Elképesztő sztori: a kifutón tiltakozott a modell a Gucci ruhái ellen

2019.szeptember.25.

Sok mindent láttunk már divatbemutatón, még arra is volt példa, hogy egész tüntetéssé alakult át egy bemutató, mint ahogy Vivienne Westwood az elmúlt szezonokban szinte mindig felhasználja az aktuális bemutatóit a klímaügyi harcára.

Gucci bemutató
Fotó: Getty Images

Olyanra azonban aligha tudunk visszaemlékezni, hogy egy márka modellje a kifutón tiltakozzon az ellen a kollekció ellen, amit éppen megmutat a nagyvilágnak. A milánói divathéten azonban erre is sor került, méghozzá nem is akárhol, hanem a Gucci show-ján.

Egy darabig mindenki azt gondolta, hogy Ayesha Tan-Jones performansza eredetileg is a show része volt, de utóbb kiderült, hogy egyáltalán nem. A 2020-as tavasz-nyári Gucci kollekció egy részében hófehér darabokat mutattak be a modellek. És a ruhák kétségkívül arra emlékeztettek, mintha a manökenek az elmegyógyintézetből szöktek volna meg ezekben a kórházinak tűnő cuccokban, amik közül néhány egyértelműen kényszerzubbonyszerű volt.

Gucci bemutató, tiltakozással
Fotó: Getty Images

Ayesha Tan-Jones ennek a szekciónak az egyik modellje, és a kifutó közepén feltartotta a két nyitott tenyerét, amire tollal azt az üzenetet írta fel, hogy a "Mentális egészség nem divat". A helyszínen mindenki úgy vélte, hogy ez a Gucci koncepciójának a része, de a később a modell egy Instagram-posztban fejtette ki, hogy olyan emberként, akik küzdött mentális betegséggel, és akinek a családja érintett a bipoláris zavarokkal, skrizonfréniával való küzdelemben kifejezetten károsnak tartja, hogy az olyan nagy márkák, mint a Gucci érzéketlenek a problémára.

Tiltakozó modell a Gucci show-ján
Fotó: Getty Images

Betegebb dolgot nem láttunk még divatshow-n ennél

Betegebb dolgot nem láttunk még divatshow-n ennél

A divatház kreatív igazgatója Alessandra Michele más perspektívába helyezte a darabokat, szerinte ezek a kényszerzubbonyhoz hasonló ruhák a társadalmat irányító befolyásos csoportok az embereket szélsőségesen korlátozó túlhatalmát szimbolizálták. A tervezőt nem zavarta különösebben a modellje magányos akciója. Nehéz eldönteni, hogy kinek adjunk igazat a kérdésben, de két dolog megnyugtató, egyrészt ezek a darabok nem lesznek elérhetőek a Gucci online kínálatában, másrészt az, hogy Michele kifejtette, hogy szerinte a modelljüknek jogában állt kifejezni a véleményét.

Ez is érdekelhet

Ezek most a legbiztonságosabb országok a világon

Ezek most a legbiztonságosabb országok a világon

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő