Elmúltál negyven? Kerekded vagy? Jó hír, hogy már neked is terveznek ruhákat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy átlagos nő életében harminc körüli ruhaméretváltáson megy keresztül a hízás, fogyás, terhesség, betegség, klimax, életmódváltás és még sok minden más következtében. A jelen és a jövő divatja nem csak tízen-huszonéves, mínuszos méretű modellekre készül, hanem már a tervezéskor is figyelembe veszik a nők eddig láthatatlan csoportjait is. Felszabadító idők következnek!

Elmúltál negyven? Kerekded vagy? Jó hír, hogy már neked is terveznek ruhákat
Fotó: Gettyimages.com

A Budapest Central European Fashion Week keretében huszonhat tervező mutatta be 2022-es tavaszi-nyári kollekcióját. A magyar divateseményen a már elismert és közkedvelt magyar dizájnerek mellett itthon még kevésbé ismert cseh, lengyel, ukrán tervezők is bemutattak, hiszen az divathét célja az is, hogy a régiót erősítse a hazai és a nemzetközi színtéren.

Az elmúlt években sokat beszélünk arról, hogy a divatiparnak változnia kell, hiszen amellett hogy a második legszennyezőbb iparág, nagy befolyással bír a világban, és ezt az erőt fel kell használnia arra, hogy megváltoztassa a beszállítói rendszerét, a felhasznált alapanyagokat, a társadalmi alapállást számtalan kérdésben. Mindenki számára, még az utca embere számára is világos, hogy a jelenlegi rendszer, az egy eurós pólók érája fenntarthatatlan, a divat képmutató és kizáró, sokszor úgy tűnik, mintha nem az embereknek és az emberek érdekében készülne. A járvány katalizálta a változási folyamatokat, a csillogó iparág értékhiánya, ellentmondásai még láthatóbbá váltak, így a dizájnerek újragondoltak sok mindent, így azt is, hogyan prezentálják modelljeiket a bemutatókon, ahol a potenciális vásárlók, a sajtó és a buyerek megnézik őket. Ma már minden egyes divatbemutatónál feltehető a kérdés, hiszen ruhánk az elkövetkezendő ötven évre van még akkor is, ha egyetlen új darab sem készül, hogy kinek is készült ez a darab és miért van rá szükség? Kemény kérdések, de ha ezek mentén haladunk tovább, még az is elképzelhető, hogy a divat újra az öröm, a valódi értékek megteremtője lesz, és nem a frusztráció, a „soha nem elég és nem elég jó” iparága.

A leglátványosabb, nagyon pozitív változás a ruhákat bemutató modellek sokfélesége volt. Nemcsak változatos etnikumból származó, de rendkívül változatos méretű modellek is végig mentek a kifutón, és a tévesen „plussize”-nak keresztelt kategória (hiszen mihez képest plusz?), az átlagos méretű nő is megjelent a reprezentált női alakok között. A dizájnereknek több szempontból is másképpen kell gondolkodniuk. Az adaptív dizájnszemlélet, amikor nem fix méretekben, hanem flexibilisebb méretekben gondolkodnak, szélesítheti a vevőkörüket, és ökotudatosabb is, hiszen az a ruha, ami képes lekövetni egy-két méretváltozást, benne marad a ruhatárunkban, szeretni fogjuk, kötődünk hozzá, ellenben a szigorú, elasztikus derekat, anyagokat, flexibilis szabástechnikákat nélkülöző darabokkal, amiktől, ha kihízzuk őket, előbb-utóbb megszabadulunk.

Kata Szegedi
Fotó: BCEFW

Szegedi Kata divattervező aktivistaként is kiáll a kerekded nők jogaiért, elfogadásáért, így az ő kollekciójában magától értetődik, hogy márkájukkal egy sokkal realisztikusabb testképet jelenítenek meg. „Danival (Benus Dani, a tervezőtársa- A szerk.) azt szeretnénk, hogy a ruháink mindenki számára elérhetőek legyenek. Nem specifikus méretekben gondolkozunk, hanem emberekben. Ráadásul sok olyan ruhadarabunk is van, amik fiúkon is jól mutatnak a genderfluiditás jegyében.” A tervező elmondta, hogy másképpen terveznek a kerekdedebb nőknek. „Rajtam lehet kísérletezni. Van olyan sziluett, fazon, ami ugyanolyan jól fest rajtam mint egy 36-os méretű nőn. Nálunk Dani készíti a szabásmintákat, és bele kell nyúlni a szabásvonalakba, más szögekben, megoldásokban kell gondolkodni egy vékonyabb és egy kerekdedebb alaknál. Az viszont fontos, hogy mi ugyanabból az anyagból készítjük a ruhákat mindegyik testalkatra, így minden nő ugyanazt a divatot viselheti, függetlenül a testalkatától.”

Abodi
Fotó: BCEFW

Abodi Dóra is megmutatta, hogy „nem ördögtől való” az a szemlélet, amikor változatosabb nőképet, szépséget jelenítünk meg. Nem is beszélve arról, hogy üzletileg is sokkal racionálisabb az, ha nők nagy csoportjait, a 44-es mérettől felfelé, a 36-os mérettől lefelé nem zárjuk ki a dizájnerek tervezte divat viseléséből. „Alapvetően sohasem volt nálunk kizáró ok a nagyobb méret, nagyon sok kliensünk 42-es méret feleltti, plusz a német és arab régiós boltoknak 44-es méretig gyártottuk a ruhákat. A bemutató inkább arról szólt, hogy a nagyobb méretű nők is el tudják képzelni magukat Abodi ruhában, lássák ezeket a darabokat mozgás közben egy teltebb nőn is. Nagyon fontos, hogy a teltebb nőkre ne úgy tekintsünk, hogy el kell rejteni a testüket, hanem a formáikat ízlésesen és vonzóan kell kiemelni. Ezért pont ugyanolyan öltözékeket viseltek, amit korábban a vékonyabb modellek viseltek, mivel megfelelő szabászati megoldásokkal és formaismerettel nekik is univerzális darabokat lehet alkotni.”- foglalta össze Abodi Dóra.

Tomcsányi
Fotó: BCEFW

Tomcsányi Dóra vásárlóit eddig is változatos méretű nők alkották, hiszen a tervező eddig is fontosnak tartotta az inkluzivitást. Olyan ingruhákat, gumis derekakat, átlapolható fazonokat, laza overallokat tervez, melyek első látásra felismerhetők az egyedi textilmintáknak köszönhetően is, melyeket az ismert textilművésszel, Balázs Violával közösen alkotnak. Jövő tavasszal és nyáron rengeteg kerekded és sovány, magas és alacsonyabb nőt látunk majd bájos, bogaras kollekciójukban, melynek sztárja többek között a bodobács. Az ökotudatosságot ilyen, művészibb, játékos formában is közelebb lehet hozni az emberekhez, hiszen ahogy a tervező fogalmazott: „Olyan bogarak inspiráltak, amiket az ember nem vesz figyelembe, vagy legszívesebben leütne: szúnyogok, bodobácsok, poloskák, éjjeli lepkék. Ezeket a jelentéktelennek tűnő rovarokat olyan esztétikával jelenítettük meg a textilnyomatokon, hogy az mindenki számára vonzóvá válik.” Ez a kafkai csavar a vonzó és a taszító, az elfogadott és az elutasított értékek között garantálja a sikeres divattervező és alkotótársa egyre nagyobb ismertségét. Ezeket a ruhákat nem lehet nem észre venni!

Tomcsányi
Fotó: BCEFW
The Four
Fotó: BCEFW

A The Four tervezői, Gálvölgyi Anett és Miovác Márton a kollekció egyik leglátványosabb darabját küldte a kifutóra egy kerekded modellen. A márkára jellemző széles vállvonalak minden formájú és méretű nőn jól állnak és nagyon pozitív, hogy nem a sztreccs feketében, hanem csillogó alapanyagban és erőteljes textilmintájú darabokban képzelik el a 42-es feletti méretű nőket. Kollekciójuk azt üzeni: nem rejtőzködni kell, hanem magabiztosan viselni a testünket, ami folyamatosan változik az életünk során.

Farkasházy Réka -Romani Design
Fotó: BCEFW

Nagyon felszabadító tény és nem csak a negyven felettieknek, hanem az öregedéstől rettegő húszon- harmincéveseknek is, hogy ha eléred a negyven évet, nem kell lehúzni a rolót, sőt, kezdhetsz végre sokkal magabiztosabban élni, és talán már pénzed is lesz dizájner ruhákra. A Kata Szegedi bemutatót Epres Panni nyitotta meg, a Romani Design kollekciójának bemutatóján Farkasházi Réka volt a sztármodell. Mindketten aktívan kiállnak, a GLAMOUR Book bookazinban is felszólalnak a negyven feletti nők jogaiért, a divathéten megjelenésükkel pedig helyet követelnek a nekik is a divatban. Talán tényleg egy elfogadóbb, jobb világra ébredünk egy nap, amiben mindenki kifejezheti az egyéniségét és az életét kreatívan, békében, örömmel élheti?

Epres Panni - Kata Szegedi
Fotó: BCEFW
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Megvannak a 2024-es Emmy-díj jelöltjei, ez a sorozat tarolhat idén

Megvannak a 2024-es Emmy-díj jelöltjei, ez a sorozat tarolhat idén

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)