Evésre kötelezi a modelljeit egy divatmárka

2016.február.8.

A divatvilág egyik sötét oldala mindenképpen a modellek testsúlyával kapcsolatos polémia.

A képünk illusztráció
A képünk illusztráció
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Ugyan mindenki próbál úgy tenni, mintha elszigetelt esetről lenne szó, amikor a modellek önsanyargatásáról hallunk, de valójában mindenki tisztában van vele, hogy ebben a szakmában a súlyfelesleg minden másnál gyorsabban rombolja le a karriert. Ugyan túlzás persze azt állítani, hogy minden modell anorexiás lenne, vagy éhezne a sikerért, de az biztos, hogy a divatvilágban dolgozó lányok többségének nagyon oda kell figyelnie a táplálkozásra, és könnyen elképzelhető, hogy sokukban szorongást kelt, ha felszalad pár kiló.

Eddig törvényi úton már több helyen próbálták szabályozni, hogy alultáplált modellek ne kaphassanak munkát, - például Franciaországban -. de azt is látjuk, hogy ezeket, illetve a modellek életkorára vonatkozó előírásokat is sikerül kijátszani. Most azonban egészen váratlanul egy divatmárkától érkezett megoldás az ügy rendezésére.

A Rose & Willard márka a jövőben szerződést fog kötni minden modelljével, amelyben evésre kötelezik őket. A márka alapítója, Heidy Rehman így nyilatkozott: "Elkötelezettek vagyunk abban a tekintetben, hogy védjük a modelleket. El fog dőlni, hogy a jövőben tudunk-e profi modellekkel dolgozni, vagy csak olyanokkal, akik valójában nem modellek. Csak olyan ügynökségekkel fogunk szerződni, akik vállalják, hogy a kontraktus része legyen az a pont is, hogy a modelljeiknek kötelező a jelenlétünkben normálisan étkezni. Nem fogjuk engedni, hogy csak morzsákat csipegessenek, vagy elhárítsák ezt, mondván, hogy később majd esznek. Akik ezt teszik, azokat egyszerűen nem fizetjük ki" - mondta a tulajdonos.

A drasztikus lépést természetesen meg is indokolta: Igen, ez úgy hangzik, mintha dajkák lennénk, de nekünk is a feladatunk, hogy megvédjük ezeket a fiatal nőket egy olyan iparágtól, ami gyakran kihasználja és nyomás alatt tartja őket. Ez pedig odáig vezet, hogy veszélyeztetik a saját egészségüket.

Mivel sokan azonnal felháborodtak, hogy a márka evésre akarja kényszeríteni a modelljeit, az alapító némileg pontosított, amikor kifejtette, hogy természetesen, ha valaki nem éhes, akkor nem fogják erőszakkal megetetni, vagy ráerőszakolni, hogy mindenképpen egyen. Azt viszont továbbra is fenntartja, hogy szeretnék szerződésbe foglalni, hogy az általuk szerződtetett lányok rendesen egyenek, és például egy egésznapos munka során igenis szeretnék ellenőrizni, hogy a modelljük eleget táplálkozott-e.

Mit gondolsz, sikeres lehet a Rose & Willard kezdeményezés?

Ez is érdekelhet

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Kikérem az alacsony férfiak nevében, hogy nem elég férfiasak - Short Kingek, ideje, hogy uralomra törjetek!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói