaptak a bemutatókon résztvevő buyerektől. A Dubai Design Week egyik központi eseménye, a Downtown Design pedig tíz magyar designmárka számára biztosított lehetőséget, hogy bemutassák formabontó alkotásaikat a viszonteladók és érdeklődő nagyközönség előtt.

A közel-keleti piac egyértelműen nyitott a magyar divat- és designtervezőkre
Fotó: HFDA / The Sparkle Content

Magyarország számos programmal és eseménnyel csatlakozik a 2021. október 1. és 2022. március 31. között megvalósuló Dubaji Világkiállításhoz. Az Expo 2020 által megvalósított programok között kaptak helyet a Magyar Divat & Design Ügynökség eseményei, melyeken a hazai kreatívipart és annak kiemelkedő tehetségeit ismerhették meg a látogatók.

"A pandémia okozta helyzetet követően végre újra lehetőségünk nyílt arra, hogy bemutatkozzunk a világ minden tájáról érkezett vendégek, szakemberek előtt, mindemellett pedig új piacok ismerhették meg a magyar tervezők alkotásait. A Dubaji Világkiállítás alatt megvalósított eseményeink során fantasztikus visszajelzéseket kaptunk, amelyekből arra következtethetünk, hogy az ottani piac kifejezetten értékeli a magyar tehetségeket. Dubaj a világ egyik legfontosabb kereskedelmi szereplője, így a bemutatkozással rendkívül pozitív hatást gyakorolhatunk az országimázsra és hazánk turisztikai vonzerejére"emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója.

A közel-keleti piac egyértelműen nyitott a magyar divat- és designtervezőkre
Fotó: HFDA / The Sparkle Content

November 8-12. között valósult meg a Downtown Design – a Dubai Design Week egyik központi eseménye –, amely keretében 10 hazai formatervező mutatta be designtárgyait az egységes magyar standon. A megjelenés kapcsán egyértelműen pozitív visszajelzések érkeztek, a szervezők kiemelték, hogy a Budapest Select stand messze kiemelkedett a többi kiállító közül, annak formavilágával és egyediségével. A nyitvatartási idő alatt folyamatosan voltak érdeklődők a formatervezett tárgyak körül, a látogatók nagy része pedig nem csak megtekinteni szerette volna a kiállított termékeket, hanem már konkrét vásárlási igényekkel és kérdésekkel fordultak a tervezők felé.

November 9-én került sor a Budapest Select Fashion Show-ra, ahol 7 hazai márka mutatta be kollekcióját és a magyar tervezők kreativitását. A divatbemutatóra összesen 200 szakmai vendég és újságíró, valamint influencer és buyer látogatott el, hogy megismerhessék a divattervezők legújabb kollekcióit. A bemutatót követően közel 10 viszonteladói lánccal és showrommal indultak el a tárgyalások, akik ajánlataikkal visszaigazolták, hogy a magyar tervezők kollekcióira, szín és formavilágára kifejezetten nagy igény lenne ezen a piacon.

Vitathatatlan a tény, hogy Dubajban ismét egyedülálló lehetőség nyílt a tervezők számára a nemzetközi bemutatkozásra. A divattervezők szintén az Ügynökség egységes ernyőmárkája, a Budapest Select márka alatt vonultak fel, melynek célja, hogy a tehetséges hazai tervezők egyéni márkajegyeiket megtartva, de egységes kommunikáció által nagyobb figyelemben részesüljenek a nagyszabású nemzetközi megjelenések alkalmával.

A szakmai párbeszéd erősítése érdekében az Ügynökség egy kerekasztal-beszélgetést is szervezett a Dubaji Világkiállítás Woman’s Pavilonjában. November 10-én regionális és helyi női vezetők osztották meg személyes gondolataikat és tapasztalataikat a divat jövőjével, a női vezetők szerepével és a fenntarthatóság fontosságával kapcsolatban. A résztvevők név szerint Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója; Camille Boyer, az Austrian Fashion Association társalapítója; valamint Daria Marusyk, az ukrán divathét kommunikációs és fenntarthatósági vezetője voltak, akikhez Lama Jouni helyi divattervező is csatlakozott. A beszélgetés az alábbi linken visszanézhető:https://master-world-expo.vercel.app/listen-watch/events/new-rules-of-fashion

A közel-keleti piac egyértelműen nyitott a magyar divat- és designtervezőkre
Fotó: HFDA / The Sparkle Content

Az Ügynökség egyik legfőbb célkitűzése a magyar divat- és designipar nemzetközi ismertségének és elismertségének növelése, ehhez pedig nagyban hozzájárult a Dubaji Világkiállítás alatt megvalósított programokon való szereplés. Európa után végre a Közel-Keleten is bemutatkozhattak a tehetséges alkotók, akiknek kreációin keresztül a látogatók megismerhették hazánk hagyományait, múltját, természeti kincseit és kultúráját.

A Budapest Select Fashion Show résztvevői: ABODI, Elysian, Kata Szegedi, Katti Zoób, Maison Marquise, MERO és Sentiments.

A Dowtown Design -on bemutatkozó formatevezők: ERROR N’ MORE, Forms Design, Zsuzsanna Horvath, Leits Miklós, Loomiosa, Oleant, Paper Up!, Planbureau, POSITION Collective és sarakele

Ez is érdekelhet

Visszatér a Hazug csajok társasága! Minden, amit az Eredendő bűnről tudnod kell

Visszatér a Hazug csajok társasága! Minden, amit az Eredendő bűnről tudnod kell

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el